fbpx

Стижу ниже плате и пензије

0
(0)

Београд — Запослени у јавном сектору и део пензионера у децембру ће први пут примити умањене плате и пензије на основу мера Владе Србије за постизање уштеде у буџету.

Прописи о смањењу плата у јавном сектору и пензија су у примени од 1. новембра, а држава на тај начин планира да у буџету годишње уштеди укупно око 400 милиона евра, односно месечно око 33 милиона евра, како би смањила фискални дефицит.

Применом тих прописа престао је да важи солидарни порез којим су од 1. јануара 2014. до децембарских исплата биле смањење плате запослених у јавном сектору веће од 60.000 динара.

Смањење плата у јавном сектору и пензија већих од 25.000 динара Влада Србије је, као меру стабилизације и дугорочне одрживости јавних финансија, орочила до краја 2017. године.

Плате у јавном сектору веће од 25.000 динара су смањене линерално по стопи од 10 одсто, док су пензије смањене тако што је износ већи од 25.000 динара смањен по стопи од 22 одсто, а износ већи од 40.000 динара по стопи од 25 одсто.

Зараде у јавном сектору су смањене запосленима у директним и индиректним корисницима буџета, организацијама за обевезно социјално осигурање, локалним самоуправама, јавним предузећима, предузећима у већинском државном власниству, јавним агенцијама и Народној банци Србије.

Њима су, поред плата, по стопи од 10 одсто смањена и друга стална примања већа од 25.000 динара, као што су накнаде за чланства у органима упављања и надзора, радним групама, саветима и комисијама.

Од смањења месечних примања изузето је 61 одсто пенизонара, односно око милиона до укупно 1,7 милиона пензионера, чије су пензије до 25.000 динара.

Из буџета се сада Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање обезбеђују дотације у износу од око 40 одсто потребних средстава за исплату пензија.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Како је радила режимска „бот“ армија – 43 милиона твитова подршке Вучићу и осам и по милиона линкова на сајтове СНС-а, Информера и других режимских медија

5 (8) Осам и по хиљада „бот“ налога Српске напредне странке, које је Твитер недавно …

СKАНДАЛ Смањују плате здравственим радницима у самоизолацији

5 (3) Запосленима у Kлиничком центру Ниш који су завршили у самоизолацији борећи се против …

10 Коментара

  1. Министри, њихови саветници и саветници саветника којих је ???? и даље раде, узимају дневнице, путне трошкове и причају да ће држава једино уштедети ако завучете руку у џеп пензионерима. Ту се огледа њихова лоповска црта да лако узимају од оних који немогу да се бране. Иду по систему КУМУЈ КУМЕ САД ЈЕ ТВОЈА ВЛАДА.

  2. Ne bi trebalo da primimo ni dinara, sve su trebali da uzmu, mi ni ne znamo da trosimo, nije im palo napamet da ukinu savetnike, pritom ih nakaradno savetuju, da ukinu onoj prvoj seljancuri stilistu, modikinju i vise ne znam koja je fela u pitanju, i jos milion situacija, tajkuna, lopova ,parazita, to ne diraju sizofrenicari ali udri po platama i penzijama , opet kazem treba kad stoka cuti ili bleji

  3. plate su vec dva puta smanjene a u decembru ce biti 3 put…..prvi put minulu rad,drugi put cena rada umanjena e a sada ce onih 10 posto i verujem da tu nije kraj,naci ce se jos nesto……

  4. Ma nemamo mi nikakvu vladu , plan za izlazak iz krize , strucne i kompetentne ljude ….nego skup razbojnika , kriminalaca , izdajnika , mediokriteta, debila (pogledajte samo Vulina , Tasovca , Dacica Verbica …da ih ne nabrajam )…Kazu Krstic trazio 20% smanjenje plata i penzija i oni ga smenili jel je mnogo .<Vujovic kaze ni dinar preko 10% a ono nelezi vraze samo 22% i 25% ….Stvarno manje nego sto je trazio Krstic,,,,,,,,djubrad jedna pizda im materina…..

  5. A sto ne smanje plate ovim lopovima politicarima !!

  6. Ministar finansija. Garantujem gradjanima: Penzije i plate nece se smanjivati do sledece sednice vlade.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *