Трстеник: Град потпуно уништио род

Трстеник: Град потпуно уништио род

ГРАД који је „истукао“ шест трстеничких села прошле недеље нанео је штету пољопривредницима од чак милион евра, речено је у понедељак у општини, где наводе да су благовремено доставили ракете надлежном Радарском центру.

Пољопривреднике не занима ко је одговоран за пропаст на ораницама и само сабирају муку по земљи у атарима села Велуће, Доња и Горња Омашница, Голубовац, Пајсак, Риђевштица. Мирослав Цураковић, највећи пољопривредни произвођач у овом крају остао је без 10 хектара пуног рода!

– Страдало је 4,5 хектара шљива, што би било 70 – 80 тона сушеног воћа прве класе, по 30 ари краставаца и парадајза, по пола хектара купуса, плавог патлиџана и целера – рачуна очајно Мирослав Цураковић из Велућа. – Да ствар буде гора, ове године први пут нисам уплатио осигурање, јер када је долазило раније до сличних ситуација, малтене смо погађали цену. Испадало је да је висина штета колико и премија, па сам остајао на нули.

На потезу ширине 12, а дужине до 30 километара колико је погодио град живи око 5.000 људи и већина се у тих 1.500 домаћинстава бави пољопривредом.

– Потрошили смо три милиона динара за укупно 98 противградних ракета и предали их Радарском центру Крушевац, јер смо чули да округ неће добијати ракете – каже председник општине Мирослав Алексић. – Чак 30 ракета доставили смо 8. августа, а још 28 ракета 20. августа, дан пре невремена. Речено нам је да је испаљено пет ракета са станица на територији наше општине. Постављам питање и РЦ и Сектору за ванредне ситуације да ли то неко жели да штеди паре које смо издвојили како би заштитили наше пољопривреднике?

ТРЕЋИ УДАР
Трстеничка општина је већ претрпела два удара града, али са нешто мањом штетом. Штета од мајских поплава на пољопривреди измерена је са 378 милиона динара и у општини кажу да су се заједно са штетом од прошле недеље материјалне последице непогода „попеле“ на 500 милиона динара.
Драгиша Трошић, начелник Сектора за привреду и пољопивреду износи да виногради и воћњаци изгледају као усред зиме и да је непосредно погођено 560 хектара плодне територије.

– Око 150 хектара је под виноградима и воћњацима, 400 хектара је под кукурузом и другим повртарским културама, а 10 хектара су повртарски усеви – износи Трошић. – Реч је о вишегодишњим културама, па је штета од 122 милиона динара само за ову годину.

Неке од набављених „Крушикових“ ракета, како сазнајемо, међутим, нису биле прилагођене техничким условима у станицама, па је морала да се изврши прерасподела. У Сектору за ванредне ситуације наводе да је 21. августа било 33 ракета на станицама које се налазе на територији општине. Испаљено је пет ракета, а дата је команда за још четири, које из неког разлога нису полетеле.

– Дејствовало се са пет станица у чијем је домету било невреме, односно градоносни облаци – предочава за „Новости“ Ђорђе Кардум, помоћник начелника Управе за управљање ризиком Сектора за ванредне ситуације. – То је био веома развијен облак који је дошао са Гоча. Са трстеничких станица се иначе дејствовало 16. пут од почетка сезоне 1. маја. Укупно с тим даном потрошено је 150 ракета на територији општине, која је набавила 98 ракета.

 

С. БАБОВИЋ, Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Град уништио Ивањицу, Ариље, Гучу, Пожегу… (видео)

Град уништио Ивањицу, Ариље, Гучу, Пожегу… (видео)

Олујно невреме праћено градом величине ораха погодило је у поподневним часовима Ивањицу, Ариље, Гучу и …

Имовина Града Београда убудуће ће моћи да се продаје готово упола цене

Имовина Града Београда убудуће ће моћи да се продаје готово упола цене

Зграде, станови и инфраструктура у јавној својини Београда убудуће ће моћи да се продају готово …

Један коментар

  1. U Zupskom kraju koje je grada takodje unistio pojedina sela nisu dobila rakete od pocetka godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *