У Србији ће од рака умрети 22.000 људи!

У Србији ће од рака умрети 22.000 људи!

Драматично: Од малигних тумора у Србији ове године оболеће 37.000 становника. Док у развијеним земљама стопа умрлих опада за један, код нас расте за 23 одсто

ОД малигних тумора би у Србији ове године могло да оболи 37.000, а да умре 22.000 људи! То је, према пројекцијама националног Друштва за борбу против рака, за по две хиљаде више и новооболелих и умрлих, него пре две године.

Сваке године учесталост обољевања од карцинома код нас се повећава за 1,9 одсто, и по томе се уклапамо у европски просек. Али стручњаке забрињава што се овде повећава смртност од рака.

– Док у развијеним земљама морталитет већ деценију и по опада за по један одсто годишње, у Србији је за то време порастао за чак 23 одсто – упозорава професор др Слободан Чикарић, председник Друштва Србије за борбу против рака.

Почетком прошле деценије рак је у Србији годишње “косио” 17.500 људи. Иако су у међувремену повећани трошкови лечења болест није “обуздана”, а у неким случајевима је чак и смртоноснија него раније.

 НЕДОСТАЈЕ 10 АПАРАТА ЗА ЗРАЧЕЊЕ СВАКИ други оболели од рака мора на радиотерапију, а Србији, која има 15 машина за зрачење, по европским стандардима, недостаје бар још 10 генератора јонизујућег зрачења – упозорава професор Слободан Чикарић. 

– За набавку тих 10 машина потребно је око 20 милиона евра, а оне би радиле наредних 15 година. За набавку цитостатика прошле године потрошено је 38 милиона евра. Не кажем да ове две терапијске гране нису подједнако важне, али чињеница је да 90 одсто тумора не можемо адекватно да лечимо без радиотерапије.

 – Број нових случајева рака желуца, јетре и панкреаса и број умрлих од ових болести се изједначавају, што показује да је слаб ефекат терапије – каже професор Чикарић. – Драстичан пример је рак јајника: почетком прошле деценије преживљавање са овим малигним тумором било је 45,8 одсто, а крајем деценије 30,8 одсто!

Рак код нас, као и у читавом свету, чешће напада и убија мушкарце. Они најчешће оболевају и умиру од карцинома плућа, а жене од рака дојке.

– Почетком прошле деценије са раком плућа преживљавало је 26,9 одсто, а десет година касније 10,4 одсто оболелих – објашњава професор Чикарић. – То показује слаб ефекат лечења, а чињеница је да су и карциноми све агресивнији, и да рак плућа, од свих малигних тумора, има најлошију прогнозу.

Од 2006. године, седам година после бомбардовања, у осетном порасту су леукемије и лимфоми. То су тумори који се после излагања канцерогеним материјама јављају два до четири пута брже него друге врсте рака.

– Учесталост леукемије и лимфома је порасла од 2001. до 2009. године за 7,8 одсто, а смртност за чак 17,6 одсто – каже Чикарић.

Процењује се да у Србији са раком тренутно живи око 120.000 људи, али тачни подаци не постоје. Професор Светислав Јелић, председник канцеролошке секције Српског лекарског друштва, каже да је број пацијената који се лече у Институту за онкологију и радиологију Србије, Новом Саду или Нишу, од 2002. године повећан за 50 одсто.

Smrtnost-od-raka

– Животни век оболелих од рака се продужио и неке пацијенте током болести и по три пута лечимо болнички – каже др Момчило Инић, председник Удружења онколошких хирурга. – Капацитети Института за онкологију су сада исти као у време када је Београд имао 300.000 становника и хитно је неопходно проширење. У пет операционих сала и са 90 болничких постеља, годишње овде урадимо 7.500 операција. Више од тога не можемо.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Приватизацијом Института Јарослав Черни држава легализује екоцид

Приватизацијом Института Јарослав Черни држава легализује екоцид

Председница невладине организације за заштиту животне средине ОСНА Весна Јаковљевић изјавила је да се приватизацијом …

Одлазећи тиранин покушава да понови лажне изборе, кортстећи се олошем сличним себи

Одлазећи тиранин покушава да понови лажне изборе, кортстећи се олошем сличним себи

Српска напредна странка је депонија политичких превараната, паразита и штеточина, најсрамнијих манекена несреће која три …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *