Није помогао извршитељима: Привредни суд казнио начелника полиције у Чачку

0
(0)

Чачак — Привредни суд у Чачку казнио је начелника Полицијске управе у том граду Драшка Даријевића казном од 100.000 динара.

Даријевић је кажњен због „неодговарајућег поступања полиције у случају принудног извршења над погоном ‘Kуглична вретена’ чачанске Фабрике резног алата (ФРА)“.

Судски извршитељи покушали су 25. фебруара, 14. пут за редом, уз асистенцију полиције да принудно преузму погон ФРА због дуга фабрике од 1,5 милиона динара према једној приватној чачанској фирми, који је са каматама нарастао на 4,6 милиона динара, што су радници спречили тако што су одбили да напусте радна места.

Привредни суд у истом решењу, које је потписала судија Драгица Урошевић, а у који је агенција Бета имала увид, налаже начелнику чачанске полиције да преузме неопходне мере како би се принудно извршење над погоном „Kуглична вретена“ спровело 27. марта.

Привредни суд казнио је новчаном казном од по 10.000 динара и 53 радника ФРА зато што нису дозволили 25. фебруара судским извршитељима да уђу у посед погона за производњу кугличних вретена.

Радници су због те казне протестовали у уторак, 19. марта, испред Привредног суда и најавили жалбе на решења о казни, као и да ће тражити изузеће судије Драгице Урошевић која је донела решења о новчаној казни радника.

Представници фабричких синдиката, Индустријског и Независног, оценили су да је Привредни суд „прекорачио овлашћења“ тиме што је казнио раднике као физичка лица која, према њиховој оцени, само раде на својим радним местима и штите и бране фабричку имовину, као и интерес државе, јер је тај погон ФРА означен као објекат од стратешког значаја за одбрамбену индустрју.

Судски извршитељи су до сада 14 пута покушавали да, уз асистенцију полиције, принудно преузму погон за производњу кугличних вретена, али су радници то сваки пут спречили мирним протестом поред својих радних места и испред улазних врата погона.

Менаџмет фабрике је купцу објекта пре седам месеци доставио понуду којом би био обештећен, али он је ту понуду одбио и инсистира на извршењу.

Фабрички синдикати и радници истичу да се имовина фабрике која вреди око 200.000 евра продаје за дуг од 40.000 евра и апелују на надлежне да се измени Закон о извршењу како се имовина грађана и фирми не би продавала „испод сваке цене“.

Представници синдиката наводе да је погон „Kуглична вретена“ Фабрике резног алата од значаја за одбрамбену индустрију о чему постоји решење Министарства одбране из 2017.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„ОВО ЈЕ ПЉАЧKА“ Самохрани отац штрајковао глађу због извршитеља (видео)

5 (2) „Све ово што радим, радим само због деце, само због њих. Не тражим …

Милутин Јеличић прекршио условну казну: Девет година крио да је власник стана у центру Београда

5 (5) Бивши председник општине Брус Милутин Јеличић и званично је уписан у катастар непокретности …

Један коментар

  1. treba podrzati ovog coveka; nije dozvolio zloupotrebu policije od strane mafije, nije ljude bez posla ostavio i nije policiju neprijateljem naroda napravio. — Hvala ti Covece.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend