fbpx

Сумњиве и одлуке Уставног суда

0
(0)

Судија Уставног суда Србије Томислав Б. Стојковић, против кога је Прво основно јавно тужилаштво у Београду поднело захтев за спровођење истраге због сумње да је извршио кривично дело преваре, требало би да се повуче са судијске функције до окончања судског поступка, пише београдски Данас.

Како истичу, својим радом до окончања судског поступка судија Стојковић доводи у питање како свој кредибилитет тако и одлуке Уставног суда Србије.

Подсетимо, судија Томислав Стојковић биће по захтеву тужилаштва саслушан 27. марта, након чега ће истражни судија одлучити да ли ће покренути истрагу против њега. Судија највишег суда у нашој земљи сумњичи се да је од пријатеља Драгомира А. позајмио 55.000 евра, а као залог му дао фалсификовану Модиљанијеву слику. Драгомир А. је преминуо, а новац који је позајмио Стојковић није вратио ни њему ни његовој породици. 

Драгана Бољевић, председница Друштва судија Србије, напомиње да је и сам избор Томислава Стојковића на место судије Уставног суда био нејасан и нелогичан. Према њеним речима, он је на ово место изабран као представник аутономне покрајине, у овом случају Косова, иако од 1999. године има пријављено место пребивалишта у Београду и уписан је у Адвокатску комору Београда.

– Друштво судија Србије је више пута указивало на овај проблем, али и сам Уставни суд Србије. Председница Високог савета судства Ната Месаровић је председници Врховног касационог суда, односно себи, упутила захтев да Томислав Стојковић буде изабран за судију Уставног суда Србије у време када је његова супруга била вршилац дужности шефа кабинета председнице Врховног касационог суда, напомиње Бољевићева.

Као једину могућност да се проблем реши, Бољевићева види у повлачењу судије Стојковића. 

– За име овог судије везује се много афера, већ је једном оптуживан да је умешан у отмицу и невладина организација Фонд за хуманитарно право је већ покренула иницијативу за његово разрешење. Зато би било најбоље да се овај судија сам повуче и прихвати привремену суспензију док се његов случај не реши, указује Бољевићева. 

Зоран Стојковић, некадашњи министар правде, каже за наш лист да је изненађен чињеницом да се против судије Уставног суда Србије води кривични поступак. 

– По мени би најбоље било да се овај судија до окончања судског поступка повуче са функције, јер то доводи у сумњу његов кредибилитет, али и одлуке суда. Не видим ништа лоше у оцени Уставног суда Србије да ће о његовом разрешењу расправљати тек након окончања поступка, али моје мишљење је да би судија Стојковић до тада требало да буде суспендован, указује Стојковић.

ВСС: О судији Стојковићу већ расправљано

У Високом савету судства за Данас истичу да се о иницијативи за смену судије Стојковића, коју је поднео Фонд за хуманитарно право, расправљало на једној од заједничких седница ВСС и Државног већа тужилаца, али да се није дошло до конкретног решења. „О захтеву за спровођење истраге који је поднело Прво основно јавно тужилаштво у Београду нисмо ништа знали и о томе ће се расправљати уколико председник Уставног суда Србије или неко други покрене иницијативу за разрешење. Рано је да прејудицирамо, јер не знамо какав ће бити коначан исход овог случаја“, наглашавају у Високом савету судства.

 

Данас

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

НАПРЕДНА НАРКО БАНДА УЗУРПИРАЛА СКУПШТИНУ! Ова говеда сте требали да водите на испашу а не да их доводите у Београд (видео)

5 (1) Понедељак 03.08.2020., посланици дали заклетву режиму Александра Вучића. Док је полиција хапсила политичке …

Србија купила кинеску верзију руских ПВО ракетних система С-300

5 (1) * Србија треба да добије три батерије, а једна батерија може да истовремено …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *