fbpx

Сведоци потврдили да су видели Андреја Вучића и Предрага Малог како псују и нападају кордон полиције

0
(0)

Прилазећи гужви на углу Бирчанинове и Светозара Марковића угледао сам четири лица како нападају кордон.

Ударали су их по штитовима и заштитној опреми. Кордон је тада већ био „разбијен“ – поделио је са већем Вишег суда у Београду полицајац Владан Максимовић тренутак када је угледао инцидент са Параде поноса из 2014. године због којег се суди осморици жандарма. Они се терете да су напали браћу председника Србије и градоначелника Београда, Андреја Вучића и Предрага Малог, као и двојицу припадника Војне полиције који су били у њиховој пратњи.

Сведок Владан Максимовић, припадник Специјалистичке чете ангажован у тиму за интервенције, је током Параде поноса патролирао аутомобилом у рејону трга Славија. Око поднева је наишао на инцидент.

– Када сам пришао гужви фокусирао сам се на лице у сиво-маслинастом џемперу. Полицајци су викали на њега да легне, али је он одбијао. У једном тренутку неко је повикао: Пази пиштољ! Тада сам видео једног колегу како је замахнуо палицом и пиштољ који пада на земљу. Од људи испред мене нисам тачно видео где је то лице ударено – казао је Максимовић.

Након тога, наставио је Максимовић, лице у сиво-маслинастом џемперу је принуђено да седне, када је и извадио службену легитимацију и рекао да је припадник Војне полиције.

– После тога га нико није дирао, сви су се повукли – посведочио је Максимовић, додајући да његов вод није добио информацију да ће тога дана пролазити припадници војске.

Након њега, сведочио је Милан Исаковић, такође колега из Специјалистичке чете. Он је на место догађаја стигао неколико секунди након Максимовића.

– Када сам дошао лице у сиво-маслинастом џемперу је седело на земљи. Он је псовао полицајце и говорио: Видећете ви ко смо ми – казао је Исаковић.

Он је поновио исказ свог колеге, тврдећи да се након показивања легитимације лице у сиво-маслинастом џемперу удаљило у правцу улице Светозара Марковића. Он није видео да је било ко од полицајаца ударио оштећене.

Више тужилаштво у Београду терети полицајце Прерага Митровића, Славка Стојановића, Драгана Савића, Далибора Ђордевића, Златка Гигића, Бобана Лекића, Митра Милосављевића и Радета Матића да су као саизвршиоци починили кривично дело напад на војно лице у вршењу војне службе у стицају са кривичним делом злостављање и мучење, односно за пребијање припадника „Кобри“ Саше Јовановића и Саше Станковића, као и Андреја Вучића и Предрага Малог. Поред тога се Митровић, као командант вода Жандарма, терети се и за кривично дело злоупотреба службеног положаја.

Инцидент због којег су оптужени догодио се 28. септембра 2014. године на углу улица Светозара Марковића и Бирчанинове, непосредно пред одржавање Параде поноса у Београду. Следећи главни претрес заказан је за 4. јул.

Тужилаштво не интересује пиштољ

Сведок Милан Исаковић је опширно говорио о пиштољу који је наводно држао један од припадника Војне полиције из пратње Вучића и Малог. Након што је пиштољ завршио на поду, један од припадника Жандармерије је Исаковића питао да ли тај пиштољ припада некоме од полицајаца из његовог вода. Он му је одговорио да то види са начелником вода. Касније је чуо да су врло брзо на место догађаја дошли „сви људи из врха МУП-а“ и да је неко из Команде жандармерије пиштољ, без икакве потврде, вратио једном од оштећених. Он је такође напоменуо да је о том догађају током фазе истраге говорио и заменику Вишег јавног тужиоца Саши Дрецуну, али да тај део његовог исказа није завршио у записнику.

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија је најкорумпиранија држава у Европи

5 (6) Чланица Савета за борбу против корупције Јелисавета Василић изјавила је да „након осам …

ДИЈАЛОГ: Иван Пајовић и Томислав Kресовић – Завере моћника су откривене и све су тачне! (видео)

5 (2) Гости емисије Дијалог на каналу Славија инфо били су професор Иван Пајовић и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *