fbpx
Насловна / Србија / Економија / „Србији прети нови покољ стоке“

„Србији прети нови покољ стоке“

Београд — У Србији се може очекивати нови покољ стоке, због скупе сточне хране и њене несташице, упозорио је председник Друштва аграрних економиста Миладин Шеварлић. Домаћини тешко могу да то исфинансирају.

Напор да се евентуално интервенише са сточном храном из Робних резерви је јако добар, али мислим да ће, без посредства задруга које су уништене, то тешко бити реализовано тако да дође до крајњих корисника, односно породичних газдинстава, рекао је Шеварлић.

Према његовим речима, то може да користи великим, крупним, тржишним фармама које могу да имају непосредне контакте са Робним резервема, али сељачка газдинства тешко да могу да дођу до те хране. 

С обзиром на очекивани покољ грла и с обзиром на то да ће сточарство вероватно смањити учешће на око 25 одсто у вредности пољопривредне производње, мислим да смо ушли у зону трајне зависности за сточарским производима који су ценовно далеко вреднији, рекао је Шеварлић. 

На тај начин смо поклонили тржиште сточарских производа од седам милиона потрошача због погрешних мера у аграрној политици коју смо водили са смањивањем премија за млеко и ригидним условима за субвенције, искључиво по уматиченом грлу, оценио је он. 

Шеварлић је додао да би, при увођењу система регистрације, требало да постоји прелазни период да дају бар половину субвенција по грлу у односу на уматичена грла. 

Он је изјавио да би стратегија пољопривреде у Србији требало да буде заснована на знању, искуствима других земаља које су ушле у ЕУ, тако да аграрна политика буде економски и еколошки одржива, без коришћења генетски модификованих организама и са већим, стабилнијим аграрним буџетом.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Русија забранила увоз меса из Србије због лошег квалитета!

Руски фитосанитарни завод донео је одлуку да од 4. јуна привремено обустави увоз меса и …

Шта садржи месо које је у Русији забрањено, а у Србији се слободно продаје?

1 (1) „Руска Федерација је забранила увоз меса и месних прерађевина четири фирме из Србије, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *