Шта се ваља иза Валача: Трафостаница и Вучићеви биткоини у ћорсокаку
фото: Н1

Шта се ваља иза Валача: Трафостаница и Вучићеви биткоини у ћорсокаку

Бриселским споразумом Александар Вучић и потписник Ивица Дачић, предали су Албанији и Албанцима на поклон власништво Републике Србије над целокупним електроенергетским системом на АП КиМ. И не само то, него су и највећи број бивших радника ЕПС-а протерали у компаније „Репубљик Косова“, КЕК, односно КОСТТ, а „боре“ се за исто у оквиру нове ћерке фирме ЕПС-а, Електрокосово, која је основана и обављаће делатност по законима „независне“ државе. На тај начин „Репубљик Косова“ добила је потпуну енергетску независност од Србије и стекла међународну самосталност и у том сектору.

Трафо станица и електродистрибутивни центар „Валач“, налази се у близини Звечана. До децембра 2020. Валач је био прикључен на мрежни напон из Новог Пазара, што је грађанима севера АП КиМ обезбеђивало око 80% електричне енергије, док је остатак севера снабдеван струјом из Рашке.

Средином децембра 2020. практично је у целости спроведен Споразум о енергетици из 2013. и 2015. па је Александар Вучић угасио српску струју на северу АП КиМ, а снабдевање је преузело „независно“ Косово. У Новом Пазару је притиснуто дугме којим је искључена струја северу, а у Валачу је притиснуто дугме којим је струја потекла преко Приштине, тачније енергетска унија Албаније и Косова наставила је да испоручује струју северу АП КиМ, а Срби са севера АП КиМ и даље нису почели да плаћају струју коју не плаћају од 1999.

Аљбин Курти је решен да натера Србе са севера да почну да плаћају струју, а наговештава и намеру да их натера да врате све дугове, јер од 15. децембра 2020. „независно“ Косово мора да плаћа оно што Срби са севера не плаћају. Пре тога смо плаћали ми. Елетрокосово је основано по „косовским законима“ управо зато да би отпочела наплата рачуна преко „српске“ фирме, а за рачун Косова, по систему да се „Власи не досете“.

И ту настаје главни проблем. „Скупштина“ Косова донела је рок да од 6. новембра 2021. мора да отпочне плаћање струје на северу, па отуда помињање тог датума од стране Вучића, али у другом контексту, тобожњих оперативних сазнања српских обавештајаца.

Курти одбија да већ постојећем Електрокосову изда лиценцу, тј. дозволу за рад. Разлог је веома прост – неће да му се Срби баве трговином електричне енергије на северу и не жели да му Срби управљају Валачом, јер постоји могућност да притисну дугме и поново се врате на снабдевање из Новог Пазара, а можда ни рачуни не буду наплаћивани. Он жели албанску управу у Валачу, а то значи напоље свим Србима, па и онима коју су потписали уговоре за прелазак из ЕПС-а у Електрокосово.

Са друге стране, Вучић се плаши да ће наплата рачуна на северу, нарочито она ретроактивна, као и останак људи у Електрокосову без радних места, изазвати реакцију Срба са севера коју он више неће моћи да контролише, после чега ће цар остати го. А докле год је север АП КиМ на „дугме“ од Србије, дотле може у потаји да прижељкује и лобира за поделу Косова. Ако Курти преузме Валач, Вучић своју идеју поделе може да окачи мачки о реп, а то му је последњи „адут“ у „решењу“ косовског питања.

Не треба заборавити да је „рударење биткоина“ изузетно важна „делатност“ на северу АП КиМ. Тамошњи грађани је приписују контроверзним Вучићевим партнерима, Веселиновићу и Радоичићу. Рударење је исплативо само под условом да се не плаћа енормни утрошак потребне електричне енергије. ЕУ је пре неку годину полудела због пада напона на мрежи услед исисавања на северу, па је зато за очекивати да ће здушно са КФОР-ом свесрдно подржати евентуалну Куртијеву акцију.

Пацерским потезима Александар Вучић довео је себе и државу у ћорсокак. Запутио се стазом издаје па сад не зна како да прдне, а да му гаће не остану жуте. Трафостаница Валач је синоним краха издајничко-криминалне политике на северу АП КиМ где не сме и не уме да одбрани преостали народ и уставно-правни поредак Републике Србије.

Директно.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ви Михајловићка сносите НАЈВЕЋУ ПОЛИТИЧКУ ОДГОВОРНОСТ за све што се дешава у ЕПС-у и нико други!

Ви Михајловићка сносите НАЈВЕЋУ ПОЛИТИЧКУ ОДГОВОРНОСТ за све што се дешава у ЕПС-у и нико други!

„Истражни органи морају да кажу зашто се пре две ноћи десио пожар на копу Тамнава. …

У суботу протест у Београду код Сава центра, блокада и код граничног прелаза крај Лознице

У суботу протест у Београду код Сава центра, блокада и код граничног прелаза крај Лознице

Адвокат Данијела Несторовић, један од оснивача покрета Еколошки устанак, каже да ће у суботу бити …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *