Српске светиње Призрена и околине

3
(2)

Историчарка др Александра Новаков објавила је двојезични водич на 50 страна „Српске светиње Шар-планине, Призрена и околине”, у којем је пописала 55 цркава и манастира поменутог краја.

– Мапиране светиње, уз њихов сажет историјат, позивају ходочаснике да их посете. У спомен на хиљадугодишњицу од првог помена Призренске епископије (1019), ове цркве треба да осветле пут генерацијама које долазе, да сачувају сећање на српску православну веру, традицију, културу и историју и да у спокоју сведоче о вековном постојању српског народа у Призрену и околини. Мартовски погром 2004. године имао је за циљ затирање сведочанстава о Душановом граду и српству у њему, носио је и страшну поруку да нема ни повратка ни помена о постојању Срба. Божја воља је променила план, цркве су обновљене, живота има, има Срба – наводи Александра Новаков.

У водичу се налазе подаци о манастиру Светог Арханђела, Цркви Светог Николе, Цркви Свете недеље, Цркви Светог Ђорђа, Цркви Светог Пантелејмона, Цркви Светог Спаса (све у Призрену), Цркви Свете Ане и Цркви Светог Николе у Великој Хочи, Цркви Светог Успења Богородице у Ораховцу, Цркви Светог Василија Великог у Горњој Србици, Цркви Светог Теодора Тирона у Доњој Битињи, Цркви Светог Николе у Штрпцу, Цркви Светог Јована у Локвици, Црква Св. Николе у селу Средска… Сарадник на водичу био је мр Живојин Ракочевић, а издавач је Матица српска.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бивши истражни судија Даница Маринковић: Вилијаму Вокеру треба да се суди

5 (2) Нико не може да ми одузме оно што сам видела. И сада, две …

Само су српске жртве “непознатог порекла“ док се и идентит и број “албанских“ зна и пре ископавања гробница

5 (2) Такозвани „премијер“ косовских сепаратиста Авдулах Хоти саопштио је да су у Ораховцу и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend