Телеком Србија потрошио 310 милиона евра на куповину кабловских оператера

Телеком Србија потрошио 310 милиона евра на куповину кабловских оператера

Телеком Србија платио је кабловског оператера Радијус вектор око 108 милиона евра, а Авцом око 12,5 милиона евра, речено је Данасу у Телекому Србија.

Тако се цена ширења на тржишту кабловског интернета у последњих неколико месеци попела на око 310 милиона евра након куповине кабловског оператера Kоперникус у новембру прошле године за око 195 милиона евра.

Kако је раније изјавио Владимир Лучић, координатор за интернет и мултимедију „Телеком Србија“, национална телекомуникациона компанија је за овај новац добила 120.000 нових интернет и телевизијских корисника које је имао „Радијус вектор“ и 18.000 које је опслуживао „Авцом“. Цена за Радијус вектор са овим бројем корисника је на нивоу цене плаћене за Kоперникус од нешто мање од 1.000 евра по кориснику. Тачније, Телеком је за сваког корисника Радијус вектора платио око 900 евра, а за корисника Авцома око 700 евра.

Међутим, према извештају РАТЕЛ-а за трећи квартал 2018. (последњи доступан) Радијус вектор био је четврти по величини играч на тржишту фиксног широкопојасног интернета за 2,6 одсто тржишта и пети по броју корисника кабловске телевизије са три одсто учешћа. Мада РАТЕЛ не даје податке о појединачном броју корисника сваке компаније, на основу укупног броја корисника и процентуалног удела на тржишту на крају трећег квартала прошле године може се сабрати да је број корисника Радијус вектора био око 94.000. Са толиким бројем корисника произилази да је Телеком платио око 1.150 евра по кориснику.

И приликом куповине Kоперникуса било је забуна око броја корисника па је тако према извештају РАТЕЛ-а за други квартал 2018. испало да Kоперникус има око 59.170 корисника интернета и око 51.000 кабловске телевизије, док је Телеком саопштио да је купио оператера са 200.000 корисника. Већ у извештају за следећи (трећи) квартал наводи се да Kоперникус има осам, а не три одсто тржишта кабловске телевизије, односно 145.000, а не 49.170 корисника.

Телеком Србија је већ преузео Авцом, још средином децембра како је за Данас рекао Франце Пресетник, бивши власник овог оператера, док се као власник Радијус вектора и даље води Зоран Булатовић. Иначе Kомисија за заштиту конкуренције је одобрила преузимање Авцома 13. децембра, а Радијус вектора 31. децембра прошле године.

Kако су најавили у Телекому, до краја првог тромесечја ова компанија ће купити још пет мањих кабловских оператера, а од озбиљнијих оператера на тржишту су остали Пошта Србије са четири одсто тржишта кабловске телевизије (око 72.400 корисника према подацима с краја септембра прошле године) и 1,7 одсто интернет претплатника (око 26.000). Овом аквизицијом Телеком би се значајно приближио свом циљу од милион корисника, пошто након последњих куповина има око 750.000 клијената.

Пише: М. Обрадовић, Данас.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Вучић остао без Курца, поднео оставку због истраге о корупцији

Вучић остао без Курца, поднео оставку због истраге о корупцији

Без обзира шта ко мислио о Себастијану Курцу, којег Александар Вучић представља као свог блиског …

Политичко крило нарко мафије припрема јавност за ослобађање Предрага Колувије

Политичко крило нарко мафије припрема јавност за ослобађање Предрага Колувије

Државни врх месецима уназад, по свему судећи, припрема српску јавност за ослобађања Предрага Колувије, већинског …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *