fbpx

Шта ће бити са Београдском берзом?

0
(0)

Београд — Промет на Београдској берзи је опао скоро 10 пута, док је вредност најликвиднијих акција, од формирања индекса Белеx 15 пре седам година, преполовљена.

Овако суморна ситуација на финансијском тржишту већ је подстакла гашење многих брокерских кућа, а како би у случају њиховог стечаја инвеститори били осигурани, држава је наложила формирање Фонда за заштиту инвеститора.

Упућени у берзанске активности ипак сматрају да нова правила нису довољна да берзанско тржиште сачувају од пропасти. 

„Благо оживљавање берзе очекује се увођењем акција Телекома, које се очекује у апилу и које ће поред акција НИС-а бити најпрофитабилније за улагање. Ипак, без нових акција или обвезница које би заинтересовале улагаче, цело тржиште може запасти у кризу што би довело у питање опстанак свих учесника на инвестиционом тржишту“, оценио је Бранислав Јоргић, директор Јоргић брокера. 

Он објашњава да стање на финансијском тржишту најбоље осликава индекс Белеx 15, који мери вредност најликвиднијих акција. Овај индекс је успостављен 2005. године са вредношћу од 1.000 поена, двоструко већу вредност достигао је 2007, откад је у паду, те је сада на нивоу од 550 поена. 

Обезвређивање улога је, како додаје, разочарало многе мале инвеститоре који су изгубили вољу да улажу у акције, а ни ситуација с прометом није ништа боља. 

„Промет на Београдској берзи је 2010. износио око 220 милиона евра, прошле године је био око 280 милиона, што је у поређењу са прометом од две милијарде евра из 2007. године драстично смањење. Последица тога је и гашење брокерско-дилерских кућа које не могу да остану на тако суженом финансијском тржишту“, истакао је Јоргић.

 

Ало

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: За месец дана 10.000 отказа

5 (2) За само месец и по дана у Србији је без посла остало 9.927 …

Помоћ државе привредницима постала омча око врата, извесна масовна отпуштања (видео)

5 (3) Почасни председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић и Миша Релић из Удружења клубова …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *