понедељак , 21 септембра 2020

Стратфор: Црна Гора је амерички протекторат (видео)

0
(0)

Црна Гора је међу државама које не могу саме да се одбране у случају напада на њихову територију па су обавезу њихове одбране de facto преузеле Сједињене Америчке Државе, наводи се у садржају електронских порука које су размјењивали амерички обавјештајци из агенције Стратфор, преноси „Дан“.

Сајт Викиликс, који засад објавио на стотине хиљада тајних електронских порука које су размјењивали оперативци Стратфора, објавио је „имејл” посвећен листи америчких протектората међу којима је наведена и Црна Гора.

Аутор електронске поруке „Листа америчких протектората, de facto или било како другачије” је аналитичар обавјештајне агенције Стратфора Мат Герткен.

„Протекторате дефинишемо као државе које немају снаге ни ефектне војне способности у односу на своју величину, па су САД de facto преузеле одговорност за одбрану. То су Црна Гора, Косово, Катар, Уједињени Арапски Емирати, Оман, Кувајт и Ирак“, наведено је у електронској поруци Герткена, која је настала средином јула 2009. године.

У поруци се наводи да се Сједињене Америчке Државе труде да у протекторате претворе Грузију, Украјину, Монголију и Пакистан.

Држава која не може да се брани губи сувереност

Џон Лафланд, учесник прве сесије Округлог стола „Војна неутралност – природан избор Црне Горе“, који се одржао у књижари Матице српске, у организацији портала ИН4С и мреже НВО „Не у рат – Не у НАТО“ упозориo je да државе које не могу саме да се бране губе своју независност, па постају протекторати других држава.

„Ако се Црна Гора не може изборити за власититу безбједност, онда је јасно зашто се тражи да она ‘обезбиједи сигурност у Авганистану’, кроз учешће у мисији НАТО-а. НАТО се у међувремену трансформисао у глобалну полицију која се, кршећи међународно право, циљано нашла у функцији успостављања глобалне доминације“, казао је Лафланд, иначе, предавач на Сорбони.

Према његовим ријечима, у том тиму, Црна Гора не може играти, а НАТО-у је њен простор занимљив, прије свега из геополитичких разлога, али, како је рекао, и из практичних, јер су му потребни војници за ратовање у цијелом свијету. Лафланд је нагласио да се учлањењем у НАТО губи независност и постаје пион, као што су неке балтичке земље пиони алијансе пред вратима Русије, устврдивши да су Европска унија и НАТО већ прошлост, те да је један од кључних параметара за то и чињеница да се економски раст биљежи само у државама Истока, а никако у земљама Европске уније.

 

ИН4С

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Црна Гора: ДПС и Мило Ђукановић више нису власт, опозиција исвојила већину у парламенту

4.8 (4) Из изборног штаба Демократског фронта, око којег је окупљена коалиција „За будућност Црне …

Незапамћено ВИСОКА ИЗЛАЗНОСТ на изборима престравила монтенегрински режим (видео)

5 (3) Према званичним подацима на биралишта је до 13 часова изашла преко половина грађана …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *