Српски министри амерички људи?

Српски министри амерички људи?

Најавом о “стезању каиша”, будући министар финансија Лазар Крстић, пре него што је и засео у фотељу, кренуо је трасом коју су Србији зацртали Међународни монетарни фонд и Светска банка. Тиме је дипломац америчког Јејла, “домаћи странац” међу бројним најављеним иностраним експертима у реконструисаној Влади, покренуо спекулације да је један од оних који је вицепремијеру Александру Вучићу “наметнут споља”.

На то указује економски аналитичар Бранко Драгаш, оцењујући да се под плаштом “подизања привреде” у земљу доводе “амерички ђаци” с мисијом пресуђујућег утицаја на државу. Баш као што би потенцијална министарка пољопривреде Светлана Живановић ускочила у ресор пољопривреде право са Универзитета у Тенесију, а питање је и да ли ће с њом ући и генетски модификована храна коју пропагира моћна корпорација Монсанто.

– Очито је реч о грчком сценарију довођења људи из иностранства с циљем да униште Србију, да је презадуже кредитима и убрзају неолиберални капитализам како би продала сва богатства, од шума и вода до телекомуникација и електропривреде – коментарише Драгаш најаве да ће Дачићев кабинет “врвети” од странаца.

Он Крстића види као младог човека који на пољу финансија ништа у пракси није урадио, па ништа сам неће ни одлучивати, већ ће слушати “све што долази споља”.

– Довођење Крстића на чело овог ресора је као кад човек прихвати да га оперише хирург који никада није ушао у операциону салу – оценио је Драгаш указујући да је нови министар у најави већ ударио на џеп пензионера.

– Заборавио је да, на пример, треба укинути барем 8.000 аутомобила којима се возе државни функционери – подсећа Драгаш.

Економиста Мирослав Прокопијевић сматра да је Крстић само “прелазно решење” до ванредних избора. Он прогнозира да ће подршка Крстићу нестати са првим проблемима који ће настати због министрових потеза.

Сумњу у саветнике са запада недавно је изразио економски експерт Небојша Катић. Влада ће, сматра он, направити огромну грешку ако по ко зна који пут буде слушала исте савете и хор који су већ “помогли” да Србија буде баш ту где јесте.

– Узгред, ако је Влада баш одлучила да упосли стране саветнике, било би боље да их потражи на Истоку, и то оном далеком. Економски савети са Запада ништа добро донели нису – закључио је Катић.

Вучић би и Британца

Лорд Питер Менделсон, блиски сарадник бившег британског премијера Тонија Блера је још једно експертско име које се помиње као појачање прекомпонованој Влади. Вучић је намерен да доведе “стручњака са Острва” пошто ће британски амбасадор у Београду Мајкл Девенпорт у септембру преузети дужност шефа Делегације ЕУ у Србији. Вицепремијер је, према нашим сазнањима, почетком августа разговарао и са двојицом британских политичара и стручњака, лабуристом Стивеном Бајерсом, некада чланом Блеровог кабинета и конзервативцем Питером Лилијем.

 

Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Позив Влади Србије и Лекарској комори: Прекините прогон лекара који су се ставили у службу народа

Позив Влади Србије и Лекарској комори: Прекините прогон лекара који су се ставили у службу народа

Позивамо Владу, Лекарску комору и друге установе да прекину прогон лекара који су одговорили свом …

Државна отимачина имовине ће бити легализована – ако прође овај закон

Државна отимачина имовине ће бити легализована – ако прође овај закон

Актуелна власт Србије готово у исто време доноси и мења законе који би требало да …

5 Коментара

  1. Mislim da je ideci os 5-6 godina jasno ko je ko osim njihovih roditelja ,Srbozombisti!

  2. ne treba mi ni jedna diploma pa čak ni onim najneobrazovanijim ljudima da shvate da treba smanijti broj poslanika, broj savetnika i savetnika savetnika, broj direktora u svim državnim preduzećima, a dnevnice, pa dnevnice na nepostojeća putovanja, pa putovanja bez imalo zgravog razuma,pa vozni park pa kilometražu na voznom parku pa točenje goriva u privatne automobile na račun firme, pa reprezentacije i more toga… Treba mu jeil zbog toga. žao mi je ali koliko vidim ni jedna štednja neće ići u tom smeru. Da se nešto napravi od ove države ne treba nikakva diploma ( takvi su je upropastili ) već VELIKA MUDA a ovi u zadnjih 20 ak godina to nisu imali. Nisam peder al jedva čekam da se pojavi neko sa velikim mudima… P.S. ovakvim rečnikom pokušavam izraziti svoje ogorčenje i nezadovoljstvo političkim šljamom

  3. Очито је реч о грчком сценарију довођења људи из иностранства с циљем да униште Србију!

  4. Čovek još nije dupetom seo u fotelju,odmah zanate da je scenario loš i da je momak šonjo i da je strani plaćenik.Mislim da se to zove defetizam.

  5. vuci daci i neverni nije samo dasu izdali Kosovo oni ce i ostatak Srbije da uniste…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *