Стање у српским медијима алармантно, стиже међународна мисија

0
(0)

Председница Владе Србије, Ана Брнабић, већ данима је главна тема бројних независних медијских портала и новинарских удружења. Узрок такве популарности премијерке је њена изјава од пре два дана, када је у Парламенту Европске уније у Бриселу рекла да у Србији постоји истраживачко новинарство, али не и објективни новинари.

Брнабић критиковала новинаре у Бриселу

Новинарска удружења осудила су изјаву, а да је стање у српским медијима алармантно, упозорило је и Европско удружење новинара. Европска федерација новинара је одлучила да због угрожених медијских слобода у Србију пошаље међународну мисију и позвала Савет Европе и ОЕБС да наставе притисак на Александра Вучића и Владу Србије, преноси НУНС.

Да би већини српских медија више објективности добро дошло, став је новинарских удружења, опозиције и с времена на време међународне заједнице. Да сличан став дели и премијерка Брнабић, јавност је сазнала приликом њене посете Бриселу, када је европским парламентарцима објаснила како она види стање у српским медијима.

– Не видим да нема истраживачког новинарства у Србији. Односно, сада има недостатка истраживачког новинарства, али не зато што то гуши влада, већ га нема, јер нема објективног новинарства у Србији, односно јако је мало објективних новинара. Видимо пре да има неких који су веома наклоњени Влади, односно медија који су јако против Владе – рекла је премијерка Брнабић.

И док новинарска удружења за медијски мрак криве власт, Брнабић тврди да притиска власти на медије нема и објашњава да су новинари необјективни, јер су искључиво или за власт или против власти.

Откривање „афере Вулин“ разјарило власт

– Премијерка не разуме да је суштина новинарства управо слобода да се власт критикује – рекао је уредник листа Недељник Вељко Лалић.

– То јесте један наставак политике и све више те реторике која долази од Вучића, дакле то су поновљене речи, није сад она ништа ново измислила. Она је пропустила неколико добрих шанси, ту аферу са Вулином и разне друге афере, није показала да се не слаже са тим – додаје Лалић.

„Афера Вулин“ или „афера тетка“ настала је по објављивању текста Мреже за истраживање криминала и корупције, у коме се открива да је министар Александар Вулин купио стан од 200.000 евра новцем који је наводно добио од тетке из Канаде. И то је само једна у низу афера које су новинари „Крика“ обелоданили.

Почетком јула, новинарки редакције Крика је обијен стан. И док струка упозорава да је реч о застрашивању, званична истрага је и даље у току и без резултата. Сличан статус имају и други истражни поступци у бројним другим случајевима претњи и насиља над новинарима. Убиства Даде Вујасиновић, Славка Ћурувије и Милана Пантића и даље су неразјашњена.

Ако се јавност не пробуди…

Председник НУНС-а Славиша Лекић, коментаришући долазак међународне комисије, каже да жели да верује „да је наша мала-велика победа само први корак и подстрек за оне који нису новинари“.

– Притисак са стране је добродошао, али без отварања очију овдашње јавности, на првом месту интелектуалаца који ће проговорити ауторитетом струке, свака акција на побољшању медијске сцене у Србији је осуђена на пропаст – каже Лекић и додаје:

. Чињеница да је добар део светских медија али и међународних еснафских организација регистровао медијски мрак у Србији очито је додатно разјарила овдашње хајкаче на медије и новинаре који не деле мишљење власти о режиму који хара Србијом. Паушалне оцене, неистинити осврти, дисквалификације и вређања којима прибегавају многи актери јавне сцене, од Љиљане Смајловић, преко Горана Весића, до премијерке Ане Брнабић, говоре да акције Групе за слободне медије дају резултате.

Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

БРУТАЛНА ЦЕНЗУРА: Јутјуб и Фејсбук више не дозвољавају ни реч против вакцина!

4.6 (9) YouTube је објавио да проширује политику дезинформација како би уклонио лажне тврдње о …

Обрадовић: Медији под Вучићевом котролом покушавају да спасу Мила Ђукановића

5 (2) Председник покрета Двери Бошко Обрадовић оценио је данас да „није случајно што режимски …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend