Велика штета на Ђердапу

0
(0)

БЕОГРАД – Незапамћена временска непогода, која је погодила кладовску и неготинску општину нанела је велику штету хидроелектранама Ђердап 1 и Ђердап 2, указује се у саопштењу Електропривреде Србије (ЕПС), која напомиње да запослени у обе хидроелектране чине огромне напоре у борби са бујицама и великом количином воде, која руши све пред собом.

Хидроелектрана Ђердап 2 суочава са са великим проблемима. Агрегати А9 и А10, који се налазе у додатној електрани, ван су погона због тога што су вода и муљ са околних брда, делимично продрли у тај део електране, наводи се у саопштењу.

Захваљујући ефикасним мерама запослени су спречили већу катастрофу и теже последице, истиче ЕПС, јер је у једном тренутку претило да дође до потпуног заустављања свих постројења и агрегата.

У току ноћи рађена су испитивања и очекује се да ће током дана агрегат А9 поново бити укључен на мрежу. Агрегати А4, А5 и А6 су заустављени због великог наноса траве, бамбуса и дрва и угрожености улазних решетки ових агрегата. Оштећен је шести сектор улазне решетке А5, а у току је санација.

На хидроелектрани Ђердап 1 река Косовица тешко је оштетила постројење за снабдевање пијаћом водом и према првим проценама, постојећи се мора срушити и цео објекат се мора изнова изградити.

Бујица је потпуно однела прилазни пут у дужини од око 100 метара и до овог постројења се може стићи само хеликоптером.

Ванредним напорима запослени су спречили продор воде кроз галерије и кабловске тунеле у електрану.

Међутим, и поред свих недаћа, највећа електрана на Дунаву је у току понедељка пребацила план производње и, уместо 21 милион киловат-сати, произвела је 21,176 милиона киловат- часова.

Речни саобраћај се одвија несметано и сви бродови плове по планираној динамици.

Производња у ХЕ Ђердап 2 у протекла 24 часа је мања за око 30 одсто.

Уместо планираних 3,1 милион, произведено је 2,062 милиона киловат-часова. Због прекида саобраћаја и немогућности доласка радника продужен је рад запослених који су већ у електрани.

Божовић: Нормализација Ђердапа 2 за четири-пет дана

БЕОГРАД – Производња електричне енергије у Ђердапу 2, где су велике падавине оштетиле пет агрегата, требало би да буде нормализована за четири до пет дана, изјавио је данас директор Дирекције за произовдњу енергије ЕПС – а Зоран Божовић.

„У Ђердапу 2 има 10 агрегата са српске и 10 са румунске стране и од наших 10 агрегата три су имала застој због велике количине грања и муља који је пропуштен са Ђердапа 1 и то са румунске стране”, рекао је Божовић Танјугу.

Према његовим речима, тај муљ је оштетио усисне решетке на Ђердапу 2 и заглавили су се ти отпадни материјали, па су три агрегата (А4, А5 и А6) морала да буду искључена и сада се обавља њихова ревизија како би се оспособили за погон.

„Други проблем је био на тој такозваној додатној електрани, са агрегатима А9 и А10 у посебној згради која је до главне бране. Ту је због конфигурације терена дошло до бујице која је са бочне стране продрла у машинску салу и потопила део опреме”, навео је Божовић.

Сада је ту, како је рекао, заустављен даљи продор воде и А10 је већ био у празном ходу, али још није укључен на мрежу, док је А9 добио више муља и очекује се да ће и тај агрегат сутра бити спреман.

„Очекује се да пола електране проради без проблема и да се у наредних четири – пет дана нормализује производња на Ђердапу 2”, истакао је Божовић.

Погонска спремност Ђердапа 1 је уобичајена и тамо ЕПС има само један агрегат који је у планском капиталном ремонту, који ће трајати до краја године.

„Што се тиче осталих агрегата, ових дана имамо енормно велики доток Дунава од скоро 9.000 кубних метара у секунди”, навео је он и додао да је претходних дана прозиводња била већа за око 50 одсто од планираног.

„За првих 15 дана овог месеца Ђердап 1 је направио два пута више електричне енергије него што је било планирано и нешто мање на Ђердпау 2, тако да смо пре ових поплава имали изузетно добро стање”, навео је Божовић.

Он је објаснио да када је изузетно велики доток Дунава мора да се прелива да би Ђердап прихватио остале поплавне таласе и тада долази до подизања тзв. доње воде и смањује се производња иако је огромна колицицна воде.

„Прекјучерашње падавине које су трајале цео дан и пало је више од 120 литара кише по квадратном метру, што је енормно велика количина која је изазвала велики поремећај на самом Дунаву и електранама колико на приобаљу, а поготово на десној страни обале Дунава, па су многа места поплављена бујичним наносима и рекама које су се сливале низ брдо”, рекао је Божовић.

Ђердап један ради са пет агрегата који призводе око 20 милиона киловат сати дневно, што је јако велика производња за овај период и то је отприлике 2,5 пута више од онога што је било планирано да ће се производити у септембру, истакао је он.

 
Aгенције

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kраљево поплављено за неколико сати, мештани кажу – катализма, уништене куће (видео)

0 (0) Један од градова у коме је било највише проблема је Kраљево. Због велике …

Потопљена Ибарска магистрала (видео)

0 (0) Због обилних падавина, Ибарска магистрала код села Адрани је потопљена, јавиле су „Новости“. …

6 Коментара

  1. UNISTILI TI DIVNI PRIJTELJI AMERICKO NATOVSKA I EU GOVNA TO JE KJASNO KAO DAN SU KLIMATSKIM RATOM PROTIV BALKAN NASU ELEKTROPRIVREDU

  2. Милан Топлица

    Бог нас упозорава, не педеријади ,пролетос педеријада одмах су стигле поплаве , сада педеријада и одмах стижу поплаве , размислите о томе педери ( у власти Србије ) !

  3. 28 септембра сви СРБИ ХРИШЋАНИ ИКОНЕ,КРСТ,И СРПСКЕ ЗАСТАВЕ У РУКЕ ПРОТИВ, Содома и Гомора за окорели грех, и њихов нестанак Содома и Гомора су, блуд, содомија и хомосексуалност. ПРАВОСЛАВНИ верници сматрају да је хомосексуалност грех због којих су кажњени становници Содома и Гомора, Од тога потиче израз содомија да се опише сексуални „злочин против природе“, као што су орални и анални секс (и хомосексуални и хетеросексуални), као и за сексуално општење са животињамa.

    Божанска пресуда је била да се Содома и Гомора, судњега дана, униште ватром и сумпором

  4. „Kada čujete za strahote,nemojte se bojati to je tek početak“

  5. kako to da se sve dešava kod objekata koji proizvode struju???

  6. kako to da se sve dešava kod objekata koji proizvode struju???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *