Стигла зима а мечка не дрема

0
(0)

Пештерска висораван – Несвакидашњи призор на Пештерској висоравни, изнад Тутина а испод планине Јарут. На путу који води од Делимеђа ка горњој Пештери, баш у близини села Рамошево, пре неколико дана, у рано јутро, око пет часова сусрели су се један камиончић и један путник, који би по законима природе у ово доба требало да спава. Камионом, превозећи млеко до млекаре у Тутину, управљао је Ецо Мујевић а у супротном правцу журно се кретала овећа звер.

– Најпре, из даљине помислим да је реч о дивљој свињи, сретао сам их овде и раније. Кад сам се приближио, видим медвед или мечка, али ми овде увек кажемо мечка. Свеједно, ни мени ни њој тај сусрет није био баш пријатан. Унезверила се она па застане, а ја скренем и зауставим камион, да се склоним. Сетим се телефона и сачиним један снимак, онако из кабине. Она, протрча и оде својим путем а ја дођем к себи и помислим: „Што не спаваш мечко, кад ти је време за то. Ако ја морам овако рано на посао ти не мораш. Сигурно си у јесен пила много кафе па те још мучи несаница…”

Уз ову шалу Мујевић нам објашњава да је летос, али из даљине, такође видео, да ли исту или другу мечку.

– Но, она је одмах почела да бежи узбрдо па се чак оклизнула и пала на пут и у другом покушају је успела да оде, горе у планину. Тај сусрет није био овакав, што би се рекло, очи у очи – прича Мујевић.

Од пре годину дана, дознајемо и од мештана околних пештерских села, стварно се појавило више ових звери. И, има различитих мишљења да ли су штеточине или „украс” подручја. Добар познавалац овдашњих прилика Фехим Куртовић, управник поште у Тутину тврди да мештани често трпе штету и наводи пример у домаћинству Салка Мартиновића, из села Јеребице. Њему је после повређивања три грла крупне стоке и то са леђа, што је, тврди, карактеристично за напад мечке, угинуло. Садик Кофрц из Рамошева наводи сличне примере у два домаћинства и додаје:

– Није ова усликана мечка овде једина, има их више, јер често уочавамо њихове лако препознатљиве трагове. Сматрам да их не треба дирати него хранити и ја са још неким комшијама често то и чиним остављајући им месо горе у шуми. Волим ове животиње – наглашава Кофрц.

Без обзира на непријатност Ецо Мујевић, аутор фотографије каже:

– Мечка напада крупну стоку само кад дође до неког сукоба, рецимо кад стока крене да брсти дивљу крушку, чије плодове она воли. Истина, сви знамо да једе и мед па је било овде примера да ноћу упадају и у добро заштићене пчелињаке.„

И, тако опречна су мишљења мештана пештерских села да ли је реч о доброј или злој недавно придошлој комшиници питајући се још шаљиво да ли је Мујевићев фотос за постер или потерницу…

Аутор: Мирољуб Дугалић, Политика.рс

Фото Ецо Мујовић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *