Свет

Хрвати чују духове из јама у земљи

ИМОТСКИ – Новонастала мистериозна рупа, широка 2,5 и дубока око 1,5 метра, у Пољицима код Имотског прогутала је бетонски стуб. Како наводе мештани, из рупе се чују чудни звукови за које верују да их производе духови .

У Хрватској чудне рупе су се до сада, отвориле у Дрнишу, Истри, Међуморју и Задру, а до сада су прогутале једног човека.

Нови отвор у земљи прва је приметила мештанка која је у близини чувала овце. Мештани не памте да се земља тако одједном урушила и то на ливади где се годинама садила лоза, преноси хрватска штампа позивајући се на Радио Имотски.

Учестало отварање рупа у земљи у Хрватској, као и у свету, стручњаци објашњавају као природни феномен, али и утицај човека на животну средину.

Геолог Тихомир Марјанац каже да учестало отварање рупа у тлу по Хрватској не изненађује, јер је крас, тло какво је и у Хрватској, подложно стварању јама, које су природан феномен.

“Велике рупе у земљи отварају се пре свега због утицаја природе, али човек својим деловањем и загађивањем околине може -разљутити природу. У нашим крашким подручјима обилне кише најчешће узрокују стварање јама иако се земља може -отворити и због потреса”, каже овај стручњак, за Вечерњи лист.

Он подсећа да је отварање јама било и пре, али се томе није придавала велика важност, и саветује грађанима да одмах пријаве такве феномене који им изгледају чудни, јер када се не реагује може се отворити и још већа јама.

Пре неколико дана због обилних киша урушила се земља у близини бившег рудника боксита код Дрниша, када је настала рупа дубока 100 метара.

Затим се отворила рупа на шеталишту у Ловрану кроз коју је пропао младић који је седео на клупи.

Рупа дубока 10 метара отворила се пре десетак дана на ливади код Селнице у Међимурју у коју је упао и погинуо 22-годишњи младић. Земља се “отворила” и у Задру, у насељу Бокањац, где је интервенисала полиција и оградила простор, а рупа код Имотског “прогутала” је бетонски стуб.

Подсетимо, у Приморском Долцу 19. јануара спелеолози су истражили рупу дубине 30-ак метара у коју је упала овца, а настала је због геолошких промена.

У овогодишње отварање земље, спада и случај на Флориди (САД), када је 1. марта, Земља прогутала мушкарца док је спавао. Рупа је дубока 18 метара и широка шест метара, а за телом се више не трага.

Марјанац коментарише, ипак, да недавно “отварање” земље у Међимурју, када је погинуо младић, није природни феномен, него последица људске интервенције у природи, јер је на том месту била нафтна бушотина која очигледно није била конзервирана на прави начин.

Људски немар крив је и за повређивање младића у Ловрану који је упао у понор дубок око четири и по метра. Наиме, пропао је део насуте обале преко које је направљен асфалт.

Марјанац каже да је тешко предвидети када ће се земља поновно отворити. “Можемо чекати стотину година, а може се догодити већ након прве обилне кише”.

 

Курир

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!