Сви Вучићеви саветници: Тони Блер, Сузана Васиљковић, Милорад Вељовић

Сви Вучићеви саветници: Тони Блер, Сузана Васиљковић, Милорад Вељовић

5
(4)

Од кад је дошао на власт, Александар Вучић је имао интересантан избор саветника. Све је почело са странцима, те су тако у његов тим долазили Доминик Строс Кан, Алфред Гузенбауер, Франко Фратини и Тони Блер, а недавно се екипи оних који говоре Вучићу шта да ради прикључио и дојучерашњи министар просвете Младен Шарчевић.
Донедавни министар просвете Младен Шарчевић остаће у овом сектору, али ће уместо министарске обављати саветничку функцију у кабинету председника Србије Александра Вучића.

Шарчевић је само једна у низу “интересантних” личности у Вучићевом саветничком тиму, а међу најзвучнијим именима свакако су странци, који су својевремено пружали услуге премијеру, а данас председнику Србије.

Доминик Строс Кан, некадашњи директор Међународног монетарног фонда (ММФ), Вучићевој сарадничкој екипи придружио 2013. године, као саветник за финансије и јавни дуг. Подсетимо, оставку на место челног човека ММФ Строс Кан је поднео због оптужби за покушај силовања собарице у једном њујоршком хотелу, с којом је касније направио договор о вансудском поравнању. Говорећи о прошлости свог тадашњег саветника, Вучић је на следећи начин покушао да објасни његов избор за сарадника:

“Неки од највећих зликоваца на кугли земаљској, попут Хитлера, волели су псе, жене. Ако ћете по томе да судите ко шта оставља иза себе, онда бисте могли лоше да судите о Строс Кану. Мене он интересује као стручњак”.

Убрзо након Строс Кана, у Србију су стизали и бивши аустријски канцелар Алфред Гузенбауер и некадашњи министар спољних послова Италије Франко Фратини, а њихов задатак је био да помогну Влади Србије у европским интеграцијама.

Енигма Тони Блер

Пре више од пет година у јавности је одјекнула вест да ће тадашњег премијера Србије Александра Вучића саветовати, између осталих, некадашњи шеф Владе Велике Британије Тони Блер, односно његов Институт за глобалне промене. Ова конекција била је посебно интересантна онима који су подсећали Вучића на његове изјаве о Блеру за време бомбардовања ’99 године, кад је британски политичар био један од водећих глобалних лидера, а актуелни председник Србије члан радикала.

Тек 2019. године смо успели да чујемо нешто више о ангажману Блера, након што је његова агенција отворила конкурс за два саветника у Влади Србије. Због тога се огласила и премијерка Ана Брнабић, која је истакла да држава не издваја новац за савете његове агенције. Она је навела да је ангажман Блерове фирме у форми “диливери јунита”, те да је започет још у време док је премијер био Александар Вучић.

“Нисам вас лагао ни ја, ни Ана Брнабић. Никаквог уговора немамо. Про боно од појединих људи који су веома стручни добијамо и подршку и помоћ. Ја сам им на томе веома захвалан. Ми не плаћамо ни динара, зато немамо ниједан уговор“, објаснио је Вучић својевремено како је дошло до сарадње са Блером.

Ко данас чини тим Вучићевих саветника

Тим Вучићевих сарадника данас чини Сузана Васиљевић, саветница за медије председника Србије, уједно и најпрепознатљивије лице у тиму сарадника шефа српске државе. Конференције за медије председника нису могуће без прусуства Васиљевић, која га прати и готово на сваком путовању у иностранство. Васиљевић је недавно присуствовала и првом Вучићевом предавању на Високој спортској и здравственој школи струковних студија.

Пре него што је 2012. ступила у службу тадашњег премијера, а сада председника Александра Вучића, Васиљевић је саветнички занат калила у кабинету Ивице Дачића. У јуну 2018. године изабрана је и за чланицу Координационог тела за сарадњу са медијима, чланица је надзорног одбора “Ер Србије” (од септембра 2014. године, са прекидом од неколико дана), као и надзорног одбора “Политике” (од децембра 2012. године).

Сарадња са Вучићем је, како је сама рекла у интервјуу за лист “Ало” у јануару 2018, почела тако што ју је Вучић на енглеском упитао “До yоу wант то wорк фор ме?”. У истом интервјуу рекла је и да је Александар Вучић често представља као “представника грађанског сектора у кабинету”.

Поред Сузане Васиљевић, у тиму сарадника председника Вучића налази се и бивши директор полиције Милорад Вељовић, који је именован за саветника за безбедност.

Ту су још и некадашња новинарка Радио телевизије Србије Татјана Јовић, у својству саветнице за спољну политику, као и бивша директорка Фонда за здравствено осигурање Верица Лазић, чија су задужења да саветује Вучића о социјалним и здравственим темама.

Екипу употпуњују бивши начелник Полицијске управе Београд Веселин Милић, као саветник за борбу против корупције и криминала, и Ненад Михаиловић, задужен да саветује Вучића о политичким питањима, као и о односима са особама са инвалидитетом.

Нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Откривене мрачне тајне: Kриминална, политичка и интимна позадина Александра Вучића

Откривене мрачне тајне: Kриминална, политичка и интимна позадина Александра Вучића

4.6 (5) Мада је скоро четврт века заштићен посланичким имунитетом, Александар Вучић од једнога никако …

Млађан Ђорђевић: Вучић ради на стварању независне албанске државе на Косову и Метохији (видео)

Млађан Ђорђевић: Вучић ради на стварању независне албанске државе на Косову и Метохији (видео)

0 (0) Покрет „Ослобoђење“ је данас у Београду приредио протест испред Председништва Србије због позива …

Један коментар

  1. СВЕ ЈЕ ПОШТЕНО, АЛИ?!

    Даном ступања на дужности ΛV је јурнуо у обезбеђивању саветника, међу првима су били: Доминик Строс Кан, Алфред Гузенбауер, Франко Фратини, Шредер и Тони Блер, Блер много му је помогао, као радикалу, а затим напредног, бомбардовао му земљу непрекидно 78 дана, бацио на тоне осиромашеног уранијума. Види се да га добро саветовао, бомбардује свог народа хвалоспевним и бајколажним успесима, никада веће плате и пензије чак у врху Европе, да ли је мислио од позади, привреда у врху, а није нашао за сходно да каже да му 25% становништва на ивици сиромаштва, многи гладују и бедују, отварају се народне кухиње. Проценат незапошљених пао је на 7,3%, а заборавио је да педесет хиљаде младих напусти земљу годишње, умре четрдесет хиљаде више него број рођених и земља има сада испод седам милиона становника. На крају за саветника је узео Младена Шарчевића, вероватно да га саветује како да заврши тренерску школу из области кошарке. Од толико саветника прилично је научио и сада саветује све министре, секретаре и директоре. Остаје му да заврши борбу против мафије и криминалаца, али се није изјаснио против које мафије и криминала оне из времена ”жутих”, јер у његовој околини не постоје, само их има (Јовањица, Крушик, криминална уговарања без тендера и контроле.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend