Триван најавио субвенције за куповину електричних и хибридних аутомобила

5
(1)

Министар заштите животне средине Горан Триван најавио је да ће за неколико дана бити расписан конкурс за доделу субвенција за куповину електричних и хибридних аутомобила, као једна од мера за смањење загађења ваздуха у Србији.

„То је симболика, без обзира колико пара ћемо издвојити, јер на тај начин грађанима хоћемо да кажемо да треба да мислимо о томе да мењамо квалитет возила које возимо. То ће нам помоћи да удишемо много чистији ваздух“, рекао је Триван новинарима током паузе на конференцији која је организована поводом завршетка твининг пројекта „Подршка ЕУ развоју стратешког оквира у области управљања отпадом“.

Упитан о квалитету ваздуха у Србији ових дана, министар каже да је квалитет променљив и онакав какав је у претходних десет и више година.

Морамо, наглашава, зато мењати навике и енергенте које користимо.

Важно је, каже министар, што јавност разуме да је то битно и што врши притисак да се брже и боље померају ствари напред.

Триван: Више људи умире због пушења него од загађења

„Главни резултат читаве ситуације јесте свест о томе шта су загађивачи у Србији“, рекао је Триван.

Навео је да су загађивачи несумњиво постројења за ложење и саобраћај који је, каже, постао један од главних загађивача.

© TANJUG / BOJAN STEKIC
Триван разуме зашто јавност врши притисак…

Решење виду у подршци грађанима да се прикључе на систем централног грејања и појефтињењу прикључка.

Позвао је грађане да обрате пажњу на податке о квалитету ваздуха Агенције за заштиту животне средине јер су, каже, они тачни.

„Сви остали сајтови су нека врста апроксимација и често буду различите чињенице којима се барата“, рекао је Триван и објаснио да се на податке Агенције који су егзактни, заправо наслањају ове светске агенције и фирме.

Упитан о недавно публикованом извештају Глобалне алијансе за здравље и развој, по коме је Србија прва у Европи по умирању од свих врста загађења и девета у свету, Триван је рекао да квалитет наше животне средине у многим сегментима уопште није добар.

„Тачно је да постоје процене СЗО да годишње око 6.500 људи изгуби живот у Србији због квалитета ваздуха, али исто тако је тачно да готово дупло више људи у Србији, према проценама, изгуби живот због пушења“, каже Триван.

Навео је да сви треба максимално да се позабаве квалитетом животне средине, што се, каже, и ради, па је тако навео пример решавања питања одлагања отпада у Србији, које ће омогућити и заштиту воде, земљишта, а самим тим и хране.

Нагласио је да је потребно успоставити регионалне центре за управљање отпадом како би све општине и локалне заједнице очистили од свог отпада који постоји.

Спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Подсећање: 10. септембра 2012. Берлин – Потписан меморандум о разумевању и сарадњи у области енергетике

4.8 (5) Представници Електропривреде Србије и немачког енергетског концерна РWЕ потписали су данас, 10. септембра …

Највеће поплаве на Косову и Метохији задњих 50 година, преко 200 Срба заробљено у кућама без струје, воде и хране!

5 (2) Тренутно се дешавају највеће поплаве на Kосову и Метохији у последњих 50 година. …

Један коментар

  1. Како би било мајмуне да провериш шта се догађа у Смедереву, у Костолцу, у Обреновцу, и другим „великим“инвестицијама, које су подржане од оних паметних?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend