Тајни извештај ЕУЛЕX-а показује шта се десило и шта ће се десити на Косову!

0
(0)

Извор: Телеграфи (текст је преведен са албанског, извињавамо се због могућих грешака у преводу)

Тајни извештај који указује на везе између политичара на Косову и званичника ЕУЛЕX-а и учињених интервенција у покушају да интервенишу у свим областима рада ЕУЛЕX-а, објавила је синоћ екипа емисије „Пулс“ на КТВ-у. Након доласка тима истражитеља у ЕУ, неколико њих је на Косову урадило детаљне истраге оптужби за корупцију и ЕУЛЕX-ових званичника блиских локалним политичарима. Виши истражитељи ЕУЛЕX-а су саставили тајни извештај који је достављен овим истражитељима ЕУ, а део тог извештаја је представљен синоћ у емисији „Пулс“.

У тајном делу извештаја помиње се 13 различитих националних и међународних имена – бивши шеф ЕУЛЕX-а, Бернт Борхарт, такозвани бивши премијер, Хашим Тачи, такозвани председник парламента, Кадри Весељи, такозвани министар правде, Хајредин Кучи, бивши начелник ЕУЛЕX-а, Гзавије де Марњак и бишви такозвани главни тужилац, Исмет Кабаши и описане су ситуације, њихово понашање, циљеви и активности које су се десили и они који предстоје, извештава Коха.нет.

Три су кључне особе поменуте у овом извештају.

Кључне особе су – Хајредин Кучи, Бернт Борхарт и Маријана Папа, која се упркос положају описује као утицајна особа у ЕУЛЕX-у, и Метс Мејсон, бивши шеф извршног одељења ЕУЛЕX-а. Ова група људи, према извештају, имала је директан утицај на важне одлуке у области правосуђа.

Од циљева од којих су неки повезани и са ПДК су:

– Ослобађање групе „Дреница“ пре избора 2014. године, а што се, према извештају, показало да није успело.

– Уклањање ЕУЛЕX-а, као и његову потпуну контролу у процесу успостављања Специјалног суда – утицај на то, према извештају, се наставља.

Што се тиче бившег шефа ЕУЛЕX-а, извештај показује аферу Маријане Папе и покушај преузимања дужности шефа заједничке одбране и безбедносне политике. У том покушају, наводи се у извештају, Борхарт није успео, преноси Коха.нет.

Док је циљ другог човека ЕУЛЕX-а, Метса Мејсона, био – да заузме положај шефа ЕУЛЕX-а, као први циљ, а у томе није успео. Сврха другог циља и важнијег у овом извештају јесте да заузме позицију председника Специјалног суда. Према извештају, Мејсон покушава свим средствима да добије ову позицију.

Према извештају, председника ДПК-а и такозвани заменика косовског министра, Хашима Тачија, извештај показује као неког ко непрекидно ради на томе да постане председник.

Други циљ Хашима Тачија је да буде што даље од процеса формирања Специјалног суда, имајући Хајредина Кучија као сопственог кандидата за премијера у 2016-ој.

Извештај описује Кадрија Весељија као веома заинтересованог да буде премијер у 2016.

Весељи је у овом извештају описан и као особа која жели да има потпуну контролу над формирањем Специјалног суда, а да је главни циљ да се избегне свака могућност да буду оптужени припадници ДПК.

Исто као и Весељи који жели да постане премијер – тиме се бави и Хајредин Кучи из ДПК.

Потпуну контролу у стварању Специјалног суда – такву тенденцију има и такозвани министар правде, како би сачувао званичнике ДПК.

Бивши шеф ЕУЛЕX-а, Бернт Борхарт, описан је да није успео да заузме положај начелника Заједничке одбране и безбедност у ЕУ, те и да је био отпуштен из немачке владе са позиције шефа ЕУЛЕX-а, а не од стране Европске уније, као што се прича. Борхарт је покушавао да направи споразум са такозвани премијером Хашимом Тачијем и Кучијем, али није успео ништа да уради, што би му помогло око положаја у ЕУ.

Такође, у извештају се говори о бившем шефу извршне јединице који није успео да постане шеф ЕУЛЕX-а. Мејсон покушава на сваки начин да преузме функцију шефа Специјалног суда и да испреговара са Хајредином Кучијем и Кадри Весејијем да помогну у лобирању.

Мејсон је, у координацији са Кадри Весељијем, наводно објавио поверљиве информације, нападајући мисију ЕУЛЕX и полако нападајући Хајредина Кучија.

Бивша тужитељка Мариа Бамие је у овом извештају окарактерисана као особа која неконтролисано и снажно напада мафију унутар ЕУЛЕX-а због чега је и на крају изгубила уговор са овом мисијом.

Један од контроверзних људи Маурицио Салустро је наводно одбио усмени захтев бившег шефа ЕУЛЕX-а, Борхарта, за ослобађање Дреничке групе пред изборе 2014.

Једна од најутицајнијих особа, други бивши шеф ЕУЛЕX-а, Гзавије де Марњак, у извештају се описује као неко ко се не слаже са захтевом да се продужи уговор за америчког бившег истражитеља ЕУЛЕX-а, Троја Вилкинсона, након што је Вилкинсон изгубио подршку америчке владе да се продужи његов уговор са ЕУЛЕX-ом.

Извештај показује како се покушава да се поново отвори случај против Љимаја, а како би се онемогућило стварање нове партије. У извештају се такође говори о томе како је Трој Вилкинсон тајно ангажован од стране одбране Фатмира Љимаја. У међувремену, Вилкинсон је објавио поверљиве информације у периоду од 2012 до 2015.

Берн Борхарт и Метс Мејсон су затражили од тужиоца, Исмета Кабашија, покретање истраге против италијанског тужиоца, Мауриција Салустра, али није било никаквог основа и ова истрага је прекинута због недостатка правног основа.

Тужилац који је покренуо поступак против Салустра је фински тужилац, Хаки Вендорф.

Извештај се бави и унутрашњим питањима највеће партије – ДПК и њеном везом са ЕУЛЕX-ом.

Извештај описује тенденцију поновног отварања случаја против Фатмира Љимаја, како би га то онемогућило да формира нову странку изван ДПК.

Извештај описује циљеве који су још увек у току:

– Потпуна контрола ДПК у оснивању Специјалног суда

– Очување истражних капацитета ЕУЛЕX-а на Косову

– Добијање положаја председника Специјалног суда за Метса Мејсона и коначно ослобађање Дреничке групе пре предвиђених избора у јесен 2015. године, или најкасније у фебруару, или марту 2016.

– Функционисање Специјалног суда у јануару 2016. и утицај ДПК на израду листе лица која се терете и утицај на структуру суда у вези са тужиоцима и судијама.

Извештај описује ситуацију у ДПК-у:

– Хашим Тачи планира да постане такозвани председник Косова како би се удаљио од процеса стварања и функционисања Суда.

– Хашим Тачи планира да обезбеди место такозваног премијера Хајредину Кучију, а са друге стране, Кадри Весељи, на било који начин жели ову позицију.

– Кадри Весељи планира да нападне у било ком облику Хајредина Кучија, да га дискредитује, док ДПК има за циљ изборе у земљи крајем 2015, или почетком 2016. године. Хашим Тачи и премијер Хајредин Кучи, на једној страни, и Кадри Весели, са друге, покушавају да преузму заслуге за ослобађање Дреничке групе како би добили гласове унутар партије и на општим изборима.

Овај извештај је написан пре више од два месеца, у време када су били на Косову истражитељи ЕУ и што се тиче извештаја адвокат Том Гаши је синоћ само потврдио наводе о моћи Маријане Папе, наводећи да је имао клијенте који су јој се обраћали како би им помогла.

Флоријан Ћехаја каже да је Метс Мејсон био особа која је преговарала да ЕУЛЕX остане на Косову и да има контакте са нашим званичницима.

„Ово је скандалозан извештај о раду ЕУЛЕX-а. Овде је отворено показано како су интервенисали у многим стварима. Чињеница да они желе да утичу на шефа суда и са десетинама интервенција, извештај показује и да ова мисија није успела и ове наводе које смо чули вечерас су скандал своје врсте,“ рекао је Ћехаја.

КТВ новинар, Шкељћим Хисенаја, каже: „Чињеница да постоје многи скандали, почев од Бернт Борхарт афере, избора шефа Специјалног суда, мешање у предмет Љимај, интервенције у случају Дреничка група, мешање у случај Салустро, интервенција у избору шефа Специјалног суда…ово је политичка мисија „.

КоССев

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бизговчина преговара осам година и понуда коју ће Србија добити је да је признају шиптарске нарко и терористичке банде

5 (6) Београд је добио одговор на питање — шта добија уколико призна независност Косова? …

Свођење рачуна у картелу: ВУЧИЋ ПРОТИВ ВЕСЕЛИНОВИЋА

4.7 (56) Србијом већ тридесет година влада организовани криминал. Спрега политике и мафије уништила је …

Један коментар

  1. oni se projektom Kosovo&Velika Albanija ozbiljno bave i ukljucuju relevantne ljude na polozajima, a mi bedni sibicari

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend