fbpx

Стање у Електро-диструбуцији Београд равно је пљачки без престанка

0
(0)

Пишемо у име неколико стотина радника ПД „Електродистрибуција Београда“ из Београда , а са циљем да се сачува државна имовина и електроенергетски објекти високог напона, који су од посебног значаја за безбедност земље. Молимо вам се да објавите злоупотребе које су годинама уназад директори и њихови сарадници, ради својих личних интереса и пљачке државне имовине.

Бројне су злоупотребе у области јавних набавки , где су милионске вредностиутрошене за набавку електроопреме, која је набављана за 20 година унапред, а не користи се и онда отписује, јер су технологије узнапредовале, и само су у неколико трафостаница уграђене, и то кобајаги „Сименс“ опрема, која се производи и у нашој земљи.

Ремонт електроенергетских објеката се површно одрађује, тако да се само потписује документација да је према техничким нормативима иста урађена, што и сами радници који то раде наводе.

Неки послови су закључени 2009, године са фирмом Прогалвано, чији директор је бродовласник и власник других фирми које никако не послују као напр. Фабрика тепиха Пролетер Зрењанин која не ради преко 15 година а фабрички круг се издаје у закуп.

Исплаћено му је тада 17.500.000 динара а посао до данас није извршио према уговору. У ЕДБ постоје четири синдиката који имају канцеларијски простор, службени ауто на неограничено време и место кретања, што сте тада и писали, а истоветна је ситуација и данас. Имају отворене бланко рачуне у ресторанима , а директори бесплатне одморе у Вили „Жунић“ на Златибору, и друге атрактивне локације ћерки фирми ЕПС-а, провредних друштава за услуге: Костолац, Колубара, Ђердап итд.

Неки од председника синдиката по трећи пут се бира на мандатни период од 4 године, иако је то против статута и других нормативних аката. И даље сплав једног синдиката функционише, а саграђен је парама ЕДБ, а власништво приватне фирме.

Други синдикат се бави инвестиционом стамбеном градњом у Раковици, и продајом станова. Као да је регистрована ЕДБ и за високоградњу у стамбеној области.

Трећи синдикат води раднике на туристичко путовање у Грчкуа радници стигну до Панчева, и даље нема вожње ”отказао превозник” или је МУП ускратио дозволу превознику да вози путнике са неисправним аутобусом

Примају се радници непроизводних струка, и деца директора и њихових сарадника, а остали уз новчану накнаду. Прво преко студентске задруге која служи као сервис ЕДБ, где се воде радници, опрему и обуку обезбеђује ЕДБ, и позамашан проценат узима задруга (која је регистрована на стамбеној адреси) у Београду.

Многи радници када оду у пензију преко задруге склапају уговоре о повременим и привременим пословима за електромонтерске радовезашта примају и пензију и новчану накнаду. Радници ЕДБ практично немају шта да раде.

И новопримљени радници после годину две дана не могу да обављају послове електромонтера, јер се оглашавају од стране медицине рада Дома здравља Врачар, као радници који не могу да раде на висини и ограђеном простору! Таква је кадровска политика у ЕДБ.

Врше се адаптације и реконструкције пословних објеката нпр.“Славија“ која је требало да се заврши уговором како је наведено за 90 дана. Тих 90 дана траје годину и више дана , а преко планиране вредности трошкова за адаптацију утрошено је преко 100 пута више новца и нова опрема уграђена пре две-три године је демонтирана, и без евиденције склоњена у неке од приватних магацина. Милионске вредности се троше на реконструкцију истог објекта, а да нико не покрене поступак оправданости утрошка финансијских средстава.

Раде се пројекти реконструкције уз велику надокнаду објекта Масарикове, затим објекта у Раковици, који треба да се сели с обзиром да је на привременој локацији, као и свих других пословних објеката а минимум се улаже у електроенергетска постројења која су витална за делатност ЕДБ.

Издати су простори у електроенергетским објектима за рекламирање фирмамаМегаполис и Аквакватро из Београда, од којих се наплаћује месечно минимална новчана накнада за простор који користе .

Нигде у свету нећете наћи да у трафостаници приватник улази и поставља где он хоће рекламу, без сагласности власника. Услуге врше приватне фирме из Београда СЗР „Југославија„, „Еуроцнотравац“, 14 Септембар УжицеЕлектроизградња Бајина Башта, ПД „Електроизградња Београд“ из Београда , која као ћерка фирма добија највише послова, а исте изводе подизвођачи.

Један од директора те фирме је Небојша Банковић и Драган Мостић, брат супруга министарке здравља Славице Ђукић Дејановић, који су купили фирму „Застава електро“ из Раче, која је годинама штрајковала, а и данас много радника је остало без посла.

Опрано је на милионе динара за послове који се по два пута наплаћују као например„Еуроцрнотравац“ који милионске суме наплаћује за сечу грања.

Стан се додељује у закуп раднику који ове године иде у пензију, а живи са супругом и ћерком, а преко 28 година има кућу у Сивој стени 1-а на Вождовцу.

Добити електроенегетску сагласност за објекат који се гради, или одвајање је увек био проблем. Али када се обратите одређеним радницима задуженим за ову област, можете решити уз новчану надокнаду.

Знала се тарифа по предмету, па чак и дактилограф да би вам убацио у решење податке, узимао је по 10 евра, ако ли ко тек остали у ланцу. То вам је данас„Електродистрибуција- Београд“, где се користе путничка возила у приватне сврхе да нико до данас није извршио процену трошкова.

Била је до пре 17 година служба унутрашње контроле, са одељењем материјално-финансијске контроле и техничке контроле, која је те послове успешно обављала. Алиу доба директора Бранислава Ускоковић укинута, што је свакако и одговарало управи ЕДБ-а, да бих лакше могла да прикрије пљачку најјаче дистрибуције у Србији.

Тада је шеф рачуноводства била Вукица Радуловић , супруга Слободана Радуловића директора Ц-маркета, а његов брат Милутин Радуловић био је заменик директора Ускоковића. Из тих разлога објекти за дистрибуцију електричне енергије, неки још од 1948. године, нису реконструисани, па очекујте уредно напајање електричном енергијом грађана и приоритетних потрошача, поготово ако наиђу околности да се паралише саобраћај снежним падавинама и температурама испод 20 степени.

Стари и дотрајали возни парк ће сигурно допринети хаотичној и ванредној ситуацији. И доста тога још да не набрајамо.

(Група инжењера Електродистрибуције Београд)

Какво ли је тек стање у осталим Електродистрибуцијама у унутрашњости Србије?!Можда то реши министарка Зорана…

 

© Гето Србија

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бугарски председник Борисов на саслушању – коцкање, покушај убиства, изнуда новца

4.3 (4) Бугарски премијер Бојко Борисов, министар финансија Владислав Горанов и посланица Менда Стојанова испитани …

Кризни штаб: Обавезно ношење маски у затвореном простору (пуни магацини истих па да се не баци)

0 (0) Ношење заштитних маски у затвореном простору биц́е обавезно, један је од закључака седнице …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *