Србија: Статистика као лакрдија

0
(0)

Домаћинства у Србији су 2018. године имала у просеку за 747 динара (6,3 евра) веће месечне расходе од прихода, показују подаци Републичког завода за статистику (РЗС), који су објављени данас. Просечни месечни приходи у новцу и у натури по домаћинству у Србији 2018. године износили су 540 евра и били су виши за 3,8 одсто номинално него 2017. године.

Истовремено, издаци за личну потрошњу домаћинстава, у 2018. години, износили су 546 евра, што је номинално за 3,5 одсто више у односу на 2017. годину. Kако је прецизирано, просечни месечни приходи у новцу и у натури домаћинстава са градског подручја 2018. године износили су 557 евра и били су виши за три процента номинално у односу на 2017, а код домаћинстава са осталог подручја износили су 511 евра и били су виши за 5,2 одсто номинално, него годину пре.

Економиста Данило Шуковић за „Вести“ каже да је статистика непоуздан показатељ реалног живота у Србији.

 • Kод нас нарочито важи она крилатица да је статистика „тачан збир нетачних података“. Најважније је да подаци иду наруку владајућој гарнитури, а шта је са грађанима мање је битно – каже др Шуковић.
  Он наводи да у Србији има десет одсто сиромашних, а исти проценат сиромашних је и у Америци. Па ипак наша сиротиња живи са 50-100 евра месечно, а њихова са много већим износом.
 • Не знам шта то значи да су расходи за 6,3 евра већи од прихода. Да ли то значи да ако будем гладовао неколико дана, да ће ми приходи бити 40-50 евра већи. Па запослени људи у Србији једу у пекарама, где има 95 одсто масти. Па трансмасти су забрањене у нормалним земљама, а ми их једемо – наводи др Шуковић и оцењује да је на делу „статистичка лакрдија“.

Истовремено, издаци за личну потрошњу домаћинстава са градског подручја износили су 560 евра, односно номинално 3,3 процента више него 2017, док су код домаћинстава са осталог подручја ти издаци износили 523 евра, односно номинално 3,9 одсто више него годину пре.

Трошак на све стране

На издатке за транспорт иде 9,3 одсто прихода, за остале личне предмете и остале услуге (5,9 одсто), за одећу и обућу (5,3 одсто), за комуникације (5,2 одсто), за рекреацију и културу (5,1 одсто), за алкохолна пића и дуван (4,9 одсто) и 13,3 одсто чинили су издаци за остале групе личне потрошње.

Н. С. Прерадовић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићево решење за Косово ни Туђман не би смислио, хоће да Русија одустане од Косова и Метохије

5 (2) Председник Србије Александар Вучић и представник паралелних приштинских структура, Авдулах Хоти, потписали су …

Београд: Маса народа код Вуковог споменика чека донацију у храни

5 (23) Александре Вучићу, грађани су ти гладни! А оброк нису у могућности да приусте …

2 Коментара

 1. A ko jos veruje u te njihove gluposti!?
  I ko od tih nakaza da sracuna nesto kad se ne zna ko je veca dileja, diletant i neuka blenta, pocev od velikog corka pa nadalje, sve gluplji od glupljeg, tako odgovara corku, gde da neko, a to je bukvalno svako iz naroda, bude pametniji od corka?
  Biraju se totalni idioti, neobrazovana i tupoglava gamad, jajare, sonje, metiljavci, sibicari, kao i corak, takvi se prodaju i unistavaju sve sto je bolje do nih, a sve jeste bolje od svih njih zajedno.

 2. Dr Milanče Mitovski

  На Балкану, раније су владали цареви, краљеви, деспоти. Сада се доста променило, не владају поменути, а садашњи владари у многоме су их превазишли. Њихова диктатура, тортура и самовоље се пресељавају на ТВ и осталим медијима, на улици, у домовима и на сваком месту. Масе над којим владају деле се на обожаваоце свога владара у души и крви, а с друге стране су противници (опортуне опозиције), који су криви за све: криминал, лоповлук, ниске плате и пензије, неразвијеност земље, они су све упропастили и уништили до чега се докопали. Власти “гину” за висок стандард (плате и пензије но икада веће, само ви чекајте мирно и сталожено) вољеног народа, пуштање и непостојеће фабрике, градња само аутопутева, ништа мање само више од тога. Тренд изнад светског и европског, само наш. И још тога:

  ♣ Он воли само кратко, али зато бескрајно!
  ♣ Он је толико поверљив саговорник да ни сам не зна о чему прича.
  ♣ Не признаје чак и суд своје партије. У којој се тренутно налази!
  ♣ Све се, код нас, одвија у тоталном информативном мраку, тврде очевидци са стране.
  ♣ Избори су код нас само губљење времена. Резултати свих претходних су поражавајући.
  ♣ Ми се држимо ЕУ као пијан плота. Схватићемо касније да су тарабе биле труле.
  ♣ Наша комерцијална визија је, у сваком случају, провизија!?
  ♣ Ако је посао забава. Чиме онда да се забаве незапослени.
  ♣ Агенција за борбу против корупције узела је корупцију у своје руке.
  ♣ Мој вођа се учи на туђим грешкама, али зато своје велича.
  ♣ Наше политичаре прислушкују да утврде кога они ипак слушају.
  ♣ Знам свој посао, а од школске спреме имам само књижицу моје партије.
  ♣ Дошло je код нас неко време, не можеш ни мито да даш ако немаш везу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend