ТАЈНА ИСТРАГА Криминална мрежа продаје сиријских пасоша цвета и у Србији

ТАЈНА ИСТРАГА Криминална мрежа продаје сиријских пасоша цвета и у Србији

Талас велике мигрантске кризе која потреса Европу покушавају да искористе и они који не долазе из земаља разорених ратом, већ само желе да лакшим путем дођу до азила у богатим државама ЕУ. У томе главну улогу играју фалсификатори, који Египћанима, Јорданцима, Алжицима продају фалсификоване пасоше Сирије, који се могу набавити свуда, па чак и у Србији.

Један од главних канала за набављање лажних сиријских пасоша јесте Фејсбук група “Травеллерс’с платформ”, преко које се може ступити у контакт са фалсификаторима.

Цена сиријског пасоша варира од 1.500 до 2.000 евра. Фалсификатори имају своје људе свуда, па чак и у транзитним земљама попут Србије. Уколико неко жели да стигне у Немачку “пречицом”, утопивши се у колону избеглица из Сирије, путем Фејсбук групе договори све детаље. Ту добије број телефона одговарајуће особе, и са њом договори место и време преузимања пасоша, пише британски “Телеграф”.

Фејсбук група “Травеллер’с платформ” је на арапском језику и има више од 120.000 чланова, мада се тај број свакодневно увећава. Страница је преплављена молбама за израду пасоша, али и великим бројем критика Сиријаца, на чијој муци фалсификатори и зарађују.

Многи који се представљају као избеглице то заправо нису

СВИ БИ ДА БУДУ СИРИЈЦИ Превара коју откривају поцепани документи на граници Србије и Мађарске
Наиме, праве избеглице највише трпе због оваквих послова. Бројне земље би због огромног налета избеглица (од којих велики број то заправо није) могле да затворе границе, и тиме онима којима је то заиста потребно онемогуће жељено уточиште.

Сиријци су и раније упозоравали да у колонама има много оних који уопште нису из њехове земље, те да се ради о такозваним “економским мигрантима”, који иду у ЕУ само како би зарадили новац, а представљају се као Сиријци.

Поред тога, избеглице су упозоравале да би у њихове редове могли да се инфилтрирају и припадници терористичких организација, такође користећи лажне пасоше.

Стотине поцепаних докумената на српско-мађарској граници

Докази овакве праксе могли су да се виде и на граници Србије и Мађарске: Пакистанска лична карта у жбуњу, бангладешка у пољу кукуруза. Поцепана ирачка возачка дозвола са фотографијама човека с брковима у стилу Садама Хусеина, а на другој забрађена жена са стидљивим осмехом.

Документи разбацани на само неколико метара од границе Србије и Мађарске пружају доказе да многи мигранти који хрле ка Европи бежећи од рата и беде уништавају доказе своје националности и преузимају нове идентиете, како би лакше ушли у ЕУ.

То је тако зато што најсигурнији пут до азила онај да се буде избеглица из ратом захваћене земље, а не економски мигрант који бежи од сиромаштва. Та чињеница је довела до великог пораста људи који тврде да су Сиријци.

Сиријци који пролазе кроз Србију су посебно забринути због овог тренда.

– Сви кажу да су Сиријци, иако многи од њих то очигледно нису. То није добро за Сиријце, због ограниченог броја људи који могу да добију азил – каже Кемал Салех, показујући на групу људи на парку код аутобуске станице у Београду.

Укупан број лажних пасоша још увек није познат. У Бугарској је недавно заплењено чак 10 хиљада лажних сиријских пасоша, а то је само једна транзитна земља на мигрантској рути. Питање је колико их има у Србији.

В. Филиповић, Блиц

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Никола Маловић: На вест о смрти – Радован Бели Марковић (1947–2022)

Никола Маловић: На вест о смрти – Радован Бели Марковић (1947–2022)

Радован Бели Марковић био је члан Матице српске, Српског књижевног друштва и Српског ПЕН центра …

Данас славимо Светог Јована Крститеља

Данас славимо Светог Јована Крститеља

НОВИ САД – Српска православна црква и верници данас славе Светог Јована Крститеља, празник посвећен …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *