СТАРТ-2. Годишњица сахрањеног споразума

0
(0)

04.01.2013. –

Трећег јануара се навршава 20 година од потписивања најнесрећнијег совјетско-америчког споразума о атомском оружју – СТАРТ-2. Председници Борис Јељцин и Џорџ Буш старији су потписали Спразум о смањењу и ограничењу стратешког офанзивног оружја у Москви 1993. године. Тај споразум је предвиђао смањење бојевих глава Москве и Вашингтона до 3-3,5 хиљаде, и ликвидацију главног инструмента којим се може нанети упозоравајући ударац.

СТАРТ-2 је могао веома озбиљно да промени читав ток процеса контроле атомског наоружања и разоружања. Али на његову ратификацију су потрошене године. Само је руској Думи било потребно 7 година. Он је био ратификован, али због несугласица око система ПРО САД није ступио на снагу. 2002, када су САД званично напустиле Споразум 1972. године, Москва је коначно одустала од СТАРТ-2.

Али руски стручњаци говоре да је чак и у том облику СТАРТ-2 био користан. Он је омогућио да се настави дијалог и да изађу на видело ставови страна, говори заменик директора руског Института САД и Канаде Павел Золотарјов:

– Споразум СТАРТ-2 је сахрањен одлуком САД о напуштању Споразума о противракетној одбрани из 1972. године. Затим смо добили Споразум о смањењу стратешког офанзивног оружја. Најкраћи споразум за читаву историју руско-америчких односа. Најважније је да је после свега потписан СТАРТ-3, који је на снази и данас. Вероватно је логично рећи да је разрада Споразума СТАРТ-2 у основи онога што имамо данас.

Одустајање од СТАРТ-2, истина, није значило да се одустало и од контроле наоружања. Знамо да су после СТАРТ-2 потписана још два споразума. Московски споразум о смањењу стратешког офанзивног оружја 2002. године и СТАРТ-3 2010, већ у време Медведева и Обаме.

Америчка противракетна одбрана у Европои прети да уништи преговоре о контроли нуклеарног оружја и разоружања. Руски аналитичари сматрају да не треба очекивати никакве нове билатералне руско-америчке споразуме о контроли атомског оружја. САД дају до знања да су Вашингтон и Москва могле да потпишу бар један такав споразум. Али Русија нема такву жељу, говори стручњак за наоружање руског МГИМО Михаил Троицки:

– Сада можемо чути званични руски став да ће СТАРТ-3 вероватно бити последњи билатерални споразум о контроли стратешког нуклеарног наоружања. Следећи споразум Русија види са више потписница. Има се у виду то да је непоходно укључити у процес и савезнике САД у НАТО – Француску и Британију. Постоји још и Кина, која практично ништа не говори о својој атомској стратегији и количини стратешког оружја.

У руским медијима су се већ појавиле информације да је Москва спремна да одговори на нови систем ПРО САД у Европи и да ради на новим моделима атомских носача.

 

Извор: Глас Русије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Каква бре сагласност за повратак миграната из Аустрије у Србију?! Неко ће да одробија тај „радни споразум“!

5 (5) Тврдње да ће Аустрија слати одбијене тражиоце азила у Србију, где ће плаћати …

Аустрија и даље инсистира на споразуму о повратку миграната у Србију

3.9 (7) Аустрија намерава да одбијене тражиоце азила протера у Србију, и с тим у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend