Српски кавијар ишао за САД за 400 долара, сада коров

0
(0)

Много је успешних компанија у нашој земји које је време прегазило, или се једноставно нису снашле на тржишту.

Пропадање рибокомбината Ђердап није се десило преко ноћи. Некада је овај гигант производио кавијар и извозио на америчко тржиште, а сада је све у корову, напуштено и заборављено.

Некада се Дунав порибњавао. И то рибом из ових рибњака… Данас имамо ову слику, порушени објекти, однете цеви, читава инфраструктура, трафо станица…. Базени где се производила млађ без капи воде, и све сто је могло да се изнесе из управних зграда изнето је, осим календара који је остао на оној години када је последњи пут радио рибњак, старог телефона, и напуштених рибњака о којима данас нико не води рачуна.

Опет су неслога и људски фактор утицали да једна компанија буде доведена до пропасти. А да је била велика и озбиљна фирма говоре бројке. Производило се преко 100 вагона рибе и нелимитирана производња рибље млађи. Све рибе су биле заступљене, а кечига, сом, смуђ и шаран су се користили за порибљавање. Годишње се Дунав порибљавао са око 29 тона риба.

А некада се са ових рибњака пут Америке извозио српски кавијар и то годишње преко 1 тоне, а цена једног килограма била је од 300 до 400 долара. Сада остају једино поклопци да сведоче да је некада цело Кладово живело од ове производње.

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend