четвртак , 24 септембра 2020

Судија Мајић: Слом правне државе у Србији

5
(2)

Док су на власти, људи у Србији очигледно не одговарају, каже судија Апелационог суда Миодраг Мајић, истичући да је то слом правне државе.

Он је за емисију Нови дан на Н1 изјавио „да бројне афере у које су укључени или се, у најмању руку, помињу највиши представници ове државе – већ јако дуго немају никакву врсту епилога“.

Овде видимо да постоји неколико сегмената друштва, каже Мајић, додајући да има „недодирљивих“, за које каже да то су они „највиши људи“ јер они очигледно не одговарају, и друга групација људи – код које је, у зависности од значаја и ранга који заузимају у друштву, могућност одговарања већа или мања.

Мајић оцењује да нас чекају још тежа времена и објашњава да безакоње и свако непоштовање закона има тенденцију да се развија, истичући да је то малигнитет који се појављује у свим сферама друштва, па и у онима у којима можда до тада и није постојало. И креће се све до великог проблема до кога све то води – а то је, како каже, чињеница да све већи број грађана, схватајући да не може да оствари неке ствари преко институција, разумејући их као блокиране, размишља да преузме правду у своје руке. „Ако се хитно нешто не промени, и не успостави нарушен принцип владавине права, идемо ка тим проблемима“.

Савет за борбу против корупције доделио је награду за појединачно достигнуће у борби против корупције „Верица Бараћ“ судији Апелационог суда Миодрагу Мајићу.

Мајић је, гостујући у Новом дану, рекао да му је најпре највише драго што му је Савет доделио ту награду, јер је то, како је оценио, „једна од ретких, ако не и усамљена институција“ која делује на онај начин како је то замишљено. „Њихови извештаји, оно што раде, упркос свим нападима, игнорисању оних који би требало да их слушају, су и даље неко светло које показује да се и овде може часно обављати поверени посао, а то се опет своди на то – ко су ти људи који седе тамо“, рекао је судија, додајући да му посебно значи то што је укључен у круг добитника те награде, „јер је то свакако добро друштво“.

Верица Бараћ (некадашња председница Савета за борбу против корупције) је дефинитивно остала уписана овде као пионир борбе против корупције, као неко ко се с дубином уверења залагао за то, каже Мајић, подсећајући да се она до последњег тренутка борила и радила оно што је био њен посао.

Данас онлајн

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Без тоталне и комплетне слободе медија нема ни слободних избора (видео)

5 (2) Погледајте ви нашта ово личи? И ви би на изборе? Па да ли …

Све што сте хтели да знате о МХЕ и Старој планини (видео)

3.7 (3) Упознајте Ракиту и природне лепоте села Старе планине! Уверите се шта потенцијално биодиверзитету …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *