fbpx

Трећина младих Хрвата сматра да је НДХ позитиван део историје

0
(0)

Загреб – Чак 70 одсто анкетираних младих Хрвата сматра да је усташка НДХ трећи најважнији догађај у хрватској историји – након „домовинског рата“ и уласка земље у ЕУ.

У анкети која је у склопу великог истраживања у 14 европских држава млади у Хрватској у већини подржавају јаке, ауторитарне личности – више од 50 процената.

Анкета у Хрватској урађена је у Загребу, у две зоне са различитим структурама становништва – у Подсљеменској, која је национално и верски хомогенија и у Пешченици где националне и верске мањине чине око 14 одсто.

Млади Хрвати слабо су заинтересовани за политику, не верују политичким странкама, слабо познају историју, а посебно Други светски рат, склони су војној диктатури и владавини чврсте руке.

Прелиминарни налази анкете показују да је Хрватска земља подељених сећања када је у питању историја, посебно антифашизам.

Млади у Хрватској своје историјске ставове највише усвајају од родитеља, као примарних извора информација, а потом преко фејсбука и од пријатеља, што указује на слаб утицај образовног система и медија.

Циљ студије коју је провела Европска комисија били су друштвени ставови и вредности младих генерација које би у овом веку требало да учествују у довршавању уједињења Европе.

Срна

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Хрватска усвојила пакет подршке привреди вредан 3,9 милијарди евра

5 (1) Хрватски сабор прихватио је владин пакет мера вредан готово 30 милијарди куна (3,9 …

Главни државни тужилац Хрватске поднео оставку због чланства у масонима

5 (3) Главни државни тужилац Хрватске Дражен Јеленић саопштио је вечерас да подноси оставку пошто …

Један коментар

  1. druga trecina to misli ali cuti a treca ne zna da je to istorija zive u tome

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *