Србији највише недостају фризери и кувари, најтраженији ИТ стручњаци и трговци

0
(0)

Београд — На домаћем тржишту послова су у првих осам месеци 2019. године и даље били најтраженији трговци, ИТ стручњаци и машинци.

Kао и претходне године, најтеже је било доћи до фризера, кувара, зидара и столара, показали су резултати анализе сајта Инфостуд.

У истом периоду, регистрован је пораст од 17 процената броја огласа за послове на том сајту, пошто је по истеку авуста 2019. године било објављено 32.402 расписана радна места у односу на 27.689 активних огласа у првих осам месеци 2018. године, преноси Дневник.

Са порастом броја огласа за посао, повећао се за скоро три одсто и број кандидата који су конкурисали на расписане позиције, те је у првих осам месеци ове године конкурисало преко 172.000 кандидата.

Kатегорије послова у којима су огласи најчешће објављивани су: трговина и продаја, ИТ, машинство, администрација и електротехнике.

Са друге стране, најтраженије позиције ван ИТ области су биле: продавац, комерцијалиста, возач, магационер, телефонски оператер и административни радник.

На тржишту послова који не захтевају висок степен стручне спреме је и даље најтеже доћи до кадрова из области неге лепоте (фризер, козметичар), угоститељства (кувар, месар, пекар), грађевине (армирач, зидар ) и машинства (аутолимар, металоглодач, столар).

Средња стручна спрема је, како показује анализа, и даље траженија, јер су је послодавци тражили за више од половине укупног броја расписаних огласа за посао.

За свега 11 одсто послова био је неопходан завршен факултет или мастер, а за 35 одсто послова висока школа.

Поново је, како је оцењено, забележена неусаглашеност понуде и тражње кроз стручну спрему кандидата који су конкурисали на понуђене послове, тако да су у потрази за послом у већој мери били кандидати са завршеном вишом школом, факултетом и мастером, него кандидати са средњом стручном спремом.

Дневник.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Помоћ државе привредницима постала омча око врата, извесна масовна отпуштања (видео)

5 (3) Почасни председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић и Миша Релић из Удружења клубова …

Од суботе нова корона правила за послодавце и запослене

1 (1) Послодавац је дужан да за сва радна места донесе план примене мера за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *