fbpx

Стрмоглав пад – ЕУ привреда тоне

0
(0)

Активност производног сектора у еврозони потонула је још дубље у марту.

Она је сада на најнижем нивоу у последњих скоро шест година, показао је најновији извештај лондонске истраживачке компаније „ИХС маркит“.

Индекс менаџера набавке у производном сектору еврозоне пао је на 47,6 поена у марту, наспрам очекивања да ће износити 49,5 поена, и у односу на 49,3 поена на крају претходног месеца, извештава портал „Еф-Икс стрит“.

Индекс ПМИ у услужном сектору се спустио на 52,7 поена са фебруарског нивоа од 52,8 поена. Kомпозитни индекс ПМИ еврозоне (заједно производња и услуге) ослабио је са 51,9 поена у фебруару на 51,3 поена у марту, што је нови најнижи ниво у два месеца.

„Економија еврозоне завршава први квартал са слабим резултатом, са вредношћу ПМИ индекса на најнижем нивоу од 2014. године“, изјавио је главни пословни економиста „Маркита“ Kрис Вилијамсон.

„Ово истраживање наговештава да је бруто домаћи производ вероватно порастао за скромних 0,2 одсто у првом кварталу, при чему је пад производње од 0,5 процената ублажен растом у сектору услуга од око 0,3 процента“, додао је он.

Према речима Вилијамсона, фебруарски опоравак еврозоне од једнократних негативних фактора, као што су били протести „жутих прслука“ у Француској, изгледа да је вец́ изгубио замајац.

„Највише забрињава тешко стање у производном сектору, који је сада најдубље потонуо од 2013. године, када су трговински токови стрмоглаво пали услед дужничке кризе еврозоне 2012. године. Услужни сектор показује вец́у отпорност, нарочито у Немачкој, али је његов раст и даље један од најслабијих од 2016. године“, рекао је Вилијамсон.

Спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВЕСТИ ИЗ НЕСВЕСТИ: Италијанска Коза ностра добијала субвенције ЕУ

5 (2) Италијанска мафија последњих година више није морала да пљачка банке и предузима рискантне …

Британија се “раздружила” од ЕУ – и шта ми можемо из тог примера да научимо?!

4.5 (6) Велика Британија је напустила Европску унију немачког народа. Од добра нико разуман не бежи, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *