fbpx

Синдикати пензионисаних војних лица: Вестима о повећању пензија води се кампања за изборе

4.2
(5)

Удужење синдиката пензионисаних војних лица Србије саопштило је данас да је честим вестима о повећању пензија почела предизборна кампања за парламентарне изборе 2020. године.

„Терорисањем пензионера и јавности Србије вестима о повећању пензија и додели једнократне новчане помоћи пензионерима започела је кампања за парламентарене изборе 2020. године под паролом ‘брже, боље и јаче’“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да ту вест уместо да саопшти директор Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Србије то је учинио председник Србије и лидер Српске напредне странке (СНС) Александар Вучић на седници Главног одбора странке коју су „преносиле све телевизије под контролом“.

„Једнократна помоћ од 5.000 динара у децембру и никад веће повећање у јануару наредне године је вест која пензионерима треба да замени сиромаштво и све до сада отето“, навело је Удружење.

Истиче се да је „као и до сада, изјава председника најава избора и манипулација старим и болесним пензионерима која траје годинама“.

Медији који, како се наводи, објављују овакве најаве „прикривају чињенице о подржављењу Фонда ПИО, дугогодишњој приватизацији односно отимању његове имовине, потпуној обустави редовног усклађивања пензија са растом цена и бруто домаћег производа (БДП), игнорисању уставне обавезе државе да пензионерима, оштећеним смањењем пензија врати дуг са каматом“.

„Умањивањем пензија од 2013. године, а затим и потпуном обуставом редовног усклађивања пензија у складу са растом цена и БДП од 2015. године остварене су највеће уштеде односно отимање од свих пензионера у Србији које се процењују и до пет милијарди евра у периоду од 2012. године до краја 2019. године“, наводи се у саопштењу.

Нуђење новчане помоћи после, како се наводи, „бахатог и ничим оправданаог смањивања куповне моћи пензија је превара на коју наседа највећи број пензионера којима пензија не обезбеђује ни минимум животних потреба и достојанства“.

Додаје се да „у остваривању манипулације незаменљиву улогу имају медији под контролом актуелне власти“.

Инфлација је, како навело Удружење у периоду од 2012. до 2018. године износила 26,6 одсто, а раст бруто домаћег производа БДП 12,1 одсто, што значи да су пензије требале да се ускладе за најмање 26,6 одсто, односно усклађивање је сваке године требало да буде најмање пет-шест одсто.

„У том периоду су пензије усклађене само за 8,9 одсто, што значи да су пензионери остали ускраћени само по основу раста цена, односно инфлације за 17,4 одсто једнократно, док би парцијално (годишње) усклађивање укупно било и до 25 одсто кумулативно“, наводи се у саопштењу Удружења синдиката пензионисаних војних лица.

Смањивањем дела пензија по Закону о привременом уређивању начина исплате пензија, током четири године, од пензионера је, како је наведено, отимано око 210 милиона евра годишње“.

Војни пензионери су, како се наводи, додатно оштећени јер им је Закључком владе Србије 2015. године о ванредном усклађивању пензија од 1. јанура 2008. године за 11,06 одсто у њега урачунатао законски остварено и коришћено редовно повећање пензија у 2007. години, чиме су оштећени за 4,21 одсто.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

НБС поводом проблема првог дана исплате пензија: Банка мора да прихвати руком писано пуномоћје ако садржи све податке

5 (1) Банка мора да прихвати пуномоћје на обрасцу НБС или у слободној форми, али …

Војни пензионери: Награда претворена у казну

5 (2) Војни пензионери: Награда претворена у казну Официри у пензији у писму премијерки и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *