Ти Милошевићу ниси за црно испод нокта, а од тебе може само да се направи Мануел Норијега! Ускоро...

Ти Милошевићу ниси за црно испод нокта, а од тебе може само да се направи Мануел Норијега! Ускоро…

3
(2)

НЕКИ људи са којима обично разговарам о фудбалу, буквално о томе ко како шутира лопту, означени су да имају везе са дрогом, да би могли да буду прислушкивани, а заправо су слушани моји разговори са њима.

Овако председник Александар Вучић, уочи Божића, прича за „Новости“ како је у пракси изведено да буде прислушкиван дуже од годину дана. Каже да верује у надлежне органе и унутрашњу контролу МУП. На спекулације да су у ову аферу уплетени и људи из самог врха власти, узвраћа:

– Све ћемо да сазнамо. Пустите да то испитају државни органи. Закони морају да се поштују и уверен сам да ће сви који су умешани морати да одговарају. Као човек трудим се да разумем свачије пориве. Намицање закона да бисте могли да остварите своје прљаве циљеве, и то неретко разумем. Не зато што полазим од себе, већ зато што разумем и слабије људске стране и то да неко може да помисли да може да учини све. Међутим, када слушате председника или, како би неки рекли „упецате га“, онда о томе морате да га обавестите истог секунда и да то склоните из архиве, а не да нешто архивирате годину и по.

* То што је архивирано, да ли је цурило даље?

– Као прво, нико нема право да архивира разговоре председника Републике. А друго, ево процурило је до мене јер је било часних полицајаца који су ми то донели.

Ти Милошевићу ниси за црно испод нокта, а од тебе може само да се направи Мануел Норијега! Ускоро...

Фото Драган Миловановић

* Достављени су вам дискови. Има ли на снимцима разговора са породицом?

– Да, и са оцем, сином… Тражени су људи са којима бих могао да будем у контакту, како би „ухватили“ мене. Нећу да улазим у то из којих је све разлога то рађено. Не мислим да је ово највећи проблем Србије, то говори да неки људи не разумеју шта је држава.

* Да ли је тачно да у МУП постоји паралелна структура чија сте жртва чак и ви?

– Нисам неко ко добро познаје Министарство унутрашњих послова, боље познајем Војску и Министарство одбране, где сам био министар. Али када почнете да увезујете ко је све и како тражио да неко говори против мене и моје породице, онда схватите да ту постоји и шири политички контекст. То су вам приче попут оне да је Андреј Вучић купио „Франш“ и хектаре и хектаре у Војводини, а на крају нити једног ара, ни ресторана, ни пекаре. За све то је потребно време да људи увиде колико је то неистина, али је неко то намерно урадио са циљем мог политичког урушавања, прављења паралела са покојним председником Милошевићем по сваку цену, тамо где их нема. Све то, међутим, не сме да одвуче фокус са онога што је ваш посао и зато на то реагујем много мирније него већина људи. Временом све дође на своје.

* Ако неко прислушкује шефа државе, јесмо ли ми безбедносно „избушена земља“, како то кажу стручњаци који се тиме баве?

– Не. Сматрам да смо једна од ретких земаља која није у том смислу уништена. Сигуран сам да је Србија по том питању много снажнија од већине земаља у нашем окружењу, па и неких које су у ЕУ и које дефакто немају свој безбедносни систем. Није, међутим, лако одупрети се различитим спољним утицајима, зато што сви у неком тренутку постају политичари и тргују.

* Можда сте прислушкивани са циљем да то послужи некима изван земље за притисак на вас?

– Немам сумње да је и део страног фактора уплетен. Али да не кривим странце, када су пре свега замешали наши. Изаћи ћемо и из тога.

* А, хоћемо ли и када изаћи из короне? Ево, Бил Гејтс предвиђа још гору пандемију…

– За нас је важно да будемо припремљени – да имамо све врсте лекова, различите врсте вакцина, болнице које су у стању да приме сада већ више од 10.000 људи. У Хрватској, која се одлично бори са короном, око 2.600 људи је у болницама, а нису они четири пута мањи од нас. Затим, у Немачкој од један до четири одсто заражених иде у болницу, а код нас између 12 и 38 одсто. То је један од разлога за нижу стопу смртности код нас.

* Рекли сте да док сте председник, до избора 2022, неће бити признавања Косова. Ако председник будете и надаље, остаје ли тај став на снази?

– Не знам шта би морало да се деси, па да се то промени. Ми смо дали све од себе. Водили смо паметну политику, сачували смо Србију од сукоба, не јуначећи се сачували животе оних који желе да остану на КиМ. Улагали смо у њихов опстанак, не угрожавајући мир. Знам хиљаде људи који једва чекају неки нови сукоб и нашли би безброј разлога зарад правде и правичности због чега би то волели. А када би их упитали да ли би да се њихов брат или дете сутра врати у ковчегу, онда је то другачије. Водили смо тешку политику, српску политику, штитили националне интересе и водили рачуна да не уђемо у скукоб са целим светом и да не дође до било каквог оружаног сукоба. Не зато што смо слабији већ зато што нам то није потребно. Србији је потребан развој и она ће напредовати брже од других.

* Како изгледају преговори са представницима Приштине?

– Тешко је са Албанцима и разговарати. Све што видите је кампања на дневном нивоу против Срба, Србије и њеног председника. Срби би били добри уколико би признали независност Косова, а само дан после би кренули захтеви за наплату ратне штете, два дана касније би било: признајте да сте починили геноцид. И онда видите да разговарате са људима који не желе да вас убеде да можемо нешто заједнички да радимо. Ниједног секунда код њих нисам осетио жељу да разумеју да морају да направе неки компромис да бисмо могли да живимо заједно. Њихови сви разговори се своде само на „међусобно признавање“. Сто пута сам им рекао да ме то не интересује. Шта Србија тиме добија? Код њиховог руководства мора да дође до промене свести, као што је потребан и притисак из Европске уније да се испуни оно што је потписано, а за шта је гарант управо ЕУ. Док се то не испуни, не верујем да ће било ко имати велико поверење у веродостојност наших разговора, у озбиљност, одговорност и могућу испоруку било каквих озбиљнијих резултата.

Ти Милошевићу ниси за црно испод нокта, а од тебе може само да се направи Мануел Норијега! Ускоро...

Фото Драган Миловановић

* Страхујете ли од ојачавања осовине Берлин – Вашингтон после победе Бајдена и да ће они бити на линији: или признавање Косова или ништа од ЕУ?

– То је њихова линија била и раније и немам сумњу да ће сада бити израженија. Опет, морам да кажем да сам имао веома добар разговор са председником Макроном и фер разговор са канцеларком Меркел. Пред нама нису лаки дани, али то неће бити први пут.

* Како доживљавате оптужбе да сте осам година на власти да бисте „скували жабу“ и у једном моменту потписали независност Косова?

– За тих осам година нисмо имали погром ни прогон нашег народа нигде. Са друге стране, Косово је пре тога било стављено ад акта, посебно после пресуде Међународног суда правде, а после тога су постављени гранични прелази на Јарињу и Брњаку. Онда је неко успео да целу причу врати на међународну сцену. Да ли је издајник онај за чије време 90 земаља призна независност Косова или онај за чије време 18 земаља повуче признавање? Где су то плате увећане за готово 60 одсто? Када је Србија имала исти курс према евру осам година? Када смо изградили више ауто-путева, пруга… Србија се много променила. Немци кажу: семафор показује све резултате.

* Какав ће на крају бити резултат што се тиче РС? Да ли се иза учесталих позива за реформу „Дејтона“ крије жеља за њеном демонтажом?

– Да. И не бих даље ништа образлагао.

* Хоће ли Београд имати проблема у односима са САД због почетка рада „Балканског тока“?

– Надам се не толики. Ми добијамо јефтин и добар руски гас. Максимална цена је 155 долара. Ако има јефтиније, понудите. Спремни смо да примимо сваку врсту гаса. Америка улаже у Крк, али ја нећу да се обавезујем да купујем неки гас док не чујем цену. Не понашамо се идеолошко-политички већ тржишно, куповаћемо најјефтиније. Ове године смо купили гаса са запада више него икада, због повољније цене у неком тренутку.

* У обрачуну људи из ваше странке са опозицијом дежурна тема је Драган Ђилас. Зашто он не одговара ако је заиста стекао енормно богатство под сумњивим околностима, како се тврди?

– Да приходи нечијих компанија током обављања власти буду више од 600 милиона евра, и то само они који су доступни, не рачунајући ћерке компаније, толико је неморално да немам речи. Неки поступци се воде, а зашто по различитим стварима тужиоци нису подизали оптужнице, то је питање за њих. То је и питање реформи правосуђа и тужилачког система изведених 2009.

* Произилази да је највећу штету држави нанео бивши министар Саша Драгин, јер је једини у затвору…

– Свакако да није тако. Ту постоји лицемерје, јер када дирнете у било кога од њих, каже се да то радите само зато што су то ваши политички противници. Друго лицемерје је спољног фактора који врши притисак на тужилачке органе да се не гоне они из претходног режима, већ они из садашњег. Погледајте, рецимо, чиме се хвали председник Вишег суда у Београду. Тиме чиме се он поноси, као човек бих се стидео. То је слика и прилика оних који до данас одлучују у нашем правосуђу и нема ту велике филозофије.

* Хоћете ли се обрачунати са олигарсима блиским вашој странци?

– Свако ко је починио кривично дело неће бити заштићен. Ово што је урађено у протеклим месецима, и то што су се иза решетака нашла опасна имена од Владе Јапанца до Eлеза и других, ново је и охрабрујуће за државу и грађане.

* Јесте ли свесни да постоји круг људи који се крије иза вашег имена да би завршио „комбинације“?

– То је велики круг и има их у целој Србији. На дневном нивоу, одлазе код неког и кажу: ово је Вучић рекао, а ја их нисам чуо ни видео једно три године. Да се убијем због тога не могу, осим да замолим људе да не верују никоме и да све раде по закону.

Ти Милошевићу ниси за црно испод нокта, а од тебе може само да се направи Мануел Норијега! Ускоро...

Фото Драган Миловановић

* Просечна плата у Србији је 60.300 динара, шта мислите како породица са двоје деце живи од таквих примања?

– Са две такве плате може да живи пристојно. Нисам ја неко ко живи мимо света и добро знам да није лако ако породица има само једну плату и када је она 80.000. Али мора да се има у виду да смо у прошлости имали стопу незапослености од 26 одсто, а да је она данас између осам и девет одсто. То значи да у највећем броју породица имамо више од једне плате. Мислите ли да бих предлагао да свима исплатимо по 100 евра да не знам колико то људима значи? Наравно да је тешко, али не може Србија да за шест година сустигне Немачку. Полако се приближавамо том стандарду и то ће да траје. Плате ће на крају 2025. бити близу 900 евра, мада све зависи и од короне која нас је прошле године упропастила. Ни тада то неће бити довољно добро, али ће бити три пута више него 2014. То показује да се крећемо у добром правцу. Ако неко каже да може да повећа плату за 150 евра на годишњем нивоу, тај је ноторни лажов јер би нам за то била потребна стопа раста која не постоји ни у Азији, а камоли у Европи.

* На основу овога, ваша порука генерацијама које долазе је…

– Они треба да се концентришу на останак овде јер се драстично смањује разлика између онога како је напољу и онога што имају у својој земљи. Вратио се Стефан Миленковић, враћају се инжењери, други успешни људи, који овде имају високу плату. Али зато морамо да водимо рачуна да им не оставимо висок јавни дуг и да имају посао.

* А, хоћете ли им вратити обавезни војни рок?

– Треба да разговарамо, немамо коначну одлуку. То свакако не би био рок од годину, већ четири, пет, месеци, али треба сагледати можемо ли то да приуштимо пошто би се касарне правиле у Неготину, Зајечару, Пироту, Бајиној Башти, Лозници…, што би помогло економском напретку тих градова. Јер, сваког дана неко би тамо морао да купи 2.000 јаја, 1.000 литара млека… људи који би служили војску трошили би у овим градовима. Ово је само једна од ствари, да не говорили о значају за борбену готовост наше земље.

Ти Милошевићу ниси за црно испод нокта, а од тебе може само да се направи Мануел Норијега! Ускоро...

Фото Драган Миловановић

ЛАЖИМА О ЛОНЧАРУ НЕКОГ КРИЈУ

* ШЕШЕЉ тврди да је Лончар индиректно преко Бибе Шекуларац одавао тајне црногорској служби. Има ли истине у томе?

– Знам да је то неистина јер је заправо прикриван неко други. Не говорим овде о љубавним односима, нити ме те ствари занимају, већ о обавештајним. Постоје неки други из врха државе који су у том смислу повезани са поменутом госпођом и неким другим људима који су везани за црногорску службу. Знам и ко је јавио Шешељу, желећи да он то по сваку цену каже. Реч је о човеку из политичких структура. Рачунали су на Шешељеву нетрпељивост према Лончару, а разлог је био да се прикрију неки други. Шешељ је, с разлогом имајући поверење у човека који му је ту информацију донео, изашао у јавност и изговорио нешто што није истинито. Мада, није тајна да је нама црногорска служба држала пола МУП, пола БИА, значајне позиције у Министартсву одбране. Сада се то драматично смањило.

ФАНТАСТИЧНА „ДАРА ИЗ ЈАСЕНОВЦА“

* ГЛЕДАЛИ сте филм „Дара из Јасеновца“ на посебној пројекцији. Утисци?

– Глумци су фантастични. Веома је важно што је такав филм направљен и поносан сам што је држава у њега уложила озбиљан новац. Нико није хтео, а ни смео, да прави филм о Јасеновцу, и хвала Гаги Антонијевићу што је ово урадио храбро и отворено и што га није срамота да и у Холивуду покаже: ово смо ми Срби страдални. Све је верно приказано. Језива слика. Више је него јасно на ком месту се радња дешава. Уверен сам да ће и Антонијевићу и нама који смо помагали тај пројекат судити део овдашње антисрпске јавности, а у региону и у свету да не говорим. Срећан сам што ће наша деца која у школама не уче довољно о Јасеновцу, макар кроз један филм моћи да виде колика је била трагедија нашег народа.

Ти Милошевићу ниси за црно испод нокта, а од тебе може само да се направи Мануел Норијега! Ускоро...

Фото Драган Миловановић

ОТАЦ ЖЕЛИ САМО РУСКУ ВАКЦИНУ

* ОТАЦ вам је 31. децембра морао у болницу због короне Како је сада? Како се мајка носи са вирусом?

– Отац има обострану упалу плућа, прима терапију. Знате како је када се неко са 80 година не јави на време лекару, него чека пет, шест дана са температуром, а то није знао нико од деце. Сада је боље, али са овом опаком болешћу се никада не зна. Још бринемо. Радовао сам се за патријарха Иринеја када су рекли да је боље и да су му запаљенски параметри нижи. Одлично се осећао, а онда се све окренуло наопачке. Мајка је добро.

* Познато је да вам је отац русофил. Да ли заиста чека руску вакцину и не жели да прими другу?

– Хоће само руску. Он спада у групу 80.000 људи који први треба да приме вакцину јер је старији од 75 година. Иначе, нико од нас Вучића није примио ниједну вакцину. Толико о онима који говоре да смо крали вакцине.

ЧЕКА МЕ КЛУПА „МЛАДОСТИ“

* ДА ли вам је тежа немачка или руска граматика?

– Не мучим се толико са немачком граматиком колико са речима, а чак мислим да је руска граматика нешто тежа. Руски сам учио у школи и био сам међу најбољима, али ми је посебно тешка промена акцената.

* Како стојите са испитима на Високој тренерској школи?

– Положио сам колоквијуме и стварно сам се мучио са антропомоториком и анатомијом. У јануару имам пет испита. Схватио сам да сад гледам кошаркашке утакмице много више него фудбалске.

* У ком клубу бисте волели да радите?

– Као младић највише времена сам провео у земунској „Младости“. Тамо се шале и кажу ми да ме чека место за пионире или кадете, а мени не би ништа било лепше него да их тренирам испред „Пинкија“.

Ти Милошевићу ниси за црно испод нокта, а од тебе може само да се направи Мануел Норијега! Ускоро...

Фото Драган Миловановић

ПРЕТЕРИВАЊЕ О ДЕМОКРАТИЈИ

* НА столу вам стоји зборник радова „О демократији“. Како бисте од 1 до 10 оценили стање демократије код нас?

– Не могу ја да дајем оцене, али у Србији је свакоме дозвољено да говори, пише и јавно исказује ставове.

* Да ли је Александар Вучић аутократа?

– Не знам, неки би рекли горе од тога, неке то не занима, а неки трећи би рекли да никада нисмо имали више слобода и неодговорности у изговарању најодвратнијих могућих гадости против људи из власти. Свакако да има и ствари које морамо да поправљамо, као што има и претеривања у причи о непостојању демократије, зарад политичких притисака.

Душица Р. ЂОРЂЕВИЋ – Милан БАБОВИЋ, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мирослав Алексић: Ово је највећа опасност за Србију! Тони Блер повезан са Рио Тинто! (видео)

Мирослав Алексић: Ово је највећа опасност за Србију! Тони Блер повезан са Рио Тинто! (видео)

5 (4) Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић упозорава да потез компаније Рио Тинто, која планира …

Шиптарски копилан и ти можете само оно што имате на Корчули и у Чипуљићима да предате шиптарима!

Шиптарски копилан и ти можете само оно што имате на Корчули и у Чипуљићима да предате шиптарима!

5 (2) Само дијалогом и компромисом може бити постигнуто трајно решење за Kосово и без …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend