fbpx

Српско војно ваздухопловство је у тако тешком стању да прети нестајање тог рода војске!

0
(0)

Приликом недавних поплава, у јавности су се појавиле недоумице да ли Војска Србије има довољно капацитета да оствари своју трећу уставну мисију пружања помоћи становиништву приликом елементарних непогода, али право стање борбене технике намеће питање да ли оружане снаге Србије могу да обављају и своју прву дужност – одбрану земље.

Извор агенције Бета, близак команди Ваздухопловства и противваздухопловне одбране потврдио је писање дневног листа Политика да Војска Србије од 24. маја не располаже ниједним исправним ловачким авионом због тога што из Русије нису набављени акумулатори за авионе Миг-21 и Миг-29.

Међутим, тврди исти извор, стање у ваздухопловству је толико тешко да превазилази питање набавке акумулатора, већ прети да изазове укидање читавог рода војске због недостатка летелица, горива, резервних делова, па чак и обученог кадра.

Иако на папиру Војска Србије има две ваздухопловне бригаде у Батајници, Краљеву и Нишу и десетак типова авиона и хеликоптера у употреби, осим по питању хеликоптера Газела, сви други типови летелица или не лете уопште, или одржавају исправност у веома ниском броју, недовољном чак и за обављање основне летачке обуке.

Ловачка авијација је крајем прошлог месеца обуставила летење, али ни пре тога стање није било много боље.

Орао и Супергалеб само на папиру

Јуришна авијација Војске Србије располаже авионима типа Орао и Супергалеб, али опет само на папиру, јер Орлови не лете већ више од пола године.

Након пада авиона Орао у Мрчајевцима, средином новембра 2013. године, сви авиони тог типа су превентивно приземљени, али анализе тог удеса и евентуалне системске поправке осталих апарата још нису обављене, па авиони не лете. 
Што се тиче авиона Г-4 Супергалеб, Војска Србије има на располагању десетак исправних летелица тог типа, али је проблем с њима то што се годинама одлаже најављена модернизација и дигитализација која треба да омогући њихово коришћење до 2030. године и обуку будућих пилота за савремене авионе.

Иако располаже са четири авиона Миг-29, који су преостали након НАТО бомбардовања 1999. године, Србија је ретко када користила више од три апарата у исто време, упркос ремонту који је обављен пре неколико година.

Основни школски авион у овом тренутку и даље чини Утва-75, која је на измаку својих вишедеценијских ресурса и која већ треба да буде избачена из употребе.

На њено место треба да буде уведен авион Ласта 95 из панчевачке Утве, али се са увођењем тог авиона чека јер и даље нису спроведене планиране измене у конструкцији за које је оцењено да морају да се обаве да би се спречило понављање удеса у којем је 26. септембра 2012. године погинуо мајор Горан Савић.

Ни у транспортној компоненти ваздухопловства стање није много боље јер у овом тренутку Србија располаже са само два исправна авиона Ан-26.

Војска Србије користи укупно осам транспортних хеликоптера – два Ми-17 и шест старијих Ми-8. Просечна старост хеликоптера Ми-17 је 24 године док најмлађи Ми-8 има 34 године.

Бета

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Радиша Здравковић, Алексинчанин који је оборио два НATO авиона

0 (0) Одмах по почетку бомбардовања Србије на планини Kукавици на коти 1640 близу села …

Вучићев контрамитинг ПУКАО КАО ЗВЕЧКА! (фото)

0 (0) И поред гомиле напредних ботова које су данас довукли у град како би …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *