Ђердап на УНЕСКО светској листи геопаркова
фото: Н1

Ђердап на УНЕСКО светској листи геопаркова

Подручје Ђердапа је, одлуком Извршног савета Организације Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСЦО) од 10. јула ове године, уписан на листу УНЕСЦО Глобал Геопаркс и проглашен првим геопарком у Србији, саопштило је Министарство заштите животне средине.

На овом пленарном заседању Извршног савета УНЕСЦО, потврђена је одлука Савета за глобалне геопаркове о избору Геопарка Ђердап за једног од 15 нових геопаркова у свету.

Геопарк Ђердап се простире на површини од 1.330 километара квадратних, обухватајући изванредне локалитете и феномене геолошког карактера.

“Проглашење подручја Ђердапске клисуре и њеног залеђа – делова планинских масива Kучај и Мироч, за прво подручје у Србији које уписано на листу УНЕСKО Глобална мрежа геопаркова, резултат је вишегодишњег рада и ангажовања државних органа и стручњака”, оцењује се у саопштењу.

Министарство заштите животне средине је 2014. године покренуло иницијативу за успостављање геопаркова у Србији.

Kрајем 2015. године формиран је Радни тим за успостављање геопарка Ђердап, који је у складу са Оперативним упутством УНЕСЦО Глобал Геопарк Нетwорк урадио Апликациони досије, који је преко Националне комисије за сарадњу са УНЕСЦО достављен Секретаријату УНЕСЦО Глобал Геопаркс.

Геопарк Ђердап је успостављен на основу Споразума о сарадњи између Министарства заштите животне средине, Завода за заштиту природе Србије, ЈП „Национални парк Ђердап“ и општина Голубац, Мајданпек, Kладово и Неготин, којим је предвиђено да ЈП „НП Ђердап“ буде носилац активности Геопарка.

Н1

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Патриотски блок КиМ: Гласање у Унеско је тријумф Путинове, а не политике велеиздајника Вучића

Патриотски блок КиМ: Гласање у Унеско је тријумф Путинове, а не политике велеиздајника Вучића

Пре неки дан, коментаришући потписивање споразума Косова са ЕУ о стабилизацији и придруживању, изјавио је …

ОДБИЈЕН ЗАХТЕВ ДИВЉИХ ПЛЕМЕНА СА ЈУГА ДА ПОСТАНУ ДЕО УНЕСКА!

ОДБИЈЕН ЗАХТЕВ ДИВЉИХ ПЛЕМЕНА СА ЈУГА ДА ПОСТАНУ ДЕО УНЕСКА!

На гласању у седишту Унеска у Паризу лажна држава Косово није добила потребну већину гласова …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *