Тајкуни би да лакше дају отказе радницима

0
(0)

Београд — Представници привредника у Србији заложили су се за измене закона о раду који ће омогућити лакше отпуштање.

Истовремено, је премијер Ивица Дачић оценио да нови закон треба да уважи легитимне интересе и запослених и послодаваца.

Председседник пословног удружења Послодавац Миодраг Костић оценио је да постојећи Закон о раду веома компликује процедуру отпуштања радника и више води рачуна о запосленом који треба да добије отказ, него о ономе који треба да остане да ради.

Костић је оценио да у земљама у развоју радно закондавство треба да буде много флексибилније и као пример навео државе југоисточне Азије које се убрзано развијају. 

Он је додао да за привлачење страних инвестиција није довољно само смањити порез, обезбедити инфраструктуру и политичку стабилност већ да је потребно омогућити и лаксе отпуштање и запошљавање радника. 

Костић се нашалио да му је било много лакше да се разведе од жене него да отпусти радника.

Према Дачићевим речима, у Србији је било примера „дивљег капитализма“ који је радио и против закона и против добрих обичаја, али да то не значи да будући закон треба да смета добром и ефикасном пословању у Србији. „Не би било добро да страни инвеститори не поштују она правила у Србији која поштују у својој земљи. Ја то нећу никоме дозволити. Нисмо у времену самоуправљања, али ни у дивљем капитализму“, казао је премијер.

Други потпредседник Америчке привредне коморе Зоран Петровић оценио је да нови закон о раду не треба да буде само ствар договора послодаваца и запослених, већ да треба узети у обзир и популацију која нема посао. 

Према његовој оцени, уколико закон спречава лако отпуштање радника нема простора за ново запошљавање због чега и његове одредбе треба учинити много флексибилнијим. 

Потпредседник Привредне коморе Србије Мирослав Милетић посебно је указао на потребу смањења административних и бирократских препрека у будућем закону о раду, јер оне успоравају процес запошсјавања и отпуштања и тако штете интересима и послодаваца и запослених. 

Премијер Дачић прихватио је сугестију да закон о раду мора да буде промењен, али је додао да будући садржај тог акта треба да буде договорен између радника и послодаваца. 

„Хоћу да радници у Србији имају иста права као и у земљама из којих долазе инвеститори, ако већ не могу да имају исте плате“, рекао је Дачић.

 

БЕТА

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЛУДИЛО ПОЧИЊЕ ПОНОВО У Србији ускоро обавезне маске и на отвореном при контакту!?

4 (4) БЕОГРАД – Ношење заштитних маски ускоро ће бити обавеза и на отвореном простору …

НЕСТАЛО ПАРА? Жељко Митровић отпушта 150 радника на Пинку!

4.7 (3) Менаџмент телевизије Пинк у наредних 30 дана уручиће отказ одређеном делу запослених, пишу …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend