понедељак , 23 новембра 2020

Сутра наставак преговора о захтевима радника Фијата

0
(0)

Председник штрајкачког одбора у крагујевачком „Фијату“ Зоран Марковић рекао је да су разговори са представницима компаније и Владе Србије почели у конструктивном смеру, а биће настављени сутра.

Он је казао да ће и сутра разговорима присуствовати све три стране, али није желео да износи детаље са данашњег састанка.

Кренули смо конструктивно у жељи да нађемо решење и излаз из садашње ситуације, рекао је Марковић, додајући да је договорено да се до краја преговора не дају изјаве.

Иначе, премијерка Ана Брнабић отворила је данас преговоре између руководства Фијат Крајслер аутомобили из Крагујевца и штрајкачког одбора који представља раднике те компаније.

Она се захвалила, пре свега, радницима на одлуци да прекину штрајк и наставе са производњом, као и руководству компаније на отвореној комуникацији у претходном периоду.

„Проблем увек може да искрсне, али је важно да се на време разговара о томе и заједнички пронађе решење“, рекла је Брнабић и додала да је Влада у те сврхе оформила посебне институције које се баве мирним решавањем спорова, као и да се убудуће на овакве механизме треба више ослањати.

Представници „Фијат Крајслер аутормобили“ захвалили су се председници Владе Србије на ангажману и времену да се питање штрајка реши. Председник штрајкачког одбора Зоран Марковић пренео је захтеве радника, посебно се осврћући на оптимизацију рада и боље услове.

Имајући у виду да има доста тема о којима мора да се разговара, председница Владе предложила је континуитет у разговорима у току данашњег дана и наредних дана у циљу проналажења најбољег решења за све.

После састанка, из Канцеларије за односе са медијима Владе Србије саопштено је да је у наставку преговора руководства и штрајкачког одбора компаније „Фијат Крајслер Аутомобили“, које предводи председница Владе Републике Србије Ана Брнабић са министрима привреде и рада и социјалне политике Гораном Кнежевићем и Зораном Ђорђевићем, било је речи о четири захтева које је штрајкачки одбор поставио пред руководство те компаније. Преговори ће се наставити и у наредним данима, када ће се о свакој тачки посебно разговарати.

Да подсетимо, ради се о анализи процеса и евентуалној оптимизацији рада, обезбеђивању ноћног превоза за раднике који остају прековремено, као и могућностима за повећање плате и исплате бонуса ефикасности. Представници компаније ФКА Крагујевац изазили су спремност организовања посебне Комисије, у којој ће учестововати и представник штрајкачког одбора, а која ће имати за циљ да се изврши анализа свих процеса рада у тој компанији ради евентуалне оптимизације пословања и исправљања свих могућих недостатака.

Истовремено, нагласили су да ће размотрити опције за обезбеђивање надокнаде за раднике који остају прековремено у току ноћи, али ће се о томе детаљније разговарати већ у току сутрашњег дана.

Када је реч о другим захтевима, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић подсетила је да су радници ФИАТ-а вредни и лојални људи, као и да је ово први пут како су ступили у штрајк од како компанија послује у Србији и апеловала је на обе стране да се у наредним данима разговара о свим могућим опцијама које би биле на задовољство свих.

Данас онлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПРЕКИД ПРОИЗВОДЊЕ: Радници Фијата од понедељка на плаћеном одсуству

1 (1) РАДНИЦИ компаније „Фијат Kрајслер аутомобили Србија“ у Kрагујевцу од 20. до 31. јула …

Србија: За месец дана 10.000 отказа

5 (2) За само месец и по дана у Србији је без посла остало 9.927 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend