Насловна / Србија / Економија / Србија ускоро само са једном домаћом банком!

Србија ускоро само са једном домаћом банком!

Власничка структура банака у Србији у наредним месецима биће знатно промењена и по свему судећи биће још мање домаћих банака.

Сада је медју 28 банака седам домаћих, од којих је пет у државном већинском или мањинском власништву, а две су у приватном власништву.

На листи десет највећих банака мерено билансном активом три су домаће – Комерцијална, АИК и Поштанска штедионица. Медјутим, Комерцијална банка, где је држава највећи појединачни акционар са уделом од 41,7 одсто, у поступку је приватизације и догодине ће вероватно бити у групи банака у власништву страних лица.

Министар финансија Синиша Мали је потврдио да ће до краја године бити продата ЈУМБЕС банка у којој држава има мањински власнички удео од 20,2 одсто, а у току је и формирање радне групе која треба да определи стратегију и правац будућег развоја Српске банке, где држава поседује 76,7 одсто акција, а државно предузеће Југоимпорт СДПР преосталих 23,3 одсто.

План Владе Србије је да Поштанска штедионица остане у државном власништву. У тој банци држава има власништво до 74,6 одсто, а власник осталих акција је јавно предузеће Пошта Србије.

Поштанска штедионица је последњих година „расла“ преузимањем клијената и депозита пропалих државних банака – Развојне банке Војводине, Агробанке, Привредне банке Београд, а од априла ове године преузела је и пословање Југобанке Југбанке Косовска Митровица.

Власника ће, како пишу медији, променити и Сосијете женерал банка за коју се према незваничним информацијама интересују мадјарска ОТП банка и италијанска Уникредит банка, које имају значајан удео на банкарском тржишту Србије.

Такодје, по писању медија, и Адико банка се спрема за докапитализацију или продају.

Оно што је извесно је да АИК банка, највећа домаћа банка у приватном власништву, не планира промену власничке структуре већ даље ширење пословања у Србији, али и на другим тржиштима.

АИК банка је прошлу годину завршила као најпрофитабилнија банка у Србији, са добити од 12 милијарди динара, троструко већом него 2016. године, на шта је утицало преузимања Алфа банке али и рационализација пословања и иновације услуга.

Та банка, са традицијом од 40 година у јавности је препозната као „домаћа и јака“, што клијентима улива сигурност.

У време глобализације и приватизације бренд „домаће“ има цену само ако иза тога стоји квалитет и поузданост, а АИК банка је лидер на банкарском тржишту Србије по адекватности капитала, што је показатељ способности банке да се заштити од евентуалних ризика.

АИК банка је једина банка у Србији која је стигла до тржишта Европске уније, куповином удела од 32,5 одсто у словеначкој Горењској банци. Циљ банке је не само да се позиционира медју три водеће банке у Србији по свим финансијским показатељима и квалитету пословања, већ и да ван земље јача свој пословни утицај и тако доприноси јачању конкурентности читавог региона.

Друга домаћа банка у власништву приватних лица, Директна банка, ширила се куповином КМБ и Финдоместик банке, а прошле године је купила Пиреус банку коју би требало да ускоро интегрише, па ће на банкарском тржишту бити још једна банка мање.

Иначе, пре десетак година у Србији је било 35 банка, а очекивања су да ће тај тренд укрупњавања банкарског сектора бити настављен, у складу са величином и снагом тржишта на којем послују.

Бета

Актуелно

Србији нису потребне државне банке, јер нема државу која би њима ваљано управљала

Поводом предстојеће продаје Комерцијалне банке странцима Коначно, ЕБРД је успео, као мањински власник Комерцијалне банке …

Банкомат појео плату

Београђанин Г. А. прилично се помучио како би подигао плату коју му је предузеће уплатило …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons