Ђердап затрпало ђубре

0
(0)

КЛАДОВО – За 30 година колико радим на „Ђердапу“ овакву количину отпада нисам видео. Дунав је јавна канализација Европе, а овај пут је до нас свашта допловило – каже дизаличар Славиша Перић, који заједно са колегама и Миланом Петровићем, шефом оперативне припреме, свакодневно рашчишћава непробојну завесу отпада нагомилану испред хидроелектране „Ђердап 1“.

Све што је водена стихија могла да донесе из горњег тока Дунава и његових притока из региона, донела је до бране ХЕ „Ђердап 1“. Кубици и кубици дрвећа, на стотине делова покућства из поплављених подручја на Сави, Дрини и Дунаву, играчке, фрижидери, фотеље, столице, мртве животиње…

Отпада има само на српској страни електране. Дунав је на румунској – чист!

– Такав је Дунав. Струје отпад наносе искључиво код нас, и то 98 одсто. На румунској страни ових дана скоро да уопште и немају посла – објашњава Радисав Чучулановић, портпарол ХЕ „Ђердап 1“.

Од 22. маја из Дунава је извучено више од 5.000 тона отпада. И раније је на нашу највећу фабрику струје стизао отпад из целе Европе, али никад као сада. Закрчило ђубре пут, па ни да се макне. Што се за дан очисти, ујутру као да није ни рађено. А вода стално нешто носи. Ваде се из Дунава пластичне флаше, пањеви, стабла са кореном…

– Пластична амбалажа нам говори све европске језике – кроз осмех кажу радници ангажовани на чишћењу отпада, а на тим пословима ради њих скоро 80 у три смене.

Да би организовали сменски рад, на „Ђердапу 1“ су морали да осим својих, ангажују и неквалификоване раднике из АД „Ђердап услуге“, њих тридесетак. Прискочили су у помоћ и радници кладовског комуналног предузећа „Комуналац“.

– Радимо пет дана непрекидно са дизалицама и ево сад са овим бродом-платформом са багером и шлепом. Вадимо из Дунава овај отпад који је вода донела, а онда га носимо на депонију у претпристаништу – каже Милисав Гамановић, власник

 

СТАРИ МИЛАНОВАЦРазлика у нивоима горње и доње воде, кад је језеро испражњено, била је око 20 метара, за 14 метара мања од радне. Због тога су изронили из воде кровови старог Доњег Милановца, а Дунав је, као некада, поново кључао у Великом и Малом Казану.

 

Д. О. О. „Гаман“ из Кладова.

На нашој највећој дунавској фабрици струје ангажована је сва могућа механизација која може да помогне при вађењу отпада. Пањеви и стабла стално пристижу и решетке агрегата хидроелектране „Ђердап 1“ редовно се чисте.

– У неколико наврата зауставили смо агрегат број један јер је он на највећем удару од пањева и огромних стабала. У току поподнева и ноћи заустављамо на по два сата агрегате број 2, 3 и 4, како би се очистиле решетке. Мора тако јер се испред улазних поља ствара чеп, па не може да прође ситан нанос – објашњава Мита Благојевић, заменик директора за производњу.

Од јуче су на кладовској електрани почели да пуне акумулационо језеро, које је већ од првог наиласка већих количина вода испражњено до коте горње воде на 63 метра висине. То практично значи да је Дунав био на такозваном природном режиму рада и на истој коти као пре него што је брана била изграђена, тако да на „Ђердапу“ нису могли да утичу на ниво воде узводно од Голупца.

– Последица свега је смањена производња. Током јучерашњег дана на нашој електрани произведено је 14.996 мегават-сати, а на румунској 18.894. Разлог је то што имамо шест сати мању производњу јер заустављамо агрегате због чишћења решетки – додаје Благојевић.

 

УГИНУЛЕ ЖИВОТИЊЕ

Из Дунава је до сада по посебној процедури и уз присуство републичке ветеринарске инспекције извађено седам домаћих животиња. Кад се тела угинулих животиња изваде из воде цео прелаз се затвара за саобраћај, а затим комплетно дезинфикује.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Марш ЂУБРЕ једно СМРДЉИВО!

0 (0) Компромис у политици није пораз, већ победа и њега не сме да буде …

Јел могуће да смо дозволили да нам ОВАKАВ ОЛОШ буде власт!? (видео)

0 (0) Да нам овакав пробисвет буде министар!!! Jel moguće da smo dozvolili da nam …

2 Коментара

  1. СРПСКИ ВОЈНИЦИ на НАТО вежбама са ШИПТАРИМА у Немачкој! видeo
    http://www.youtube.com/watch?v=rUlbWXpQizk

  2. kaze monstrum ALEKSANDAR VUCIC ; znas da je Mika iz Obrenovca umro!
    – od cega bre ?
    – od smrt !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend