Србија у раљама беде (2): Куће на добошу

0
(0)

У народним кухињама у Србији храни се 40.000 душа, а та бројка била би и десет пута већа да има пара за отварање нових, јер гладних уста све је више.

Ненад Иванишевић, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, обелоданио је да у просеку социјална новчана помоћ по особи 5.000 динара месечно или око четрдесетак евра. Дакле, убоги сиромах мора да прегура дан са 166 динара или 1,3 евра!

Просечна плата у Србији износи око 368 евра, а све што зараде грађани Србије дају за храну и комуналије. Велики број грађана није у стању да плати основне трошкове попут грејања, воде или струје, па доста Срба са зебњом ишчекује извршитеље који плене ствари.

Све чешћи су наслови у новинама „Због дуга за грејање – заплена стана“, или „Због неплаћене струје – намештај на добошу“… Поражавајући је податак да просечна потрошачка корпа кошта 544 евра, што значи уколико је само један супружник запослен, породица није у стању да се поштено прехрани, а камоли да скрпи крај с крајем.

Плате у региону

Србија 368 евра
Црна Гора 505 евра
Хрватска 740 евра
БиХ 401 евра
Македонија 244 евра
Словенија 1.000 евра

Економиста Бранко Драгаш каже да су беда, чемер и апатија одавно захватили ове просторе, а према његовој процени чак 60 одсто грађана Србије живи на граници тоталног сиромаштва.

– Ова Влада је земљу довела на границу банкрота, а наши политичари све економске проблеме „решавају“ новим кредитима. Нико не мисли на отварање нових радних места и подизање мизерног стандарда грађана. Од овог не може горе – уверен је др Драгаш.

Према његовим речима, додатно тешком стању у Србији допринеле су и банке које се, како он истиче, баве зеленашењем. То је нарочито дошло до изражаја у случају грађана који су узели кредите индексиране у швајцарским францима. Списак грађана и малих фирми који не могу да отплаћују узете кредите све је дужи. На добош одлазе станови, куће, викендице, плацеви, пословни простор, њиве, шуме, машине, аутомобили… У муци нису само кредитно задужени, него и жиранти, најчешће најближа родбина, пријатељи, кумови.

Социолог Милан Николић каже да грађани све теже живе, одлажу плаћање рачуна јер немају довољно новца ни за основне ствари.

– Људи су на рубу егзистенције, беда никад није била већа, па људи немају довољно новца ни за храну. То је жалостан моменат за цело друштво – каже др Николић.

Србија у цифрама

Најнижа плата – 16.800 динара (136 евра)
Просечна плата – 45.281 динара (368 евра)
Незапосленост – 19 одсто
Минимална потрошачка корпа – 34.885 динара (283 евра)
Просечна потрошачка корпа – 66.924 динара (544 евра)

Ни комшијама није боље

У БиХ већина становништва је сиромашна. Према подацима документа „Напредак у реализацији Миленијумских развојних циљева у БиХ“, 15 одсто становништва живи испод апсолутне линије сиромаштва што значи да на располагању имају мање од 235 КМ (117,5 евра) месечно. У релативном сиромаштву живи 20 одсто грађана БиХ, односно са мање од 416 КМ (208 евра) месечно. То значи да је свако шесто домаћинство у БиХ сиромашно. Процене Агенције за статистику БиХ, засноване на Анкети о потрошњи домаћинстава, говоре да је сиромаштво израженије у Републици Српској где је готово сваки пети становник сиромашан. Најнижи ниво сиромаштва установљен је у Дистрикту Брчко где скоро сваки седми грађанин живи у релативном сиромаштву.

Сваки пети грађанин у Хрватској је у ризику од сиромаштва и то су службене бројке. Свако пето дете у Хрватској је сиромашно. Код грађана старијих од 65 година то је сиромаштво још чешће – чак у 24 одсто случајева. Према европској методологији, прихваћених у Хрватској, ризик од сиромаштва представља границу при којој четворочлана породица има 4.100 куна (546 евра) месечно. То је недовољно за трошкове режија, образовања и остале потребе.

Сиромаштво влада и у Црној Гори, а чак 10.000 пензионера прима месечно мање од 100 евра. Просечна плата у Црној Гори је 505 евра. Она је скоро упола нижа од минималне потрошачке корпе која месечно кошта 809 евра. У Црној Гори посао нема 31.500 људи.

Поражавајуће чињенице приметио је и ММФ, који је недавно саопштио да се сиромаштво у земљама западног Балкана последњих седам година највише повећало у Црној Гори, Албанији и Србији.

Сутра – Србија у раљама беде (3): Ратни херој пушио пикавце

Н. С. Прерадовић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Држава нема новца за антикризне мере, мораће у кратком року да се задужи за око 6,5 милијарди евра

2.4 (11) Мере Владе Србије усмерене за ублажавање економских последица епидемије корона вируса су добре, …

Сваки четврти запослени у Србији је на прагу сиромаштва! И ко ради, умире од глади

5 (8) Рад у Србији штити само од смрти од глади, али никако не и …

Један коментар

  1. sve te kuće će ici izbeglicama iz sirije sve to soroš kupuje koji ste vi glupsoni ili ste glupi i slepi da vi nevidite dalje od nosa.e tako je polako i kosmet odlazio šipcima tako će i srbija polako ovim koji ce da uzvikuju alahu ekber

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend