Наука и Технологија

Тројан – доушник

15.10.2011. –

Ако је макар половина од онога о чему пишу тачна, пољуљаће се чак и зидови. Тако емоционално прокоментарисао је на страницама немачког Мителдојче Цајтунга саопштења која су протутњала немачким медијима о противзаконитом проницању специјалних служби у компјутере грађана експерт за унутарполитичка питања фракције СДПГ у немачком бундестагу Дитер Вифелшпиц.

У принципу, тајно посматрање осумњичених преко компјутера, такозвани „он-лајн претрес“, практикује се у Немачкој низ година. У персонални компјутер потенцијалног криминалца се убацује специјални програм, помоћу којег може да се прати његова електронска преписка, да се залази на поједине сајтове, као и да се прате телефонски разговори преко система Скајп. Такве мере се предузимају у складу са правним нормама и судским решењима, при чему само у случајевима када је реч о спречавању терористичких аката или посебно тешких злочина.

Закон је закон. Ипак, како се испоставило, за представнике специјалних служби који су се полакомили, закон се повукао у други план. Ових дана чланови немачког удружења хакера под егзотичним називом Компјутерски клуб Хаос објавили су на свом сајту саопштења да су специјалне службе Немачке, пуштајући преко Интернета вирус Тројан ради тајног посматрања корисника, излазиле далеко ван дозвољених оквира. Чланови куба, анализиравши хард-дискове које су им доносили анонимни корисници, утврдили су да откривени „тројанац“ може не само да сакупља разне податке о власнику компјутера и његовим разговорима преко Скајпа. Он омогућава да се прати и још непослата пошта, да се праве снимци монитора, да се користи веб-камера монтирана у лап-топ ради праћења свега што се дешава у соби осумњиченог. Шта више, чак може да потура компромитујуће фајлове и програме. Ни о чему сличном у одговарајућим правним актима, наравно, не говори се.

Али посебно је хакере-контраобавештајце зачудило то што је полицијски вирусни програм састављен толико грубо да практично није заштићен од проницања трећег лица у њега, који могу да располажу вашим подацима како желе. Јер, ако је неприкосновеност шифрованог система безбедности за заштиту смарт-карт била разрушења у току експеримента научника из Немачке, шта да се говори о тројанцу доушнику. Узгред, напад који су извели научници са Рурског универзитета у Немачкој трајао је 7 сати и није оставио иза себе никакве трагове, потшо се за то време обавља тајни код који штити многе карте.

И још један пикантан детаљ: сви подаци које је извукао тројан-доушник предати су на неки анонимни сервер у САД. Да ли треба говорити о степену негодовања грађана који се се осетили незаштићеним пред лицем служитеља Темиде? Где су гаранције да под њихов калпак неће доспети заједно са криминалцима и људи који поштују закон? Лидери низа странка затражили су брижљиву истрагу дешавања и разматрање овог питања у бундестагу. Канцелар Ангела Меркел дала је одговарајућа обећања. Истина, руководиоци специјалних служби на све начине се ограђују од оптужби.

Буркхард Хирш, експерт за питања делатности органа унутрашњих послова, раније један од функционера СвДП, врло строго оцењује покушаје избегавања одговорности.

То су оправдавања у стилу „Држите лопова!“ – говори Хирш. У складу са пресудом Уставног суда, програми телекомуникационог посматрања не треба да се примењују док не буде потпуне правне јасности. У пракси ка тој јасности до сада нису ни тежили. Зато треба јасно изјавити: онај који врши слично посматрање треба да се ограничава само прислушкивањем телефонских разговора који се обављају преко компјутера. Све остало је противзаконито.

По подацима експерата, компјутерски претреси допуштају се законом у Аустрији, Великој Британији, Француској и неким другим земљама ЕУ. Циљ је борба против тероризма. Али постављају се питања: неће ли се поновити још неде тројанска прича унемачком стилу? И коначно, неће ли грађани поново тражити заштиту од чувара закона од компјутерских пирата?

 

Извор: Голос России

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!