Србија већ две деценије прва у региону по исељавању младих

0
(0)

Србија је две деценије прва у региону по исељавању младих и образованих људи у иностранство, а друга у свету, упозорено је данас на Привредном форуму младих у Привредној комори Србије.

Потпредседник Студентске конференције универзитета у Србији (СКОНУС) и координартрор пројекта „Привредни форум младих 2015“ Владимир Радовановић рекао је да је према подацима из 2014. највише незапослених особа у Србији старости од 25 до 29 година, односно око 101.000 младих, а да затим следе незапослени од 20 до 24 године, којих има око 90.500.

– Тренд повећавања незапослености младих траје од 2008. године и нема назнака да ће бити прекинут – истакао је Радовановић на Форуму, којем је Новинска агенција Тањуг медијски покровитељ, истичући да су поменуте стопе незапослености младих у Србији више него у суседним и земљама ЕУ.

Према његовим речима, скоро 80 одсто младих чека на запослење дуже од годину дана, због чега млади све више сматрају да је у Србији немогуће пронаћи посао и зато одлазе из Србије.

Системска грешка

Радовановић је поручио да држава мора да предузме нешто и након школовања да младима омогући да се запосле.

Декан Електротехничкиог факултета у Београду Бранко Ковачевић рекао је да је очигледно да постоји системска грешка у односима државе, привреде и образовања, с обзиром на то да је највећи број младих незапослен.

Ковачевић је истакао да знање треба да буде основ привреде, како би она била конкурентна и профитабилна, а не „шрафцигер индустрију“, алудирајући на индустрију која се бави само склапањем производа од увозних делова.

Насилна деиндустријализација

– Од 1990. године до данас смо изгубили око милион радника у сектору индустрије – подсетио је Ковачевић, говорећи о процесу деиндустријализације која је у Србији, како је рекао, „спроведена насилно“.

Помоћник министра просвете Милан Шуваков је упозорио да наш образовни систем још нема уписну политику за студирање на факултетима и да је предвиђено доношење закона о националном оквру квалификација, који ће утврдити наше потребе за кадровима, према потреаба тржишта рада.

– Планирано је усвајање закона о високошколском образовању, којим ће бити спроведена реформа у том систему – рекао је Шуваков.

Кључан развој предузетничког духа

Помоћник министра образовања је позвао да добро размисле које ће студије уписати, да не бирају занимања за којима нема тражње на тржишту.

Помоћник министра привреде Катарина Обрадовић је поручила да је за развој српске привреде од кључног значаја развој предузетничког духа код младих и да би зато током образована они требало да добију одредјена знања како функционишу предуећа и какви су привредни токови.

– Нова радна места у будућности ће се отварати у привреди, нарочито у приватном сектору и кроз отварање малих и средњих предузећа – указала је Обрадовићева.

Она је додала да ресорно Министарство ради на унапређењу привредног амбијента и да ће у наедном периоду све већу подршку државе имати извозно орјентисана предузећа.

Директор сектора за привредни систем у ПКС Нермина Љубовић оценила је да је један од разлога за високу незапосленост младих чињеница да они често имају образовање које привреди није потребно, или немају потребно знање и вештине које послодавци траже.

– Неадекватни образовни програми, за последицу имају ниску способност младих да се сналазе у реалном пословном окружењу – оценила је она и додала да ПКС ради на развоју предузетничке свести младих.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Делови Србије под водом: Ванредно у неколико општина, у току евакуација (видео)

0 (0) Због обилних падавина у неколико општина у Србији проглашена је ванредна одбрана од …

Успорен саобраћај на ауто-путевима, пиротски округ БЕЗ СТРУЈЕ, проглашена и ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА (видео)

5 (2) Широм Србије снежни намети направили су ошти хаос, многа села су одсечена, велики …

3 Коментара

  1. Добрый день
    Подскажите пожалуйста, возможно ли поступить в университет в Сербии без аттестата?

  2. Srbi izumiru geometrijskom progresijom, to je evidentno
    pa ce tamo negde u dijaspori negovati svoj folklor
    al ce bar imati hleb

  3. ima I toga mada vise ima neznalica I olosa koji nisu vredeli ni u srbiji a kamoli preko maklo ste slagali za cifre ,eh malo MNOGO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend