Србија

Стигла зима а мечка не дрема

Пештерска висораван – Несвакидашњи призор на Пештерској висоравни, изнад Тутина а испод планине Јарут. На путу који води од Делимеђа ка горњој Пештери, баш у близини села Рамошево, пре неколико дана, у рано јутро, око пет часова сусрели су се један камиончић и један путник, који би по законима природе у ово доба требало да спава. Камионом, превозећи млеко до млекаре у Тутину, управљао је Ецо Мујевић а у супротном правцу журно се кретала овећа звер.

– Најпре, из даљине помислим да је реч о дивљој свињи, сретао сам их овде и раније. Кад сам се приближио, видим медвед или мечка, али ми овде увек кажемо мечка. Свеједно, ни мени ни њој тај сусрет није био баш пријатан. Унезверила се она па застане, а ја скренем и зауставим камион, да се склоним. Сетим се телефона и сачиним један снимак, онако из кабине. Она, протрча и оде својим путем а ја дођем к себи и помислим: „Што не спаваш мечко, кад ти је време за то. Ако ја морам овако рано на посао ти не мораш. Сигурно си у јесен пила много кафе па те још мучи несаница…”

Уз ову шалу Мујевић нам објашњава да је летос, али из даљине, такође видео, да ли исту или другу мечку.

– Но, она је одмах почела да бежи узбрдо па се чак оклизнула и пала на пут и у другом покушају је успела да оде, горе у планину. Тај сусрет није био овакав, што би се рекло, очи у очи – прича Мујевић.

Од пре годину дана, дознајемо и од мештана околних пештерских села, стварно се појавило више ових звери. И, има различитих мишљења да ли су штеточине или „украс” подручја. Добар познавалац овдашњих прилика Фехим Куртовић, управник поште у Тутину тврди да мештани често трпе штету и наводи пример у домаћинству Салка Мартиновића, из села Јеребице. Њему је после повређивања три грла крупне стоке и то са леђа, што је, тврди, карактеристично за напад мечке, угинуло. Садик Кофрц из Рамошева наводи сличне примере у два домаћинства и додаје:

– Није ова усликана мечка овде једина, има их више, јер често уочавамо њихове лако препознатљиве трагове. Сматрам да их не треба дирати него хранити и ја са још неким комшијама често то и чиним остављајући им месо горе у шуми. Волим ове животиње – наглашава Кофрц.

Без обзира на непријатност Ецо Мујевић, аутор фотографије каже:

– Мечка напада крупну стоку само кад дође до неког сукоба, рецимо кад стока крене да брсти дивљу крушку, чије плодове она воли. Истина, сви знамо да једе и мед па је било овде примера да ноћу упадају и у добро заштићене пчелињаке.„

И, тако опречна су мишљења мештана пештерских села да ли је реч о доброј или злој недавно придошлој комшиници питајући се још шаљиво да ли је Мујевићев фотос за постер или потерницу…

Аутор: Мирољуб Дугалић, Политика.рс

Фото Ецо Мујовић

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!