fbpx

Тактиком дабра на отрове

0
(0)

Није код нас реткост да се негде озваничи почетак неких радова, а чим се камере погасе, оду министри и новинари, градилиште опусти. Ипак, такав случај није са санацијом јаловишта у руднику Столице, у Костајнику код Крупња, у шта се уверио и репортер „Вести“.

Радници праве „неку брану, користе исечена дебла, као да су даброви“

– Ено их од јутрос горе, кажу да праве неку брану, видео сам да користе исечена дебла, као да су даброви – рече мештанин, па оде својим послом.

Затекли смо екипу РТБ Бор како, уз подршку једног багера, ради на постављању прве зауставне бране на једној од речица густе јаловине која се мигољи ка костајничким кућама испод самог јаловишта. Двојица радника у чизмама ходају по тесту од јаловине, а остали постављају дугачке челичне шипке у тло. То је прва од више брана које би требало да зауставе истицање јаловине које траје од мајских поплава.

– Ово је прва фаза коју морамо завршити пре зиме, а догодине ћемо радити тоталну санацију, прикупљање материјала који је одавде истекао и враћање на јаловиште. Знамо шта радимо и успећемо у послу, само да потраје ово пролеће у новембру – каже један од стручњака из Бора.

Мештани Костајника надају се да ће екипа РТБ Бор успети пре зиме да заустави даље истицање токсичне јаловине, а наредних дана остаје им да ослушкују хук багера и прате хоће ли стићи још механизације, како је то најавио министар Велимир Илић.

Изгубљено време

На јаловишту затичемо и Раденка Чикарића, извршног директора РТ Зајача, дела Концерна Фармаком, који је током маја са радницима овог предузећа покушавао да заустави истицање. Покушали су, али је све што ураде током ноћи односила вода.
– Зауставне бране које се сада раде могле су бити постављене одмах после поплаве у мају. Време је изгубљено у препуцавању на релацији Фармакома, министарства, инспекције и осталих, а у међувремену је доста материјала истекло из јаловишта – каже он.

Ђ. Јанковић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Жагубица је данас потопљена због пуцања бране прављене за мини хидро централу?

0 (0) Добили смо неколико позива од наших читаоца из Жагубице који нам тврде да …

Бомбардовање 1999. године: НАТО засипао непознатим молекулима

0 (0) Шта пише у извештају Штаба цивилне заштите Моравичког округа о бомбардовању 1999. године. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *