Ти марионето везе са везом немаш, брабоњаш опште небулозе и глупости

Ти марионето везе са везом немаш, брабоњаш опште небулозе и глупости

0
(0)

Важно је што је дебата и дијалог око питања Косова покренут, то је храбар и одговоран потез председника Србије, рекла је српска премијерка Ана Брнабић.

– Мислим да је дијалог почео. И људи који кажу „ми не желимо да учествујемо у таквом дијалогу“ и то је став који означава дијалог. Не мислим да је нарочитио одговоран, али је став – рекла је Брнабић након отворање конференције о едитовању генома.
 Она је додала да је храбро и одговорно од председника Србије што је покренуо интерну дебату, око тако важног питања.

– Мислим да је добро што је дебата почела. Ми као Србија, и сви њени грађани, треба да знамо који су наши национални циљеви – појаснила је она.

Спремни пројекти

На отварању научног скупа у Београду, она је навела да је спремно 10-11 пројеката које ће финансирати Влада Србије, а који могу да генеришу привредни раст до краја године. То су пројекти, како каже, који имају све дозволе, који су били планирани да почну наредне године, и за које новца има због суфицита у буџету.

Премијерка објашњава да, рецимо, свим људима који су се пријавили за субвенције за куповину трактора дају те субвенције.

– Одмах може да крене реализација пројеката чишћења канала, одбрана од поплава… Да кренемо брже у инфраструктурне пројекте попут железница и путева – рекла је Брнабић.

Ускоро одлука

Како каже, Србија је ове године имала проблеме са временским приликама, јер је била јака зима и трпео сектор производње електричне енергије, али и сушно лето, због чега је трпела пољопривреда, али и сектор производње електричне енергије.

 – Одлучили смо да погледамо које су то краткорочне мере које можемо да урадимо у овом тренутку да повратимо привредни раст. Направили смо списак пројеката који ће се ускоро наћи на влади – нагласила је она.

Анализе

Пројекти су, додаје, тренутно у Министарству финансија које треба да одреди којом динамиком треба да иде трошење новца.

– Са директним инвестирањем у потрошњу треба да будемо опрезни, али то је свакако нешто што ће одрживо да генерише раст – појаснила је она.

 Наглашава да се размишља о стварима које могу да се ураде како би се генерисао привредни раст наредне, али и 2019. године.

– Радимо на анализама како можемо да смањимо порезе на зараде, разговарамо са Социјално-економским саветом око повећања минималне цене рада, повећања плата и пензија – закључила је председница Владе Србије.

„Србија домаћин врхунским светским стручњацима и научницима“

Премијерка је изјавила и да Влада намерава да промовише Србију као центар напредних иновација у региону. Она је отварајући конференцију „Едитовање генома: биомедицинске и етичке перспективе“ истакла да је поносна на то што је Србија домаћин врхунским светским стручњацима и научницима.

Према њеним речима, образовање и иновације су најважнији приоритети Владе Србије.

Брнабићева је истакла да да је Фонд за иновациону делатност само прошле године издвојио помоћ од три милиона евра институцијама и компанијама које се баве истраживањем и развојем, што им је омогућило да увећају приходе за више од 50 одсто, а извоз пет пута.

Она је подсетила да је Влада Србије покренула јединствен пројекат „Центар за истраживање матичних ћелија“ у Крагујевцу, те да је то први центар те врсте у овом делу Европе.

На конференцији у Београду, која представља један од најважнијих биоетичких скупова у свету у овој години, биће речи о томе да ли едитовање гена води искорењивању бројних генетских болести, малигнитета и ХИВ-а.

Научни скуп организовали су Центар за биоетичке студије из Београда, „Хејстингс центар“ из Њујорка и Медицински факултет Универзитета у Њујорку.

Танјуг, Срна

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Пошто су Вучић и СЕКТАШИ поново разапели Христа од сутра отварају пијаце, занатлијске радње...

Пошто су Вучић и СЕКТАШИ поново разапели Христа од сутра отварају пијаце, занатлијске радње…

5 (3) Од уторка, 21. априла дозвољен је рад послодавцима из разних области, али ће …

Изађе Србија тако из тунела пандемије и види тебе и Вучића па се сви комплет вратимо назад у тунел!

Изађе Србија тако из тунела пандемије и види тебе и Вучића па се сви комплет вратимо назад у тунел!

1 (2) Премијерка Ана Брнабић изјавила је, поводом донирања прве крвне плазме, да су у …

Један коментар

  1. Да брабоња, баш брабоња …
    Ти олошу и Муслију ни нико од вас издајника који сте на влати наметнути нам од западних џелата
    немате право ни мандат да отуђите ни један милиметар КиМ ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend