Свеобухватно шпијунирање у папској држави

0
(0)

Последњих дана понтификата Бенедикта XВИ велико узбуђење и узнемирење изазвало је писање неколико италијанских листова који тврде да су сви унутар зидова Ватикана од септембра прошле године под присмотром, што није нимало добра вест уочи скорашњег заседање Конклаве и избора новог папе. Како тврди угледни недељник Панорама, тиме руководи коморник (камерленго) и државни секретар Свете Столице кардинал Тарчисио (Тарцисио) Бертоне.

Овај најважнији и најмоћнији човек, после папе, у ватиканској хијерахији, који спада, како се тврди, у шири круг фаворита за новог поглавара Католичке цркве, систематски прати све што се догађа и шпијунира курију с циљем да се открије наводна мрежа која је омогућíла недавну крађу тајних докумената у власништву папе. Афера, названа Ватиликс (Ватилеакс), која је избила лани, довела је до осуде папиног коморника Паола Габриела.

Бертоне је, како се тврди, поверио шефу ватиканске жандармерије Доменику Ђанију (Доменицо Гиани) да прати телефонске разговоре, е-маилове и све друге комуникације бискупа и кардинала. Ради се о највећој акцији прискушкивања и праћења у историји папске државе. Детаљно се региструје ко је и у које време дошао у Ватикан, када је отишао, с ким се и где састајао….

Ђани, бивши агент тајних служби, требало је да оде у ОУН и тамо буде саветник за безбедност, али је то одложено због важних и хитних задатака у Ватикану. Он је по именовању за шефа ватиканске жандармерије, драстично проширио мере безбедности. Увео је магнетске карте као пропуснице и довео до савршенства систем праћења камерама.

Нема ниједног квадратног метра који није у Ватикану под контролом камера, тврди Панорама. Ђанију и жандармерији је демисија Бенедикта XВИ, који је у њих имао велико поверење, била тежак ударац – сада ће о њима, управо када су добили велика овлашћења и велика средства, одлучивати неко други…

Ватиканска жандармерија (Цорпо делла гендармерија) има, у ствари, у Ватикану улогу полиције (не мешати је са Швајцарском гардом). Ђанија је у жандармерију довео још 1999. папа Јован Павле ИИ на место вицеинспектора, а од 2006. је на њеном челу. Жандарми се брину о безбедности папе, за јавни ред и мир, придржавање зáкона, спроводе истраге криминала, контролишу саобраћај…

Као што је познато, лане је утврђено да је папине тајне документе украо његов слуга Габриеле који је због тога оптужен и осуђен али га је потом папа помиловао. Остаје, међутим, без одговора питање да ли је свеоубухватниу присмотру наложио сам Бенедикт XВИ или је то предузето на иницијативу Бертонеа.

Било како било, папа је истраживање Ватиликса поверио кардиналском трију који чине Јозеф Томек, Хулиан Херанза Касада (Јулиан Херранза Цасада) и  Салваторе де Ђорни (Гиорни). Они са сачинили и предали папи извештај на 300 страна, у коме, између осталог, упозоравају на хомосексуални лоби у Ватикану.    

Бертоне је крађу докумената сматрао за веома озбиљну ствар и сумњао да се ради о организованој акцији са циљем компромитације папе. Келнски кардинал Јоаким (Јоацхим) Меиснер је изјавио, после објаве папе да одлази, да је код Бенедикта XВИ инсистирао да смени Бертонеа. Свети отац је то, међутим, резолутно одбио:

Бертоне остаје, баста, баста, љутито је одговорио. У добро информисаним круговима у Ватикану односи између папе и државног секретара Свете столице оцењивани су као блиски и поверљиви

 

Балкан Магазин

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мики Ракић и његова улога у Вучићевом „пријатељском преузимању већинског пакета акција жутог предузећа“

4.5 (29) Највећа финансијска трансакција у Србији икада, изведена је без велике помпе и говора, …

Дијана Будисављевић је део програма НДХ о истребљену, покатоличавању и протеривању Срба

4.6 (11) Свакако највеће изненађење летошњег филмског фестивала у Пули била је победа филма „Дневник …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend