fbpx

ТЕЖАК НАПРЕДНИ КРЕТЕНИЗАМ! „Продаја земље странцима на корист сељаку“

0
(0)

Тара — Пољопривредницима ће бити омогућене субвенције за пољопривредну механизацију кроз регулисану процедуру у складу с новим Законом о пољопривреди.

Недимовић је указао да су спремна решења за продају земље странцима и да ту неће бити никавих проблема, већ да ће напротив бити на корист наших произвођача. Према његовим речима, остало је да се дефинишу рокови колико ће дуго неко морати да има пребивалиште или регистровану фирму у Србији. „Ти рокови неће бити краћи од пет а ни дужи од 10 година“, прецизирао је он.

„Нама је важно да развијамо оне који могу да праве додату вредност и мислим да је то добар корак напред“, рекао је министар пољоприведе и заштите животне средине Бранислав Недимовић отварајући Сајам фармера на Тари.

Недимовић је учесницима сајма указао да на нову праксу која је према његовим речима боља од прошлогодишње.

„Када поднесете профактуру, ми ћемо донети решење којим одобравамо да у наредном периоду, у зависности од разговора са колегама који се баве трговином – да ли ће то бити рок од 90 или 120 дана, да вам дамо могућност да у том року набавите механизацију и да након тога само доставите рачун и ми вам извршимо исплату процентуално у складу са правилником“, рекао је министар.

То, је како је навео, поштеније него прошле године, када смо имали ситуацију „да ви стално конкуришете и никад не знате да ли ћете добити у зависности од тога да ли има новца или нема“. „То је била лоша пракса“, навео је он.

Недимовић се осврнуо и на нови Закон о пљопривреди који је усвојен децембру, указујући да је он морао да иде по хитној процедури у парламенту како би се утврдиле ИПАРД процедуре.

„Нема хитније ствари која је требало да се уради како би смо отклонили брокирајуће факторе и како би већ ове године могли да добијемо акредитацију за ИПАРД“, рекао је Недимовић, упознајући фармере и са другим активностима којима се отклањају препреке за приступ ИПАРД фондовима.

Он је најавио да ће се ИПАРД структура налазити у објекту преко пута СИВ-а, у некадашњој згради „Србија шума“.

„Намерни смо да у априлу позовемо екстерне ревизоре и пробамо да завршимо читаву ствар до јуна, а у августу или септембру да имамо први позив који се тиче набавке трактора, механизације која је неопходна, као и оне опреме која је потребна за прерађивачку индустрију“, навео је министар.

Што се тиче управљања пољопривредним земљиштем, Недимовић је указао да је пре неколико дана донет Правилник који се тиче давања у закуп пољопривредног земљишта, тако да се први пут неће примењивати дикретно само Закон него дефинисане продецуре.

На тај начин ће бити омогућно, како је навео, давање пољопривредног земљишта у закуп на дуже време.

У зависности од врсте делатностит ће бити од четири до осам година, или од 10 до 30 година, напоменуо је министар.

Најавио је и да ће решити проблем прензијског и инвалидског осигурања за пољопривреднике, тако што ће се њихове обавезе дефинисати у зависности од површина које имају и делатности којом се баве, односно економском вредношћу која се прави.

„Договорио сам са пореском управом да се видимо и идеја нам је да зауставимо принудне наплате и нађемо начин како да се регулишу стари дугови и да се утврди начин обавезног пензијског и инвалидског осигурања“, нагласио је он.

Помоћник покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство Марко Ровчанин истакао је да нема јаке пољопривреде без јаког села. „Нама управо јесте циљ да нашем пољопривреднику у Војводини испред секретаријата пружимо руку – а то радимо управо низом мера које се огледају у конкурсима које ми током целе године спроводимо“, рекао је Ровчанин. Он је указао да је овогодишњи буџет за пољопривреду већи за пола милијаде од прошлогодишњег, као и да су усвојене мереу циљу јачања сточарства, ратарства, воћарства, старт ап кредита, противградних мрежа и друге.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Немачка фондација Конрад Аденауер преузима контролу и управљање Српском напредном странком

1 (4) БЕРЛИН – Интернационални секретар Српске напредне странке (СНС) и министар за европске интеграције …

Синиша Тодоровић: У ПK Гакову гајили марихуану, умешан Андреј Вучић? (видео)

3 (2) Гост медијске куће „Центар” у емисији „Интервју”, коју води и уређује Дејан Петар …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *