Насловна / Србија / Економија / Србија ускоро само са једном домаћом банком!
Србија ускоро само са једном домаћом банком! 1

Србија ускоро само са једном домаћом банком!

Власничка структура банака у Србији у наредним месецима биће знатно промењена и по свему судећи биће још мање домаћих банака.

Сада је медју 28 банака седам домаћих, од којих је пет у државном већинском или мањинском власништву, а две су у приватном власништву.

На листи десет највећих банака мерено билансном активом три су домаће – Комерцијална, АИК и Поштанска штедионица. Медјутим, Комерцијална банка, где је држава највећи појединачни акционар са уделом од 41,7 одсто, у поступку је приватизације и догодине ће вероватно бити у групи банака у власништву страних лица.

Министар финансија Синиша Мали је потврдио да ће до краја године бити продата ЈУМБЕС банка у којој држава има мањински власнички удео од 20,2 одсто, а у току је и формирање радне групе која треба да определи стратегију и правац будућег развоја Српске банке, где држава поседује 76,7 одсто акција, а државно предузеће Југоимпорт СДПР преосталих 23,3 одсто.

План Владе Србије је да Поштанска штедионица остане у државном власништву. У тој банци држава има власништво до 74,6 одсто, а власник осталих акција је јавно предузеће Пошта Србије.

Поштанска штедионица је последњих година „расла“ преузимањем клијената и депозита пропалих државних банака – Развојне банке Војводине, Агробанке, Привредне банке Београд, а од априла ове године преузела је и пословање Југобанке Југбанке Косовска Митровица.

Власника ће, како пишу медији, променити и Сосијете женерал банка за коју се према незваничним информацијама интересују мадјарска ОТП банка и италијанска Уникредит банка, које имају значајан удео на банкарском тржишту Србије.

Такодје, по писању медија, и Адико банка се спрема за докапитализацију или продају.

Оно што је извесно је да АИК банка, највећа домаћа банка у приватном власништву, не планира промену власничке структуре већ даље ширење пословања у Србији, али и на другим тржиштима.

АИК банка је прошлу годину завршила као најпрофитабилнија банка у Србији, са добити од 12 милијарди динара, троструко већом него 2016. године, на шта је утицало преузимања Алфа банке али и рационализација пословања и иновације услуга.

Та банка, са традицијом од 40 година у јавности је препозната као „домаћа и јака“, што клијентима улива сигурност.

У време глобализације и приватизације бренд „домаће“ има цену само ако иза тога стоји квалитет и поузданост, а АИК банка је лидер на банкарском тржишту Србије по адекватности капитала, што је показатељ способности банке да се заштити од евентуалних ризика.

АИК банка је једина банка у Србији која је стигла до тржишта Европске уније, куповином удела од 32,5 одсто у словеначкој Горењској банци. Циљ банке је не само да се позиционира медју три водеће банке у Србији по свим финансијским показатељима и квалитету пословања, већ и да ван земље јача свој пословни утицај и тако доприноси јачању конкурентности читавог региона.

Друга домаћа банка у власништву приватних лица, Директна банка, ширила се куповином КМБ и Финдоместик банке, а прошле године је купила Пиреус банку коју би требало да ускоро интегрише, па ће на банкарском тржишту бити још једна банка мање.

Иначе, пре десетак година у Србији је било 35 банка, а очекивања су да ће тај тренд укрупњавања банкарског сектора бити настављен, у складу са величином и снагом тржишта на којем послују.

Бета

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

ЛОПОВЛУК! Банке поново покушавају да оштете дужнике у швајцарцима 11

ЛОПОВЛУК! Банке поново покушавају да оштете дужнике у швајцарцима

Иако је у први мах деловало да је лекс специјалис решио све муке задужених у …

Улога банака се урушава у Европи 12

Улога банака се урушава у Европи

ХЕЛСИНКИ – Улога банака као пружалаца финансијских услуга почела је да се урушава у Европи …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *