ТАБАКОВИЋ: Није тачно да би курс требало да буде – 180 динара за евро. Па није тачно. Вредност динара је између 250 и 290 динара за евро

0
(0)

ГУВЕРНЕРКА Народне банке Србије Јоргованка Табаковић изјавила је да није забринута због пада вредности домаће валуте на историјски минимум од 116,74 динара за евро и објашњава да су разлози за то лоше стање јавних финансија Србије и дешавања у Украјини.

„Актуелна колебања курса последица су пре свега појачане неизвесности како из домаћег окружења (темпа консолидације јавних финансија), тако и из међународног (геополитичка ситуација у вези с Украјином)“, рекла је Табаковић за Курир.

Гувернерка напомиње да актуелна колебања курса динара не сматра значајним и да не очекује инфлаторне притиске и негативан утицај на стандард грађана.

„Инфлација је тренутно најнижа у последњих 50 година и све указује на то да ће и у наредном периоду бити ниска и стабилна. Стандард грађана је без сумње низак, али узрок нису ни курс ни инфлација, већ пре свега тешка економска ситуација и висока незапосленост“, објашњава Табаковић.

Она је такође одбацила наводе да би права вредност курса била 180 динара за евро – да је курс био равномерно усклађиван с кретањем цена у Србији и ЕУ у последње две деценије.

„Поменута калкулација није исправна“, нагласила је Табаковић и додала да би узимајући у обзир остварени раст цена у Србији и ЕУ у последње две деценије и поштујући принцип паритета куповних снага, ниво курса био знатно нижи од поменутог.

 

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Спољно-трговински дефицит ове године иде преко 5,000,000,000 €

0 (0) Српску привреду последњих годину и по дана карактерише јачање динара у односу на …

Напредне економске убице продају и Хидротехнику – за 50% процењене вредности

0 (0) Министарство привреде објавило је тендер за продају 70 одсто капитала београдског предузећа Хидротехника-хидроенергетика …

11 Коментара

 1. IMACEMO MI PONOVO HIPERINFLACIJU 100.000.000.000 %

 2. Veće ZLO od SNS NIJE MOGLO DA ZADESI SRBIJU . Nažalost glasali ste trpite i crknite jer ste vi TO IZABRALI .

 3. Члан 9.
  Сви имају једнак правни положај на тржишту, и иста права..
  Забрањени су акти којима се, супротно закону, ограничава слободна конкуренција, стварањем или злоупотребом монополског или доминантног положаја.
  Права стечена инвестирањем исправног и здравог капитала на основу закона, не могу законом бити умањена.
  Страна лица изједначена су са домаћим, и она никако не сму имати олакшице, а нити бити на који начин привилегована, и фаворизована.
  Међутим, страним лицима, односно која нису рођена у Србији њима се не може дозволити да купују и поседују државну имовину од националног значаја: воду, руднике, пољопривредно земљиште, наслеђа, и сл.. Као и да раде у државним органима, то важи за сва лица која нису рођена у Србији. А такође и за лица која су рођена у Србији, и немају професионално радно искуство од најмање 5 година стечено у Србији. Односно за сва лица која последњих 10 година не живе и не раде стално у Србији.
  Свако ко то учини супротно, крив је.

 4. Ko i svake godine kad dolaze srbi na odmor u svoju zemqu nalaze se načini da i wih pqačkaju . doduše mi ovde u srbiji i nemamo razlog za brigu jer nemamo ni evre a ni dinare

 5. MA STO BI BILA ZABRINUTA.LEPOZIVI SA PLATOM I KO ZNA JOS KAKVIM PRIHODIMA.NEMA ZABRINUTOSTI

 6. Uvek neko drugi kriv,samo ste vi nazadnjaci sa sumnjivim diplomama „pošteni“

 7. http://www.alo.rs/vesti/aktuelno/mafijas-iz-sps-vodi-drzavno-preduzece/62345 DIREKTOR LUKE NOVI SAD HVALI SE KRIMINALNOM TITULOM
  „Mafijaš“ iz SPS vodi državno preduzeće!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *