fbpx

„Србији прети нови покољ стоке“

0
(0)

Београд — У Србији се може очекивати нови покољ стоке, због скупе сточне хране и њене несташице, упозорио је председник Друштва аграрних економиста Миладин Шеварлић. Домаћини тешко могу да то исфинансирају.

Напор да се евентуално интервенише са сточном храном из Робних резерви је јако добар, али мислим да ће, без посредства задруга које су уништене, то тешко бити реализовано тако да дође до крајњих корисника, односно породичних газдинстава, рекао је Шеварлић.

Према његовим речима, то може да користи великим, крупним, тржишним фармама које могу да имају непосредне контакте са Робним резервема, али сељачка газдинства тешко да могу да дођу до те хране. 

С обзиром на очекивани покољ грла и с обзиром на то да ће сточарство вероватно смањити учешће на око 25 одсто у вредности пољопривредне производње, мислим да смо ушли у зону трајне зависности за сточарским производима који су ценовно далеко вреднији, рекао је Шеварлић. 

На тај начин смо поклонили тржиште сточарских производа од седам милиона потрошача због погрешних мера у аграрној политици коју смо водили са смањивањем премија за млеко и ригидним условима за субвенције, искључиво по уматиченом грлу, оценио је он. 

Шеварлић је додао да би, при увођењу система регистрације, требало да постоји прелазни период да дају бар половину субвенција по грлу у односу на уматичена грла. 

Он је изјавио да би стратегија пољопривреде у Србији требало да буде заснована на знању, искуствима других земаља које су ушле у ЕУ, тако да аграрна политика буде економски и еколошки одржива, без коришћења генетски модификованих организама и са већим, стабилнијим аграрним буџетом.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Повећање које је појела инфлација: Веће плате у јавном сектору у просеку за седам одсто?

5 (3) Плате у јавном сектору, које прима скоро 600.000 запослених у Србији, могле би …

Месо из Србије још под ембаргом Русије, у најави забране за воће

5 (1) Забрана производа за руско тржиште и даље је на снази упркос томе што …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *