Србија

Шта то кријете? Тужилаштво до данас није добило извештај војне комисије о паду Ми-17

Вишем јавном тужилаштву у Београду до закључења овог издања „Политике” нису стигли извештаји стручних комисија за испитивање узрока удеса војног хеликоптера Ми-17 у близини београдског Аеродрома „Никола Тесла”. Министарство одбране у среду је саопштило да ће извештај комисије коју је формирао начелник Генералштаба ВС генерал Љубиша Диковић, а утврђивала је евентуалне пропусте у војним процедурама, бити прослеђен поменутом тужилаштву, на њихов захтев.

Мирослав Филиповић, руководилац Кривичног одељења Вишег јавног тужилаштва у Београду, у писаној изјави за „Политику” наводи да тужилаштво, у оквиру предистражног поступка, предузима радње на утврђивању свих чињеница у вези са удесом хеликоптера у којем је погинуло седам особа.

– Поступајући заменик јавног тужиоца обавио је увиђај, очекују се извештаји комисија, прикупљају се и проверавају и други подаци, између осталог и од контроле лета, на основу којих ће јавно тужилаштво донети одлуку да ли постоје основи сумње и да је извршено кривично дело чија је последица пад хеликоптера. Такође, да ли постоје основи сумње да је одређено лице или одређена лица учинила то кривично дело или друго кривично дело, а на основу потпуног утврђивања чињеничног стања. Овим проверама биће обухваћено све оно што може бити посредан или непосредан узрок, чињење или нечињење. Од оцене постоје ли основи сумње да је извршено кривично дело зависе даљи кораци тужилаштва, да ли ће и против ког лица предузети кривично гоњење и да ли ће се испитивати сведоци. Садржаје појединих аката, извештаја и исказа евентуалних осумњичених лица, сведока и вештака, јавно тужилаштво, због тајности истраге у свим кривичним поступцима, а не само овом, неће саопштавати медијима – изјавио је Филиповић.
У писаној изјави, он није одговорио на питања „Политике” да ли ће тужилаштво евентуално тражити и вештачења независних стручњака, као и да ли ће проверавати медијске спекулације да ли је на лет хеликоптера утицао и неко изван система одбране. Иако је претходно и Министарство одбране, позивајући се на интерни акт, навело да не може саопштити налазе комисије, јавност је и даље веома заинтересована да сазна што више детаља у вези са најтежом ваздухопловном несрећом у новијој историји Србије. Пошто су наишли на зид ћутања, више новинара обратило се Родољубу Шабићу, поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

– Повереник није имао увид у садржину налаза за шта уосталом и није било разлога, будући да увид у конкретне документе врши онда када поводом њих води поступке по жалбама. Чак и да је имао увид у садржину налаза комисије повереник је у овој фази не би коментарисао, будући да постоји могућност да му се у догледно време жалбом обрати неко од новинара, па би такво коментарисање неко евентуално могао оценити као прејудицирање – наводи се у саопштењу из канцеларије Шабића.

Он је подсетио на правне чињенице – право јавности на приступ информацијама о раду органа власти зајамчено је уставом и не може се ограничавати никаквим подзаконским актима: „Правно је неодрживо позивање на Упутство о класификовању, извештавању, евиденцији и анализи ванредних догађаја у Министарству одбране и Војсци Србије, као на основ за ограничавање права уређених законом”.

Осим Диковићеве комисије која је завршила рад, на утврђивању узрока удеса ради још једна комисија коју је формирао генерал-мајор Ранко Живак, командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране ВС. Ова комисија до 30. марта треба да утврди да ли је евентуално неки квар био узрок пада Ми-17.

 
М. Галовић, Политика
Фото Анђелко Васиљевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!