понедељак , 23 новембра 2020

Стручњаци негирају да ЕПС има вишак од 1000 радника – влада Србије сервилна према захтевима ММФ-а

0
(0)

Иако је в.д. директора Електропривреде Србије Милорад Грчић непосредно пред изборе изјавио да поскупљење струје није предвиђено планом пословања тог предузећа.

Влада Србије је ипак крајем августа прихватила захтев Међународног монетарног фонда те ће од 1. октобра рачуни грађана за електричну енергију бити увећани за 3,8 одсто. Или, „тек нешто више од једног евра“, како је објаснио министар енергетике.
Такође, ММФ и даље инсистира да до краја године из ЕПС-а буде отпуштено 1.000 радника за које сматра да представљају технолошки вишак. Војислав Вулетић, генерални секретар Удружења за гас Србије каже за Данас да је поскупљење струје прихватљиво, јер није реч о великом износу.

– Повећање цене електричне енергије ће бити корисно за ЕПС јер ће на тај начин стећи додатна средства потребна за одржавање својих производних постројења. Када је пак реч о захтеву ММФ-а да се отпусти 1.000 запослених, нисам сигуран да је та бројка оптимална односно да одговара реалној ситуацији. Није јасно на основу којих критеријума је ММФ дошао до цифре од 1.000 запослених који су вишак. Очито је да та институција има неке своје критеријуме, али то истовремено не мора да значи да су они применљиви на једну електроенергетску компанију – каже Вулетић.

Наш саговорник додаје да је 1.000 људи огромна цифра те да би је са стручне стране требало преиспитати.

– Технички гледано, ситуација у мањим електранама је таква да је њима за одржавање потребна комплетна инфраструктура, односно већи број запослених. Дакле, када је реч о мањим постројењима којих у ЕПС-у има доста, ту дефинитивно не можемо говорити о било каквим вишковима запослених. Због тога би у ЕПС-у требало да бране свако радно место које је предузећу потребно и да аргументују зашто цифра од 1.000 радника који су наводно вишак није прихватљива са чисто стручне тачке гледишта – наводи Вулетић.

Драгослав Љубичић, главни повереник Синдиката ЕПС-а „Независност“, каже за Данас да цифра од 1.000 запослених који су вишак у том предузећу није прихватљива.

– Та бројка која се наводи је превисока и нетачна. Колико је мени познато, ММФ не инсистира на конкретној цифри запослених који би требало да напусте ЕПС до краја године, већ само тражи смањење трошкова предузећа. Проблем је у томе што актуелно руководство ЕПС-а није стручно да би могло да направи план уштеда нити одреди шта је то истински технолошки вишак у предузећу – наводи наш саговорник.

Он истиче да стимулација одласка запослених у превремену пензију отпремнинама није адекватан и добар начин за решавање вишка запослених.

– Отпремнине које се нуде нису велике, али ће, на жалост, мотивисати један број запослених који су и те како потребни ЕПС-у да напусте фирму. Реч је о инжењерима, радницима на одржавању система, људима из производног сектора за чијим ангажовањем и даље постоји потреба. Суштина је у томе да вишкова међу запосленима у производњи у ЕПС-у дефинитивно нема и одлазак из предузећа сваког од њих представља губитак и штету. Да би се утврдили вишкови међу запосленима у ЕПС-у, прво треба урадити стручну и одговорну систематизацију. Тек онда се могу препознати делови предузећа у којима постоје вишкови а њих може бити само међу запосленима у администрацији – категоричан је Љубичић.

Председник Удружених синдиката Србије „Слога“, Жељко Веселиновић, каже за Данас да одлука Владе Србије да повећа цену електричне енергије јасно показује да она беспоговорно извршава налоге ММФ-а и других иностраних финансијских организација.

– Иако се премијер Александар Вучић труди да се представи као неко ко самостално доноси економско-политичке одлуке пракса га, као сада у случају цене струје, ипак демантује. Влада једноставно пристаје на све што међународне финансијске организације затраже и слободно се може рећи да је Србија у једној врсти колонијалног положаја према њима. Није то случај само са Вучићевом Владом, с обзиром да су и у претходним владама седели људи који су били експоненти интереса међународних финансијских организација. Ових дана смо могли чути да је Светска банка чак заузела став да је у Србији цена воде сувише ниска. Захтеви ММФ-а да се повећа цена струје су усмерени ка томе да у тренутку када ЕПС преузме нека страна компанија, цена буде таква да јој гарантује остваривање профита. Због тога се и инсистира на подели ЕПС-а на више целина како би се то предузеће приватизовало по што нижој цени – сматра наш саговорник.

Он додаје да вишкова запослених у ЕПС-у свакако има али да пажљиво треба сагледати ко заиста није потребан па би требало да оде уз адекватне отпремнине.

– Сасвим је сигурно да вишкова нема или да их нема у великом броју међу радницима у производњи. Они су потребни да би електроенергетски систем функционисао. Прекобројне треба тражити првенствено међу онима који су запослени по партијској линији у протеклим деценијама и међу бројним менаџментом а никако међу онима који су задужени за одржавање система – закључује Веселиновић.

Тајкуни и обичан свет

– Оправдања министра енергетике Александра Антића да је поскупљење струје мање него што је тражио ММФ и да није велико, су неприхватљива. За тајкуна који греје базен у својој вили свакако да неће бити високо с обзиром на његове приходе, али ће се у великој мери одразити на смањење кућног буџета људи који су принуђени да се греју на струју чија цена, иако је најнижа у окружењу, није пропорционална примањима грађана Србије. Такође, повећање цене струје ће 1. октобра изазвати као ланчану реакцију поскупљење највиталнијих животних потрепштина – каже Жељко Веселиновић.

Данас

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Тепић: Брнабићкин брат од државе добио преко 40 милиона евра

5 (1) Потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић након објављивања шокантних података да је …

У Србији минималне плате и пензије нису ни близу цене просечне потрошачке корпе

5 (1) Тек што су се представници владе, синдиката и послодаваца договорили да ће минималац …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend