fbpx
Насловна / Србија / То су културна добра СРПСКОГ НАРОДА а не Хрватске усташоидне творевине

То су културна добра СРПСКОГ НАРОДА а не Хрватске усташоидне творевине

Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић изјавио је, поводом културних добара које потражује Хрватска, да уколико на терену постоје услови за њихов повраћај и то заједнички потврди међудржавна мешовита српско-хрватска комисија, тада се тражи одобрење од власника и започиње процедура повраћаја.

Он је у интервјуу за данашњу „Политику“ указао да тренутно Хрватска од Србије потражује културна добра која су спасена из српских православних манастира и цркава у Хрватској.

– Обнова српског културног блага у Хрватској иде споро и у зависности од тог темпа реализује се повраћај – рекао је Вукосављевић.

– Са становишта Министарства културе и информисања може се рећи да са разумним оптимизмом гледамо на наставак процеса повраћаја културног блага и сарадњу са хрватском страном по том питању – додао је он.

Према његовим речима, највећи део културних добара из српских манастира и цркава, која Хрватска потражује, чини ризница манастира Крка, односно добра из Далматинске епархије, али на утврђеном списку су и добра која припадају епархијама Пакрачко-славонској и Осјечкопољској и барањској.

То културно благо чине иконе и књиге, али и други богослужбени предмети чији је власник управо Српска православна црква.

– Сви други предмети који су припадали збиркама музеја, или другим јавним колекцијама, враћени су у периоду од 2001. до 2015. године, као што је материјал из градског музеја у Вуковару, уључујући и археолошки материјал из Вучедола, целокупан спасени фонд из Галерије уметности и Збирке Бауер, укупно око 20.000 предмета – каже Вукосављевић.

Он додаје да су враћени и делови иконостаса из Даља, Боботе, Крке, као и сав материјал из манастира крупе, јер су тамо остварени адекватни услови заштите, а уз претходну сагласност Светог синода Српске православне цркве.

Упитан за проблеме у практичном смислу, министар је рекао да тренутно највише брине стање манастира Крка.

– У току је решавање питања ризнице која је услов за повраћај култуних добара док је проблем са прокишњавањем крова решен. Задовољни смо обновом Владичанског двора у Пакрацу заједно са Саборном црквом Св. Тројице, као и са поновим оживљавањем манастира СПЦ у Епархији пакрачко-славонској, попут Ораховице, Пакре, Свете Ане и других – рекао је Вукосављевић.

Он је истакао да преговарачко поглавље 26 нема никаве везе са овим питањем и да не постоји разлог да се Европсак унија бави тим питањем када постоји успостављен билатерални механизам који функционише.

Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЦЕЛА СРБИЈА СТАЈЕ 8. ЈУНА! Широм Србије најављена БЛОКАДА саобраћаја

Спремају се масовни протести Због астрономских акцизних намета који су допринели поскупљење горива, које представља …

СРБИЈА СТАЈЕ 8. ЈУНА! У знак протеста због раста цена горива

Већина нас је на друштвеним мрежама добила поруку у којој “неко” организовано шири информацију да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *