Сплавари укротили Ибар

Сплавари укротили Ибар

КРАЉЕВО – Уз трубаче, песму, игру и забаву према свачијој вољи, могућностима и укусу, јуче је на Ибру, под командом градоначелника Краљева др Предрага Терзића као „капетана“ пловидбе, одржан традиционални “Весели спуст” – најлуђа и у Србији најстарија журка на води која траје већ пуних 28 година!

На свему што може да плови или плута, трасом дугом 25 километара – од средњовековног града Маглича у клисури Ибра, па све до Краљева – вишечасовном весељу и забави више хиаљда сплавара из готово свих крајева Србије, али и из земаља у окружењу, као да није било краја. Веселу регату предводио је капетански чамац у којем су се осим градоначелника Терзића нашли и Зоран Бабић, в.д. директора “Кородора Србије” и председник организационог одбора овогодишње манифестације, као и др Андреј Фиштравец, градоначелник братског града Марибора.

– Ово је прави спектакл, добро организована и веома забавна манифестација – кратко нам је своје утиске пренео др Фиштравец.

Играло се, певало, мезило и пијуцкало готово на сваком од неколико стотина чамаца и маштовитих пловила међу којима су чак биле и импровизоване смучке. Добар „штимунг“ долином Ибра ширило је и бар још две-три хиљаде радозналих посматрача, распоређених на обалама дуж целе трасе.

– Ово је провод какав се само пожелети може. На чамцу спремамо роштиљ, пиво хладимо у Ибру, певамо, и док лагано пловимо уживамо у природи и добром друштву – добацују нам искусни „спусташи“ из Зајечара, док са њиховог пловила одјекује незванична химна регате – „Стани, стани, Ибар водо“.

На првом одморишту у Богутовцу „спусташи“ су застали да се мало и на сувом провеселе и предахну, а неколико километара низводно у Матарушкој Бањи дочекало их је бесплатно окрепљење – традиционални „сплаварски пасуљ“.

Ту је један део сплавара и завршио своју авантуру због умора али и тмурних облака који су почели да се надвијају над Ибром, док су они најупорнији, после ручка и краћег одмора, наставили пут до коначног циља – градске плаже у Краљеву где су стигли после вишечесовног сплаварења.

БОГАТ САДРЖАЈ

НИ ове године нису изостали бројни пратећи програми “Веселог спуста”. Тако је у суботу у познатом краљевачком ресторану “Мираж Аутентик” одржано традиционално Капетанско вече, а потом је на препуном централном градском тргу у Краљеву одржан и концерт популарног “Лексингтон бенда”.

Г.Ћировић, Новости.рс

Фото:Г.Шљивић

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Истине о Јеринином граду

Истине о Јеринином граду

У Монографији „Маглички замак“ археолог Марко Поповић расветљава прошлост једног од најочуванијих средњовековних утврђења. Изградња …

Траг: Ибарске прелетнице

Траг: Ибарске прелетнице

[vimeo id=”35546003″ width=”600″ height=”350″] Трагови настојања за очување огњишта, идентитета, имена и вере у турско …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *