Хрвати чују духове из јама у земљи

0
(0)

ИМОТСКИ – Новонастала мистериозна рупа, широка 2,5 и дубока око 1,5 метра, у Пољицима код Имотског прогутала је бетонски стуб. Како наводе мештани, из рупе се чују чудни звукови за које верују да их производе духови .

У Хрватској чудне рупе су се до сада, отвориле у Дрнишу, Истри, Међуморју и Задру, а до сада су прогутале једног човека.

Нови отвор у земљи прва је приметила мештанка која је у близини чувала овце. Мештани не памте да се земља тако одједном урушила и то на ливади где се годинама садила лоза, преноси хрватска штампа позивајући се на Радио Имотски.

Учестало отварање рупа у земљи у Хрватској, као и у свету, стручњаци објашњавају као природни феномен, али и утицај човека на животну средину.

Геолог Тихомир Марјанац каже да учестало отварање рупа у тлу по Хрватској не изненађује, јер је крас, тло какво је и у Хрватској, подложно стварању јама, које су природан феномен.

„Велике рупе у земљи отварају се пре свега због утицаја природе, али човек својим деловањем и загађивањем околине може -разљутити природу. У нашим крашким подручјима обилне кише најчешће узрокују стварање јама иако се земља може -отворити и због потреса“, каже овај стручњак, за Вечерњи лист.

Он подсећа да је отварање јама било и пре, али се томе није придавала велика важност, и саветује грађанима да одмах пријаве такве феномене који им изгледају чудни, јер када се не реагује може се отворити и још већа јама.

Пре неколико дана због обилних киша урушила се земља у близини бившег рудника боксита код Дрниша, када је настала рупа дубока 100 метара.

Затим се отворила рупа на шеталишту у Ловрану кроз коју је пропао младић који је седео на клупи.

Рупа дубока 10 метара отворила се пре десетак дана на ливади код Селнице у Међимурју у коју је упао и погинуо 22-годишњи младић. Земља се „отворила“ и у Задру, у насељу Бокањац, где је интервенисала полиција и оградила простор, а рупа код Имотског „прогутала“ је бетонски стуб.

Подсетимо, у Приморском Долцу 19. јануара спелеолози су истражили рупу дубине 30-ак метара у коју је упала овца, а настала је због геолошких промена.

У овогодишње отварање земље, спада и случај на Флориди (САД), када је 1. марта, Земља прогутала мушкарца док је спавао. Рупа је дубока 18 метара и широка шест метара, а за телом се више не трага.

Марјанац коментарише, ипак, да недавно „отварање“ земље у Међимурју, када је погинуо младић, није природни феномен, него последица људске интервенције у природи, јер је на том месту била нафтна бушотина која очигледно није била конзервирана на прави начин.

Људски немар крив је и за повређивање младића у Ловрану који је упао у понор дубок око четири и по метра. Наиме, пропао је део насуте обале преко које је направљен асфалт.

Марјанац каже да је тешко предвидети када ће се земља поновно отворити. „Можемо чекати стотину година, а може се догодити већ након прве обилне кише“.

 

Курир

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Епидемија под контролом: Додатно попуштање мера у Хрватској

5 (1) Већ ове седмице у свим хрватским градовима отвориће се пијаце, али ће продавци …

Др Лидија Гајски: Корона хистерија је превара! Лажирају ли се бројке и манипулише ли се подацима?

4.7 (141) Грађани Хрватске сведоци су увођења досад невиђених рестриктивних и репресивних мера у вези …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend