Статистика наша дика, што пожелиш то наслика: Без посла 770.000, око 200.000 незапослених млађе од 30

0
(0)

БЕОГРАД – На евиденцији Националне службе за запошљавање у Србији (НСЗ) тренутно се налази 770.000 незапослених, а у најнеповољнијем положају су млади којих је на евиденцији те службе знатно више од њихових вршњака у земљама Европске уније, као и старијих од 50 година, рекао је Тањугу директор те службе Зоран Мартиновић.

Он је, међутим, приметио да стопа незапослености последњих месеци стагнира захваљујући, између осталог и сезонским пословима.

Ипак, Мартиновић каже да су подаци из јуна ове године неповољни с обзиром на старосну структуру незапослених.

Од укупно 770.000 незапослених, наиме, 202.000 су млађи од 30 година, док старијих од 50 година има око 200.000.

Око 32 одсто незапослених чине особе које имају први или други степен стручне спреме, односно они који су полуквалификовани или без икаквих квалификација, напоменуо је Мартиновић и додао да нешто више од половине, 54 одсто, чине особе са средњом стручном спремном.

Стопа незапослености младих између 15 и 24 године је 50 одсто, док је мали број оних који су на евиденцији незапослених са високим образовањем.

Стопа незапослености младих у Србији је знатно виша у односу на просек земаља ЕУ где се, иако она износи око 23 одсто, сматра веома високом.

„Ако се у земљама ЕУ то сматра јако високим стопом, онда можете мислити колико је незапосленост младих у Србији алармантна“, навео је Мартиновић који је на челну функцију НСЗ-а постављен недавно.

Последњих неколико месеци, каже Мартиновић, стопа незапослености у Србији ипак стагнира, посебо у односу на април 2012. године када је она била најалармантнија и износила је 26 одсто, око 4,5 одсто одсто више него што је данас.

„Показатељи су врло неповољни и указују нам да у будућем периоду посебну пажњу морамо посветити области запошљавања“, навео је директор НСЗ-а.

Он указује да тржисте рада у Србији није тако пасивно као што на први поглед изгледа, јер је у првих шест месеци ове године са евиденције посао нашло око 100.000 особа.

С друге стране, и број новопријављених на евиденцији је око 208.000, али међу њима и оних који су више пута пријављени и ођављени са евиденције НСЗ, превасходно услед сезонских послова, напоменуо је Мартиновић.

„Уобичајено је да је ово период када услед сезонских послова постоји стагнација стопе незапослености“, навео је он и додао да су најтраженији сезонски послови у преради хране, хладњачама, берби воћа и производњи биља.

Узимајући у обзир податке којима располаже НСЗ о пријављеним потребама за запошљавањем, као и бројем незапослених лица конкретних образовних профила/звања, можемо рећи да најлакше и најбрже долазе до посла, односно имају највеће шансе за запошљавање на тржишту рада високообразовани профили из следећих области: инжењери електротехнике, ИТ стручњаци, инжењери електронике, машинства и грађевине са одговарајућим лиценцама, математичари, наставници страних језика, лекари с одговарајућим специјализацијама, дипломирани фармацеути и стручњаци за финансије, навео је Мартиновић.

Осврнувши се на радно законодавство, Мартиновић је рекао да се усвајањем измењеног Закона о раду отишло неколико корака даље у приближавању стандарима Европске уније.

Приметио је, међутим, да те измене не могу одмах да се одразе на запошљавање у већем обиму, али ће, како каже, у великој мери утицати на другачије односе послодаваца и запослених и допринети смањењу „рада на црно“.

Он је оценио да ће новоусвојене одредбе значајно утицати на другачији амбијент, као и на то да ће сваки незапослени, без обзира у ком је животном добу и колико стажа има, моћи да нађе место на тржишту рада.

Иначе, новоименовани директор НСЗ-а најављује да ће та Служба помно пратити ефекте реформи које спроводи влада, оне које су већ спроведене, али и оне које су већ у фази спровођења, а које би сигурно могле да се позитивно одразе на повољнију слику тржишта рада.

„Не може се очекивати одмах, у овом тренутку, не може то бити тако брзо, али у годинама које су испред нас сигурно да можемо имати добре показатеље који се од реформи очекују“, рекао је Мартиновић.

Циљ је, како је казао, да се створи повољнији амбијент у коме незапослени могу да нађу своје место, што ће утицати на смањење стопе незапослености.

НСЗ планира да ускоро распише јавне позиве за спровођење активних мера запошљавања, најавио је Мартиновић.

Средства, како каже, нису довољна да би се обухватио већи број лица, али се очекују и подстицаји локалних самоуправа.

Од највећег значаја је јачање посредничке улоге НСЗ између незапослених лица и послодаваца, нагласио је Мартиновић.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд: Постављање 8.000 биометријских камера рађа ризик од контроле друштва (видео)

4 (2) Постављање више од 8.000 камера уз коришћење софтвера за препознавање лица може да …

Наставља се прање пара породица Вучић, Брнабић, а пореска служба затвара 350 конкурентних објеката

5 (8) Србија је најсиромашнија држава Европе, а воде је најбогатији политичари, званичне су процене …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *